Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța veche, subiectul unui nou proces! Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, dată în judecată pentru imobile din Peninsulă

ro

14 Nov, 2020 00:00 2201 Marime text
  • Dosarul civil are numărul 8243/3/2020, iar reclamanți sunt Anton Gârbacea, Emanoil Gârbacea și Elena Valea, în timp ce rolul de pârât îi revine Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.
  • Potrivit dispozițiilor instanței, este vorba despre un imobil „compus din teren în suprafață de  289 mp și construcțiile formate din locuință cu două camere, cu suprafața construită de 127 mp și șopron cu balcon de lemn, cu suprafața construită de 83 mp“.
  • Oamenii au cerut „obligarea pârâtei (nr., CNCI) la emiterea deciziei de compensare în concordanță cu Sentința Civilă nr. 1685/2016 pronunțată de Tribunalul Constanța, Decizia Civilă  nr. 87/C/31.05.2017 pronunțată de Curtea de Apel Constanța și Decizia Civilă nr. 845/2018, irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație“.
 
Un imobil din zona veche a Constanței, pentru care proprietarii de drept au purtat procese la diferite instanțe timp de ani buni, se află acum în centrul unui nou litigiu, înregistrat anul acesta pe rolul secțiilor civile.
 
Moștenitorii de drept ai imobilului au dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și le-au cerut judecătorilor să oblige comisia să le acorde despăgubiri pentru bunul care nu poate fi restituit în natură.
 

Dosarul, declinat de la București
 

Noul proces a fost deschis inițial la Tribunalul București, însă judecătorii din Capitală au apreciat că este de competența colegilor de la Tribunalul Constanța să soluționeze cazul.
 
Dosarul civil are numărul 8243/3/2020, iar reclamanți sunt Anton Gârbacea, Emanoil Gârbacea și Elena Valea, în timp ce rolul de pârât îi revine Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.
 
În Hotărârea nr. 1541/2020 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex, se arată că reclamanții au cerut „obligarea pârâtei (nr., CNCI) la emiterea deciziei de compensare în concordanță cu Sentința Civilă nr. 1685/2016 pronunțată de Tribunalul Constanța, Decizia Civilă  nr. 87/C/31.05.2017 pronunțată de Curtea de Apel Constanța și Decizia Civilă nr. 845/2018, irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație“, potrivit www.rolii.ro.
 

Intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis

 
Astfel, prin Sentința nr. 1685/2016, instanța a obligat „pârâtul Primarul Municipiului Constanța să propună acordarea de măsurii compensatorii sub formă de puncte, potrivit Cap.III din Legea 165/2013, pentru reclamant și intervenienții în interes propriu“ cu privire la două imobile, situate în Constanța, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis.
 
În cursul anului 2019, s-a emis dispoziția prin care unul dintre imobile, care fusese între timp dat în administrarea Băncii Naționale a României, a revenit în administrarea Consiliului Local Constanța, pentru a fi restituit proprietarilor.
 
Acum, aceștia au solicitat instanței să oblige CNCI să le acorde despăgubiri pentru cel de-al doilea imobil.
 
Astfel, potrivit Sentinței civile nr. 87/2017 a Tribunalului Constanța, cel de-al doilea imobil este, de asemenea situat în Constanța, fiind vorba despre fostul Careu 146, Lot 13, situat în aceeași zonă.
 
Potrivit dispozițiilor instanței, este vorba despre un imobil „compus din teren în suprafață de  289 mp și construcțiile formate din locuință cu două camere, cu suprafața construită de 127 mp și șopron cu balcon de lemn, cu suprafața construită de 83 mp“.
 

Solicitări din 2001, soluționate după ani de zile

 
De menționat că oamenii s-au luptat pentru recuperarea acestor imobile începând cu anul 2001, când a intrat în vigoare Legea 10 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
 
De-a lungul a nenumărați ani și, totodată, nenumărate procese, reclamanții au arătat că imobilele fuseseră achiziționate de părinții lor încă din anul 1931, ulterior fiind preluate de către stat în baza Decretului nr. 111/1951.
 
Așa se face că, deși au notificat autoritățile locale încă din anul 2001 cu privire la imobilele ce le fuseseră luate abuziv în timpul regimului comunist, abia în anul 2019, în urma a mai multor procese, oamenii au recuperat o parte dintre acestea.
 
Pentru restul, procesele continuă încă.
 
Astfel, așa cum am precizat anterior, în 2019, oamenii și-au recuperat unul dintre imobile, ce fusese dat în administrarea Băncii Naționale a României.
 
Acum, aceștia au dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea pentru a primi despăgubirile la care instanța a stabilit că au dreptul, pentru cel de-al doilea imobil.
 
Dosarul a ajuns recent pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească primul termen.
 
Citește și:

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Nicolae Nemirschi şi Carmen Trentea, cercetaţi pentru 13 infracţiuni

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii