Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțean încătușat și pus în libertate la 23 de ani după comiterea unei infracțiuni în Grecia! Povestea din sala de judecată

ro

13 Jul, 2021 00:00 1616 Marime text
 
  • Curtea de Apel Constanța arată că, potrivit art. 114 Cod penal, față de minorul care, la data săvârșirii infracțiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
  • De asemenea, instanța din Constanța a mai arătat că potrivit alin. 2 lit. b, față de minorul prevăzut în alin. 1se poate lua o măsură educativă privativă de libertate atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin care au decis să respingă sesizarea privind punerea în executare a unui mandat european de arestare emis de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Thessaloniki - Grecia, privind executarea pedepsei de aproximativ șase ani închisoare, aplicată unui bărbat, de 40 de ani, din municipiul Medgidia, județul Constanța.
 
Constănțeanul a fost găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni de furt calificat cu circumstanțe agravante, faptă penală incriminată și de legea penală română, respectiv infracțiunea de furt calificat prev.
 
Ca situație de fapt, s-a reținut că, aproape de jumătatea lunii mai 1998, constănțeanul, pe când era minor, împreună cu un alt participant, cetățean albanez, în baza unei înțelegeri prealabile, au pătruns prin efracție în imobilul – apartament aparținând persoanei vătămate (...), amplasat în localitatea Ambelokipi Thessaloniki – Grecia și au sustras so umă de bani și o sticlă de băutură alcoolică.
 
Bunurile au fost recuperate, ca urmare aprinderii în flagrant de către organele de poliție elene, la scurt timp de la comiterea faptei. De asemenea, persoana solicitată a fost reținută o zi.
 
Pentru fapta sa, cel în cauză a fost judecat și condamnat în Grecia la aproape șase ani de închisoare.
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a constatat că, potrivit art. 114 Cod penal, față de minorul care, la data săvârșirii infracțiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate, iar potrivit alin. 2 lit. b, față de minorul prevăzut în alin. 1se poate lua o măsură educativă privativă de libertate atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.
 
Așadar, se constată că există o incompatibilitate în ceea ce privește natura pedepsei aplicate de statul elen și legislația română în cazul în care pedeapsa privativă de libertate aplicată prin hotărârea de condamnare nu corespunde exact, sub aspectul denumirii și al regimului, cu sancțiunile privative de libertate reglementate în legea penală română.
 
De precizat că potrivit art. 115 alin. 2 Cod penal, măsurile educative privative de libertate sunt: internarea într-un centru educativ și internarea într-un centru de detenție, iar potrivit alin. 2 alegerea măsurii educative care urmează a fi luată față de minor se face, în condițiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute de art. 74 Cod penal. 
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Sute de români, trimiși la muncă în Germania, ar fi fost păcăliți. A fost emis un mandat european de arestare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii