Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Se cere anularea hotărârii privind procedurile de expropriere pentru sala polivalentă. Urmează primul termen în apel

ro

13 Apr, 2020 00:00 3263 Marime text

Judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal urmează să stabilească în perioada următoare primul termen în apelul dosarului în care Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa cere anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 258/25.06.2019. Actul anterior precizat vizează aprobarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes local „Sală sport polivalentă – 5.000 locuri”, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, realizat prin Compania Naţională de Investiţii SA.


Pas cu pas, povestea din instanță


Pe data de 08 octombrie 2019, pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa a fost înregistrat dosarul 5998/118/2019, părțile fiind: Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa - reclamant și Municipiul Constanţa - prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanţa- pârâți. Prin decizia nr. 75/2020 din data de 28 ianuarie 2020, Tribunalul Constanţa a respins acțiunea asociaţiei ca neîntemeiată.


Minuta


„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Constanţa prin primar. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamanta să plătească pârâtului Municipiului Constanţa, cheltuieli de judecată în cuantum de 1029,97 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cale de atac care se depune la Tribunalul Constanța. Pronunţată în data de 28.01.2020, prin punerea soluţiei la dispozitia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei“.


Nemulțumită de decizie, Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa a contestat decizia Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel Constanța. În prezent, cauza se află pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel. Urmează ca în perioada următoare și fie stabilit primul termen de judecată în faza apelului.


Revenind la decizia Tribunalului Constanța, de respingere a acțiunii promovate de Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa, în motivare, judecătoarea Anca Ramona Pârlăţeanu, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, arată, printre altele, că „reclamanta (n.r. Asociaţia Club Sportiv Metalul Constanţa) nu a indicat şi nici nu a argumentat care este vătămarea concretă ce i s-a adus prin emiterea unei astfel de hotărâri de Consiliu Local.


„Or, una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru anularea unui act administrativ în contenciosul administrativ este ca reclamantul să aibă un interes legitim şi să dovedească existenţa unei vătămări cauzate de emiterea respectivului act, aspect care nu a fost dovedit în cauză“, conform motivării.


Mai mult decât atât, instanţa a reţinut că Municipiul Constanţa este proprietarul terenului pe care sunt situate construcţiile reclamantei, iar exproprierea nu vizează decât aceste construcţii, nu şi terenul.




„Astfel, proprietarul terenului, în virtutea atributelor conferite de dreptul de proprietate, a hotărât ca pe acest teren să edifice o sală de sport, iar din această perspectivă analiza incidenţei art. 10 din Legea nr. 33/1994 în sensul invocat de reclamantă ar viza aspectul dacă obiectivul s-ar putea realiza şi pe alte căi decât prin exproprierea construcţiilor acesteia, ceea ce reprezintă o chestiune ce nu are legătură cu legalitatea actului administrativ, ci, eventual, ţine de oportunitatea organului emitent de a adopta o procedură ca cea a exproprierii printr-o hotărâre, situaţie ce nu (...) analiză a instanţei de contencios administrativ, sesizată cu verificarea legalităţii actului administrativ adoptat“, conform motivării.


„Pârâtul, în calitate de organ al administraţiei publice locale, a decis că este necesară efectuarea lucrării menţionate prin aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes locală „Sală de sport polivalentă – 5.000 locuri”, în hotărârea atacată. Aşadar, această hotărâre nu este una nelegală, nefiind vorba de un exces de putere“, se mai arată în documentele oficiale.


Sursa motivare: rolii.ro http://www.rolii.ro/


Citește și

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat! Este vizată procedura de expropriere pentru construirea Sălii Polivalente

Sala Polivalentă bate pasul pe loc de șase luni. Decebal Făgădău, plângere penală împotriva Asociației Club Sportiv Metalul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii