Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul poliţistului obligat să achite daune morale unui bărbat acuzat de furt. Începe judecata în apel

ro

21 Oct, 2019 00:00 1637 Marime text

Judecătorii de la Tribunalul Vaslui au luat o decizie fără precedent, hotărând în primă instanţă obligarea unui poliţist să despăgubească moral un bărbat prins ce ar fi furat un cartuş de ţigări. Decizia Tribunalului Vaslui a fost contestată la Curtea de Apel Vaslui, primul termen în apelul cauzei fiind stabilit pentru mâine, 23 octombrie.


Potrivit datelor oficiale, cel suspectat de furt l-a dat în judecată pe poliţistul care l-a prins în fapt, dar şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, solicitând obligarea celor doi pârâţi, în solidar, la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale.


În fapt, reclamantul a arătat că, alertat de strigătele unei persoane de sex feminin de la un magazin din apropierea unui restaurant, ce susţinea că din magazin a fost sustras un cartuş de ţigări, poliţistul a văzut doi tineri fugind pe o stradă, printre aceştia fiind şi presupusul hoţ.


După urmărire şi prindere, poliţistul a procedat la imobilizarea reclamantului, însă pentru efectuarea acestei operaţiuni, omul legii nu ar fi folosit mijloacele specifice de imobilizare, ci l-a legat de gât cu o curea, conducându-l, în acest fel, prin oraş, la sediul poliţiei. Ajuns aici, înainte de a-l preda colegilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, poliţistul l-ar fi obligat pe cel acuzat de furt să stea pe pardoseală, cu aceeaşi curea legată de gât, deşi era imobilizat cu cătuşe, având mâinile la spate şi neprezentând niciun pericol pentru viaţa sau integritatea fizică a sa sau a colegilor săi.


„Mai mult decât atât, deşi în calitatea sa de lucrător de poliţie avea obligaţia de a respecta prezumţia de nevinovăţie a oricărei persoane suspectate de săvârşirea unei infracţiuni, numitul (...) s-a fotografiat în sediul poliţiei, având un aer de superioritate, folosindu-se de acesta ca de obţinerea unui „trofeu”, toate aceste fotografii fiind publicate în ziarul local. Prin toate aceste acţiuni şi atitudini a numitului (n.r. poliţistul), a apreciat că acesta a depăşit cu mult procedura prevăzută de lege în cazul prinderii şi imobilizării persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni, cauzându-i atât suferinţe fizice, cât şi psihice“, se mai arată în acţiunea tânărului acuzat de furt.
 

Apărarea IPJ Vaslui



Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a formulat întâmpinare la cererea de chemare în judecată, în principal invocând excepţia prematurităţii acţiunii şi respingerea acţiunii.


„Potrivit comunicatului de presă cu nr. 66 din (...) transmis de IPJ Vaslui se menţionează că, la data de (...) 2018, după ora 22.00, agentul de poliţie aflat în timpul liber, a intervenit la strigătele unei gestionare. Poliţistul a reuşit să imobilizeze o persoană despre care se bănuia că a sustras bunuri dintr-o societate comercială. A doua zi, într-un cotidian local a apărut un material de presă în care se făcea referire la evenimentul mai sus menţionat şi mai multe fotografii în care apare poliţistul alături de un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de furt. În urma apariţiei acestui material de presă, comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui s-a autosesizat şi a dispus verificări. Pe numele persoanei suspectate de comiterea infracţiunii de furt s-a întocmit dosar de cercetare penală care a fost repartizat spre soluţionare Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Vaslui.


„În ceea ce priveşte modul în care a acţionat agentul principal de poliţie (...) pentru prinderea, imobilizarea şi conducerea numitului (...) la unitatea de poliţie a fost întocmit dosarul de cercetare penală înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu numărul nr. (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, care a fost declinat spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Prin urmare, abia după soluţionarea acestui dosar se va putea stabili cu certitudine dacă prepusul a săvârşit o faptă ilicită şi prejudiciabilă, motiv pentru care a considerat că dreptul reclamantului de a promova respectiva acţiune nu este actual, iar acţiunea introdusă de acesta este prematur formulată.


Referitor la afirmaţiile reclamantului privind publicarea fotografiilor într-un ziar local a menţionat că potrivit răspunsului emis de Serviciul Cabinet (...) fotografiile apărute în mass-media locală nu au fost transmise de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui - Serviciul Cabinet - Relaţii Publice motiv pentru care revine în sarcina reclamantului să dovedească cele susţinute şi eventual să se îndrepte împotriva celor care au dispus publicarea respectivului articol“, se mai arată în apărarea IPJ Vaslui.


Sursa text: rolii.ro


Citeşte şi:

Poliţist, obligat de instanţă să îi achite daune unui bărbat pe care l-a prins în flagrant în timp ce fura dintr-un magazin

Poliţist constănţean ameninţat cu decapitarea! „Îţi tai capul! De mâna mea o să mori, chiar dacă iau mandat de 15 de închisoare!“

Detalii din dosarul poliţistului de la Rutieră care va fi despăgubit de MAI, pentru condiţii improprii de detenţie

Cine este competent să dea amenzi
Avem motivarea judecătorilor. „Nu se poate pune semnul egalităţii între poliţistul rutier şi cel local“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii