Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, achitat definitiv

ro

09 Jan, 2020 00:00 2657 Marime text

Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, a fost achitat definitiv. Decizia este definitivă şi a fost luată ieri de judecătorii Andreea Ianca şi Virgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanţa  
 
Bogdan Moise a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii, şi fals intelectual.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, care, în primă instanţă, a decis schimbarea încadrării juridice reţinute prin rechizitoriu într-o singură infracţiune, cea de fals intelectual, prevăzută în vechea lege. În continuare, instanţa a dispus achitarea inculpatului pentru infracţiunea de fals intelectual, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege.
 
Conform DNA, „în perioada 2013 - 2015, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea «Ovidius» Constanţa - Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de şase declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menţionat mai sus“.
 
„Ulterior, conducerea Universităţii «Ovidius» Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector, respectiv conferenţiar universitar, şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 - iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 de lei. În acelaşi context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii «Ovidius» din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate“, potrivit DNA.
 
„În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate, în care, şi de această dată, a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. În demersurile sale infracţionale, în anul 2013, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa. Concret, inculpatul Moise Bogdan, având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte condiţiile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus“, se mai arată în documentele procurorilor.
 
De menţionat că, anterior trimiterii lui Moise în judecată, procurorii Anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Bogdan-Florin Chiriluţă, pentru fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals (două fapte), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.
 
În prezenţa avocatului, Chiriluţă a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani şi trei luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcţie publică.  
 
Citeşte şi
 
A bătut palma cu DNA Constanţa
Florin Chiriluţă, în împosibilitate de a urma cursul de calificare profesională în cadrul AJOFM

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii