Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clasare pentru Radu Mazăre! Tribunalul Constanţa ar putea redeschide azi dosarul privind complexul imobiliar Caelia din Mamaia

ro

19 Feb, 2020 00:00 5157 Marime text

Ștefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, analizează azi cererea de redeschidere a unui dosar clasat anul trecut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa! În prezenta cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul Caelia, primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc (4300 de metri pătraţi).
 
Dosarul 6643/118/2019 se află pe rolul Secţiei penale din Tribunalul Constanţa, iar termenul de azi este al patrulea.  
 
Ancheta procurorilor a început în cursul anului 2016 şi s-a finalizat în aprilie 2019, prin dispunerea soluţiei de clasare, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează că în dosarul clasat la care facem referire a fost „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii  DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.   
 
În continuare, tot în documentul emis către ZIUA de Constanţa, DNA mai precizează: „Prin Decizia nr. 5 în dosarul nr. 2715/1/2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis la data de 11 februarie 2019 recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în interpretarea şi aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin.2 teza I din Codul penal, a stabilit că prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit“.
 
 „Analizând situaţia de fapt astfel cum a fost expusă anterior prin prisma deciziei anterior menţionate, procurorii au reţinut faptul că momentul producerii pagubei pentru domeniul public de interes naţional s-a produs la momentul introducerii acestora în circuitul civil, respectiv la data de 22.02.2005, prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar. Având în vedere aceste considerente, la data de 23 aprilie 2019, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale prev. de art. 154 alin. 1 lit. b din Codul Penal“, se mai arată în răspunsul emis de procurorii DNA către ZIUA de Constanţa.    
 
Într-un alt dosar (3670/118/2019) şi tot în legătură cu Complexul Caelia Mamaia, pe data de 8 noiembrie 2019, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au cerut Tribunalului Constanţa desfiinţarea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, în opinia procurorilor, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional. Pe data de 8 noiembrie 2019, judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, de la Secţia penală a Tribunalului Constanţa, a respins ca inadmisibilă acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Radu Mazăre, aşteptat azi la Constanţa!

Azi începe judecata afaceristului Elan Schwartzenberg! Dosarul a stat doi ani în cameră preliminară
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii