Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune legea Magistraţii din România aşteaptă veşti importante din Madagascar în patru dintre dosarele lui Radu Mazăre

ro

24 Feb, 2020 00:00 2351 Marime text

Magistraţii din România aşteaptă de luni bune răspunsul autorităţilor din Republica Madagascar referitor la obţinerea consimţământului pentru judecarea şi cercetarea lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Cererile speciale, făcute în acord cu Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, au fost trimise autorităţilor din Madagascar încă din vara anului trecut. Până în prezent, magistraţii din România nu au primit niciun răspuns.


Aşa cum se ştie, Radu Mazăre a fost extrădat din Magadascar, aproape de jumătatea lunii mai 2019, pentru executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare primite în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În acest context (al extrădării pentru executarea celor 9 ani de închisoare), fostul primar al municipiului Constanţa - în acord cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală - nu poate fi urmărit, judecat ori deţinut în vederea executării unei pedepse, nici supus oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.
 

Dosarele în care au fost formulate cereri speciale

I

Una dintre cele patru sesizări a fost făcută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă! În prezenta cauză, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.


Pe data de 24 iunie 2019, Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea persoanei extrădate Radu Ştefan Mazăre pentru luare de mită şi a trei infracţiuni de fals în declaraţii.
Pe data de 9 decembrie 2019, judecătorii de la Curtea Supremă au suspendat judecarea prezentei cauze până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sub nr. C-811/19.


Pe data de 28 iunie 2018, un complet de trei judecători format din Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii.

Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 

Amendă penală

În cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Instanţa a decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre.

„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.

Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu a fost definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât si de către fraţii Mazăre.
 

II

Aproape de finele anului trecut, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea persoanei extrădate Radu Ştefan Mazăre în dosarul 2310/118/2015.


În prezenta cauză, Radu Ştefan Mazăre a fost condamnat în primă instanţă la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare. Noul termen a fost stabilit pentru data de 26 martie.

Amintim că prezentul dosar a fost soluţionat în primă instanţă de Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa. În prezent, cauza se află pe masa completului de judecată C3 Apel alcătuit din Marius Cristian Epure (preşedintele Curţii de Apel Constanţa) şi Adriana Ispas (vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa).


III şi IV

Și procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru cercetarea persoanei extrădate Radu Ştefan Mazăre în două dosare separate.


Potrivit unor surse judiciare, autorităţile din Republica Madagascar nu au răspuns în niciunul dintre cele patru dosare mai sus precizate.
 

Ce spune legea

Articolul 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală:
„(1) Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea, în afară de cazurile când:
a) statul care a predat-o consimte; în acest scop, autorităţile române competente vor transmite statului solicitat o cerere însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. (2) şi de un proces-verbal în care se consemnează declaraţiile persoanei extrădate;
b) având posibilitatea să o facă, persoana extrădată nu a părăsit, în termen de 45 de zile de la liberarea sa definitivă, teritoriul României, ori dacă a revenit în România după ce a părăsit teritoriul statului român.

(2) Autorităţile române vor lua măsurile necesare în vederea, pe de o parte, unei eventuale trimiteri a persoanei de pe teritoriul României, iar pe de altă parte, întreruperii prescripţiei potrivit legislaţiei române, inclusiv recurgerea la o procedură în lipsă.

(3) Când calificarea dată faptei incriminate va fi modificată în cursul procedurii, persoana extrădată nu va fi urmărită sau judecată decât în măsura în care elementele constitutive ale infracţiunii recalificate ar îngădui extrădarea.

(4) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) cererea adresată statului străin se formulează de către Ministerul Justiţiei, în baza încheierii instanţei competente să soluţioneze cauza în primă instanţă, la propunerea motivată a Ministerului Public sau în baza încheierii instanţei pe rolul căreia se află cauza, dacă extrădarea a fost acordată după trimiterea în judecată a persoanei extrădate, după caz“, potrivit http://legislatie.just.ro.


Citeşte şi: 

DNA Constanţa sesizează autorităţile din Madagascar în cazul lui Radu Mazăre! Care este motivul

Liviu Dragnea şi Radu Mazăre, colegi de muncă la Penitenciarul Rahova

Radu Mazăre, aşteptat azi la Constanţa!

Clasare pentru Radu Mazăre! Tribunalul Constanţa ar putea redeschide azi dosarul privind complexul imobiliar Caelia din Mamaia

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii