Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a întâmplat în procesul în care Municipiul Constanța cere 50 de milioane de euro de la Guvernul României

ro

08 Oct, 2020 00:00 1816 Marime text
  • Instanța a respins toate excepțiile invocate în cauză, inclusiv pe cea potrivit căreia s-ar fi prescris dreptul la acțiune al Municipiului Constanța.
  • În aceste condiții, judecata poate merge mai departe.
  • Cele 50 de milioane de euro solicitate reprezintă despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Municipiul Constanţa.
Judecătorii gălățeni care au fost chemați să analizeze procesul intetat Guvernului României de către Municipiul Constanța prin Primar, pentru o sumă de 50 de milioane de euro au ajuns la o serie de concluzii în cauză.
Astfel, instanța Tribunalului Galați a respins excepțiile invocate în cauză, inclusiv pe cea potrivit căreia s-ar fi prescris dreptul la acțiune al Municipiului Constanța, așa încât judecata poate merge mai departe.
Concret, este vorba despre dosarul civil cu numărul 2017/1/2019*, cauză aflată în prezent pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 

Prejudiciul suferit de Municipiul Constanța

În acest litigiul, Municipiul Constanța prin Primar are rolul de petent, în timp ce Guvernul României, Ministerul Energiei și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice sunt intimați.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, din cererea de chemare în judecată reiese că cele 50 de milioane de euro reprezintă despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Municipiul Constanţa.
Prejudiciul ar fi rezultat, conform sursei citate, ca urmare a „încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr. 5018/21.03.2013, adoptat în şedinţa Guvernului din data de 27.03.2013“. Mai mult decât atât, Municipiul Constanţa prin Primar cere Guvernului României şi Ministerului Energiei să achite cheltuielile de judecată.
Se mai arată în aceeași cerere formulată de Municipiul Constanța prin Primar, în esenţă, că prezentul demers judiciar este motivat de necesitatea salvgardării interesului public local la nivelul Municipiului Constanţa.
Mai exact, este vorba despre funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie termică, în parametrii calitativi şi financiari optimi, fără întreruperi şi în condiţii depline de securitate a furnizării.


„Recunoașterea încălcării drepturilor și intereselor legitime“

Totodată, avocații municipalității constănțene au mai arătat că procesul urmăreşte crearea condiţiilor necesare pentru autorităţile locale constănțene ca, în exercitarea atribuţiilor legale stabilite în sarcina acestora, în domeniul asigurării funcţionării serviciului public de alimentare cu energie termică, să „obţină recunoaşterea încălcării drepturilor şi intereselor legitime, prin abstenţiunile şi acţiunile autorităţilor publice pârâte, şi, drept urmare, stabilirea unei despăgubiri şi obligarea pârâţilor la plata acesteia“.
În final, Municipiul Constanţa a mai arătat că cele 50 de milioane de euro vor permite, printre altele, implementarea unei soluţii alternative (ca urmare a imposibilităţii de implementare a celei stabilite prin Memorandumul Guvernului României) pentru asigurarea securităţii furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Constanţa.
 

Excepții pe bandă rulantă

Recent, judecătorii Tribunalului Galați au respins excepțiile ridicate în proces de reprezentanții instituțiilor date în judecată de Municipiul Constanța prin Primar.
Printre excepțiile invocate se numără inclusiv cea privind prescripția dreptului material la acțiune, ce face referire la faptul că ar fi trecut termenul legal în care Municipiul Constanța prin Primar ar fi putut solicita despăgubirile respective.
În urma deliberărilor, judecătorii gălățeni au ajuns la concluzia că această excepție nu se aplică în cauză.
De asemenea, au mai fost respinse excepțiile lipsei capacității procesuale a Guvernului României, a lipsei de interes, dar și cea a lipsei capacității procesuale pasive a Guvernului și a Statului Român.
Următoarea înfățișare în cauză a fost fixată pentru data de 5 noiembrie 2020, de la ora 12.00.


Citește și:

Municipiul Constanţa solicită Guvernului României 50 de milioane de euro. Urmează primul termen
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii