Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au surprins camerele video Copii bătuţi şi umiliţi la o grădiniţă din Constanţa! (II)

ro

28 May, 2018 00:00 4623 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă, în exclusivitate, detalii din dosarul „Micul Regat“, unde mai mulţi copii ar fi fost abuzaţi! La finele săptămânii trecute, Andreea Ianca şi Valentina Boboc, judecătoare din Curtea de Apel Constanţa, au decis condamnarea celor şase inculpate la închisoare cu suspendare. Totodată, instanţa a dispus majorarea cuantumului daunelor morale la câte 10.000 de euro sau echivalentul în lei la data plăţii către părţile civile minore, prin reprezentanţi legali.
 
Conform datelor din dosar, din cuprinsul procesului-verbal de redare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în interiorul centrului educaţional se constată că „la un moment dat se observă prezenţa în încăpere a inculpatei (…) care s-a aşezat pe un pătuţ lângă un copil pe care îl mângâie pe cap, acţiune în timpul căreia brusc îi aplică o lovitură cu palma, după care continuă să-l mângâie. De asemenea, inculpata (…) loveşte din spate cu piciorul un copil, în timp ce acesta ieşea din încăpere“.
 
„În următoarele imagini se remarcă cum inculpata (…) se apropie de minorul (…) şi îl apucă de maxilar, scuturându-i capul de mai multe ori. În continuare, inculpata (…) îl urmăreşte pe minorul (…) prin clasă, în timp ce acesta alerga, iar la un moment dat îl prinde, îl apucă de bărbie şi îl trânteşte pe un scaun. În fişierul intitulat «3-rezumat -15-11-2013» se observă cum minorul (…) aruncă pe jos o carte, gest urmat de reacţia agresivă a inculpatei (…) care îl apucă puternic cu mâna de maxilar, copilul ridicând mâinile, după care îi dă drumul, copilul făcând un pas înapoi ca urmare a strânsorii. După aceea, inculpata insistă ca minorul să stea la peretele clasei, dar pentru că minorul se împotrivea, plângea şi sărea, aceasta îl ia de mână şi îl potoleşte, după care îl împinge. În următoarele imagini este observată inculpata (…) care se repede spre un copil şi îl îmbrânceşte spre perete după care îl aşează violent pe scăunel“, conform procesului-verbal de redare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.
 
„În continuare, inculpata (…) manifestă un comportament agresiv faţă de minorul (…) pe care îl apucă de păr şi îl trage dintr-o parte a clasei în cealaltă, unde camera nu poate filma, dar se remarcă atenţia celorlalţi copii care privesc spre cei doi, după care în cadru apare din nou inculpata cum îl împinge pe minor şi îl forţează să stea lângă perete, probabil în semn de pedeapsă. Ca urmare a agresării sale, copilul este agitat, ţipă şi plânge. În imaginile ce urmează este observată inculpata (…) cum supraveghează un grup format din 17 copii, iar la un moment dat aceasta trage de mănuţă un copil şi îl trânteşte pe scaunul din faţa clasei, după care, în timp ce se plimba printre copii, se repede la unul dintre ei, care stătea cuminte pe scăunel, îl apucă cu mâna de maxilar, îl împinge şi bruschează.
 
În continuare, aceeaşi inculpată, (…) supraveghează copiii care sunt aşezaţi în pătuţuri pentru programul de somn, iar la un moment dat îl loveşte cu palma peste frunte pe minorul (…) în timp ce acesta se îmbrăca pentru culcare, după care îl strânge cu mâna de maxilar şi îl împinge. După ce copilul s-a schimbat şi s-a întins în pătuţ, este luat pe sus de inculpata (…) şi scos din clasă. În imaginile următoare se observă cum inculpata, (…) ia nervoasă de pe pătuţ o fetiţă pe care o aşază pe picioare, deşi copilul dă din mănuţă în semn că nu doreşte acest lucru“, după cum se arată şi în dosarul cauzei.
 
Tot din procesul-verbal de redare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere mai reiese că, „după ce s-au trezit copiii, în clasă îşi face apariţia inculpata (…) care îl împinge cu palma pe minorul (…), iar la scurt timp, îl apucă de păr pe acelaşi copil, care dorea să iasă din clasă, şi îl întoarce din drum. După aceea, (…) bruschează acelaşi copil, în dorinţa de a-i lua jucăria cu care acesta se juca, pe care în final i-o smulge din mână. În fişierul intitulat «4-rezumat -15-11-2013» instanţa observă cum inculpatele (…) supraveghează un grup de copii, iar la un moment dat, inculpata (…) se apropie de câţiva copii care se jucau pe covor şi îl apucă violent pe unul dintre ei de mână, îl zgâlţâie de mai multe ori, după care îl împinge nervoasă spre scaune.
 
La scurt timp, aceeaşi inculpată se apropie de un alt copil, pe care îl trage afară din clasă. În imaginile ce urmează, inculpata (…) intră în încăperea unde copiii erau aşezaţi în pătuţuri, pentru programul de somn, având într-o mână telefonul mobil, iar în cealaltă mână, husa telefonului mobil. De cum a intrat în încăpere se observă că inculpata loveşte mai mulţi copii, în mod repetat, cu husa telefonului pe care o avea în mână, după care se îndreaptă spre colţul camerei şi loveşte cu piciorul, de mai multe ori, în direcţia unui pătuţ unde probabil se afla un copil, imaginile surprinzând doar acţiunea acesteia de lovire. La scurt timp, se observă cum inculpata târăşte un copil, ţinându-l de mănuţă cu intenţia de a-l scoate din clasă“.
 
De asemenea, „după încheierea programului de somn, inculpata supraveghează copiii într-o sală de clasă, unde la un moment dat bruschează un minor pe care îl smuceşte şi îl târăşte“.
 
În continuare, „în urma vizionării imaginilor, instanţa a constatat că inculpatele (…) au manifestat un comportament agresiv faţă de copiii aflaţi în supravegherea lor.
 
Astfel, din cuprinsul procesului-verbal de redare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în interiorul unităţii se constată că „în fişierul intitulat «2-rezumat -13-11-2013» începând cu momentul 13:57:30, se observă cum inculpata (…) se repede la minorul (…), îl apucă violent de bărbie şi îl împinge, copilul înclinând capul pe spate din cauza împinsăturii şi în acest mod îl dă afară din clasă.
 
„În continuare, la momentul 13:57:51, inculpata (…) se apleacă asupra minorului (…), care se afla în şezut pe covor, şi îl trage de păr, ca să-l ridice, după care îl apucă de mâna stângă şi îl trage, târându-l, spre colţul sălii de clasă. În minutul următor, inculpata îl apucă într-un mod violent pe copil de bărbie şi după ce îi dă drumul, din nou îl apucă de braţ şi îl împinge. La momentul 13:58:27 inculpata se apropie de minorul (…) şi îl trage de urechea dreaptă ori de părul din dreptul urechii (perciune) pentru a-l ridica de pe scaun şi a lua, se pare, o pernă pe care stătea copilul. După ce îl aşează pe scaun, se observă cum copilul agresat se ţine cu mâna stângă de după cap, iar cu mâna dreaptă de urechea agresată. Acesta îşi ridică picioarele, se ghemuieşte pe scaun, pune capul pe genunchi, ceea ce îi atrage atenţia educatoarei care, se apropie de copil şi verifică dacă a rămas vreun semn ca urmare a agresiunii pe care a exercitat-o asupra lui. De asemenea, din înregistrările care conţin imagini din data de 22 februarie 2013, se observă cum inculpata (…) manifestă un comportament agresiv faţă de minorii (…)“.
 
„Astfel, în fişierul intitulat «22febr- 2013-sala mare» se observă cum inculpata (…) în clasă la ora 13:35:53 şi se apropie de grupul de copii, după care îl apucă în mod violent pe minorul (…) de bărbie, îl trage, iar apoi îl smuceşte de mână şi îl împinge spre peretele sălii de clasă. Copilul bruscat se întoarce la grupul colegilor săi, dar este împins din nou de către inculpată, care imediat se întoarce cu faţa spre el şi, la fel de violent, îl apucă cu putere de bărbie şi îl trage din nou spre perete, după care, pare că îl apucă de urechea stângă, îl trage până în dreptul ei, îl apucă de ceafă şi îl împinge violent către ceilalţi copii.
 
În continuare, în sala de clasă intră un copil pe care inculpata îl apucă de mână şi îl împinge spre grupul de copii. La minutul 13:37:06, inculpata (…) se apropie de o fetiţă, o apucă de bărbie şi o trage spre ea, după care fetiţa este împinsă spre grupul de copii. La minutul 13:58:39, inculpata se apropie de un alt copil, (…), pe care îl ridică de jos trăgându-l de mână şi îl împinge spre ceilalţi copii. În minutul 13:59:55, inculpata se ridică de pe scaunul pe care stătea în faţa copiilor şi se îndreaptă spre minora (…), care atunci când o vede, speriată îşi pune mânuţele peste urechi, înainte ca inculpata să ajungă la ea. În continuare se observă cum inculpata o trage cu putere pe fetiţă de mâna stângă, o suspendă în aer, se roteşte cu ea şi ţinând-o strâns de umăr se duce cu ea spre locul unde erau scaunele, ia un scaun pe care îl aşează lângă uşă şi o trânteşte pe minoră pe scaun. La minutul 14:01:03, inculpata o îndepărtează şi o împinge pe minora (…) pentru că venise lângă educatoare şi se aşezase la picioarele ei, în timp ce aceasta se afla pe scaun în faţa celorlalţi copii. Copila se duce în alergare spre scaunul unde fusese pedepsită şi se aşează pe el, cu faţa spre copii“.
 
În dosar se mai arată că la momentul reaudierii, partea civilă (…) a declarat că „în ziua de 4 decembrie 2013, când au luat copilul de la grădiniţă, părinţii au simţit un miros de cafea în respiraţia copilului şi au văzut o pată de vin pe bluza copilului“. „A doua zi, părinţii au întrebat-o pe inculpata (…) dacă i-a fost dat copilului cafea la grădiniţă, iar aceasta a fost foarte deranjată şi le-a zis că este posibil ca (…) să fi mâncat «o bomboană cu gust sau aromă de cafea». În pofida acestei discuţii, a doua zi s-a repetat acelaşi lucru, iar la câteva zile, când i-au comunicat aceste aspecte inculpatei (…), aceasta a fost indignată şi le-a spus părinţilor să nu mai fie atât de atenţi la astfel de detalii“.
 
Citeşte şi:
 
Copii bătuţi şi umiliţi la o grădiniţă din Constanţa! Detalii cu un puternic impact emoţional!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii