Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Care sunt activitățile de punere în valoare“ Taxa de promovare a turismului în Mamaia rămâne în picioare, a decis instanța. Cine voia desființarea ei

ro

23 Feb, 2021 00:00 1782 Marime text
  • Decizia Curții de Apel Constanța a fost pronunțată în dosarul 3565/118/2019, în care reclamantă este compania Black Wave Center SRL, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
  • După ce acțiunea a fost respinsă inițial de Tribunalul Constanța, reprezentanții Black Wave Center s-au adresat Curții de Apel, însă și această instanță a decis respingerea acțiunii.
  • Reclamanții din dosar doreau să știe, printre altele, „care sunt activitățile de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic care au dus la promovarea stațiunii Mamaia, ca destinație turistică la nivel național și internațional“.
Curtea de Apel Constanța a pronunțat o decizie definitivă în procesul în care se cerea anularea taxei de promovare a turismului în stațiunea Mamaia.
Judecătorii instanței de recurs au respins cererea afaceriștilor care contestau taxa și doreau să știe „care sunt activitățile de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic care au dus la promovarea stațiunii Mamaia, ca destinație turistică la nivel național și internațional“.

Decizia Curții de Apel Constanța a fost pronunțată în dosarul 3565/118/2019, în care reclamantă este compania Black Wave Center SRL, iar pârât este Consiliul Local Constanța.

În Black Wave Center, asociat unic și administrator este Adriana Strutinsky, fosta soție a omului de afaceri Sorin Strutinsky.

După ce acțiunea a fost respinsă inițial de Tribunalul Constanța, reprezentanții Black Wave Center s-au adresat Curții de Apel, însă și această instanță a decis respingerea acțiunii.

Se arată în minuta Hotărârii nr. 193/2021 a Curții că instanța „respinge recursul, ca nefondat“, iar afaceriștii au fost obligați, totodată, la plata sumei de 193 de lei către Consiliul Local Constanța, cu titlul de cheltuieli în judecată.
 

Ce a cerut Black Wave SRL

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea de chemare în judecată formulată de avocații firmei Black Wave SRL, menționată în Hotărârea nr. 1536/2019, citată pe Jurindex, se arată că societatea a cerut anularea mai multor hotărâri ale Consiliului Local Constanța ce fac referire la taxa de promovare a turismului în stațiunea Mamaia.

Concret, este vorba despre HCL Constanța nr. 312/18.12.2015, HCL Constanța nr. 382/28.12.2016, HCL Constanța nr. 416/28.12.2017 și, respectiv, HCL Constanța nr. 136/25.04.2018 – fiecare dintre aceste hotărâri fiind contestată strict pentru partea ce privește taxa din Mamaia.

Potrivit sursei citate, „reclamanta a mai arătat că nici pârâtul și nici rapoartele comunicate nu au putut indica modalitatea în care au fost gestionate sumele de bani colectate cu titlu de Taxă de promovare a turismului în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță și care sunt activitățile de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic care au dus la promovarea stațiunii Mamaia, ca destinație turistică la nivel național și internațional și de creștere a gradului de expunere a Satului de Vacanță î n rândul obiectivelor turistice, fiind utilizată pentru finanțarea, astfel cum a fost prezentat raționamentul instituirii acestei taxe“.

Totodată, potrivit avocaților firmei, „nici nu au putut justifica impactul pe care l -a avut asupra turismului instituirea acestor taxe, impact care să justifice astfel, păstrarea acestei taxe și grevarea agenților economici cu alte sume de bani către bugetul local“, conform www.rolii.ro.

În replică, reprezentanții Consiliului Local Constanța au pledat pentru respingerea cererii de anulare a taxei, pe care au considerat-o nefondată.


Ce a decis prima instanță

În motivare hotărârii prin care a fost inițial respinsă acțiunea celor de la Black Wave Center, judecătorii Tribunalului au arătat că „în ce privește critica reclamantei constând în faptul că odată cu instituirea unei taxe speciale trebuia înființat și un departament sau serviciu specializat care să încaseze și să gestioneze sumele încasate, instanța reține, contrar susținerilor reclamantei, că nici art. 481 alin. 1 din Legea nr. 227/2015 și nici art. 30 alin. 1 din Legea nr. 273/2006 nu prevăd această obligație, ambele reglementând doar posibilitatea instituirii unor taxe speciale, fără a stabili și modul de colectare și utilizare a sumelor astfel colectate“, potrivit www.rolii.ro.

Astfel, se mai arată în Hotărârea nr. 1536/2019 a Tribunalului Constanța, menținută de instanța de recurs, „în lipsa unei prevederi exprese a legii care să impună o asemenea măsură, nu se poate aprecia că neînființarea unui asemenea departament sau serviciu poate constitui un motiv de nulitate a hotărârii prin care a fost instituită taxa“.

„Autoritatea locală are posibilitatea înființării unui departament sau a unui serviciu distinct, care să se ocupe de colectarea și utilizarea taxelor speciale colectate, însă aceasta reprezintă o posibilitate și nu o obligație legală, fiind pusă în aplicare în funcție de modul de organizare al aparatului propriu, de condițiile logistice și de personal, precum și de alte elemente, ce împreună determină oportunitatea sau nu a luării unei asemenea măsuri“, potrivit hotărârii Tribunalului, menținută la Curtea de Apel Constanța.

Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.


Citește și:

Mai multe terenuri din Mamaia, revendicate în instanță de Arhiepiscopia Romano-Catolică București. S-a dat o primă hotărâre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii