Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au scris procurorii DNA în referatul de arestare a colegului lor Nicolae Răzvan Despa, specialist în cadrul direcției (document)

ro

18 Nov, 2021 16:03 2971 Marime text


 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 noiembrie 2021, a lui Despa Nicolae Răzvan, specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dronă profesională pentru activități geodezice și monitorizare teren
 

În referatul propunerii de arestare preventivă (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii DNA arată că „prin ordonanța 295/P/2020 din data de 16.11.2021 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Despa Nicolae Răzvan cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 constând în aceea că în calitate de specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 15.09.2021 – 16.11.2021, a pretins suma de 15.000 euro, a acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro din care a primit 30.000 de lei(echivalentul a 6.000 euro), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu legate de contractul de achiziție publică privind furnizarea unui Pachet Aeromodel/Dronă profesională pentru activități geodezice și monitorizare teren, cu accesorii, în cadrul proiectului ,,Continuarea dezvoltării capacității tehnice a D.N.A în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E (TECA)” cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance, prin contractul de grant nr. TECA 101015465“.

 
Întâlnire în parc
 
În cadrul întâlnirii care a avut loc în data de 15.09.2021, în parcul Halele Obor, Despa i-ar fi solicitat denunțătorului suma de 15.000 euro, în schimbul eliminării din caietul de sarcini a unor senzori scumpi, (….), fără a modifica suma totală care urma să fie achitată de Direcția Națională Anticorupție în cadrul licitației.
 
În cadrul discuției, spun procurorii, inculpatul Despa ar fi afirmat că banii aferenți celor doi senzori urmau să-i revină lui, dând asigurări că în cadrul procedurii de licitație denunțătorul va fi declarat câștigător.
 
Potrivit aprecierilor denunțătorului, valoarea senzorilor care urmau a fi eliminați din caietul de sarcini de către inculpatul Despa Nicolae Răzvan era de 15.000 euro.
 

„Inițial, denunțătorul a fost surprins de propunerea lui Despa Nicolae Răzvan, motiv pentru care i-a spus că nu crede că se poate realiza acest lucru. La câteva zile, denunțătorul a fost sunat de către Despa Nicolae Răzvan, (....) și întrebat dacă a hotărât ceva. (....) i-a răspuns că nu se poate şi a avut o atitudine evazivă, neștiind dacă acesta vorbește serios sau nu. După o săptămână, Despa Nicolae Răzvan l-a sunat din nou pe (....) spunându-i că a apărut licitația pe S.E.A.P. şi i-a solicitat să îi transmită dacă a revizuit calculele cu privire la suma de bani pe care denunțătorul era dispus să o ofere. (....) a fost din nou evaziv spunându-i că nu a avut timp şi că are soția bolnavă de Covid“, se mai arată în referatul DNA.

 
Procurorii mai arată că „în data de 5 noiembrie, Despa Nicolae Răzvan l-a sunat din nou pe denunțător (....), solicitându-i o întâlnire însă a fost refuzat“.
 

„Astfel, l-a întrebat (....) dacă a luat o decizie însă nu a primit răspuns din partea denunțătorului. La data de 12.11.2021, între denunțător și inculpatul Despa Nicolae Răzvan a avut loc o întâlnire în parcul din zona Sălii Palatului din București. Cu acest prilej, inculpatul Despa Nicolae Răzvan i-a solicitat denunțătorului suma de 10.000 euro, explicându-i că el a aranjat caietul de sarcini și că el va da decizia privind conformitatea cerințelor tehnice a ofertei transmise de firma al cărei administrator este și că exisă și alte produse și companii care pot oferta produse mai bune la prețuri mi mici, conform DNA.

 
„Dacă nu se poate 10.000 euro, măcar 8.000 euro“
 
„La remarca lui (....) că profitul rezultat în urma desfășurării licitației este de maxim 10%, adică în jur de 5.000 euro și că dacă vrea, poate primi jumătate din acesta, adică 2.000 euro, a spus că e puțin, drept pentru care a fost întrebat care este suma care l-ar mulțumi. La această întrebare Despa Nicolae Răzvan răspuns că 10.000 euro, și că dacă nu se poate 10.000 euro, măcar 8.000 euro“.
 
Flagrant
 

„Sâmbătă dimineață, (....) i-a trimis pe whatsapp oferta pentru drona compatibilă DJI și faptul că dacă achiziționează și această dronă se poate discuta pentru o sumă de 12.000 euro, care i-ar fi parvenit 50% marți și restul după închiderea licitației actuale. (….) La data de 16.11.2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan s-a întâlnit din nou în parcul din zona Sălii Palatului din București cu numitul (....).(….). Discuția a continuat pe tema achiziției dronei și a modului în care inculpatul Despa Nicolae Răzvan i-a solicitat denunțătorului să elimine cei doi senzori din dotarea produsului achiziționat. La un moment dat, denunțătorul a scos din buzunar un plic de culoare albă conținând suma de 30.000 de lei, al cărei cuantum l-a comunicat inculpatului Despa Nicolae Răzvan, acesta din urmă solicitându-i să-l introducă în ghiozdanul de culoare neagră cu care venise la întâlnire“.

 
După finalizarea discuției între cei doi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, ocazie cu care a fost identificată suma de 30.000 lei în ghiozdanul de culoare neagră aflat în posesia inculpatului Despa Nicolae Răzvan.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și

Ce avere are specialistul DNA prins în flagrant de colegii săi (documente)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii