Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie, achitat. Apelul dosarului, în septembrie

ro

31 Aug, 2019 00:00 2139 Marime text
Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, a fost achitat de Tribunalul Constanţa. Moise a fost acuzat de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii, şi fals intelectual.
 
Tribunalul Constanţa a decis în primă instanţă schimbarea încadrării juridice reţinute prin rechizitoriu într-o singură infracţiune, cea de fals intelectual, prevăzută în vechea lege. În continuare, instanţa a dispus achitarea inculpatului pentru infracţiunea de fals intelectual, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată atât de către DNA, cât şi de Bogdan Moise. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 3 septembrie. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
Conform DNA, „în perioada 2013 - 2015, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea «Ovidius» Constanţa - Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de şase declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menţionat mai sus“.
 
„Ulterior, conducerea Universităţii «Ovidius» Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector, respectiv conferenţiar universitar, şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 - iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 de lei. În acelaşi context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii «Ovidius» din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate“, potrivit DNA.
 
„În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate, în care, şi de această dată, a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. În demersurile sale infracţionale, în anul 2013, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa. Concret, inculpatul Moise Bogdan, având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte condiţiile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus“, se mai arată în documentele procurorilor.
 
Pe data de 20 noiembrie 2018, Tribunalul Constanţa a decis schimbarea încadrării juridice reţinute prin rechizitoriu într-o singură infracţiune, cea de fals intelectual, prevăzută în vechea lege. În continuare, instanţa a dispus achitarea inculpatului pentru infracţiunea de fals intelectual, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege.
 
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanţa arată că la schimbarea încadrării juridice s-a avut în vedere că, „prin acţiunea inculpatului de atestare în fals a unei situaţii neconforme cu legea, în sensul îndeplinirii criteriilor de către candidat, respectiv media minimă impusă de regulamentul Universităţii „Ovidius“, pentru ocuparea funcţiei de lector a numitului (…) nu s-ar fi putut încălca decât valorile sociale ce privesc veridicitate şi autenticitatea înscrisurilor nu şi cele privind raporturile de serviciu“.
 
„Inculpatului (…) i se impută doar atestarea cu ştiinţă a unei situaţii nereale prin declaraţia sa din data de 03.09.2013 în sensul că dosarul candidatului (…) este complet şi îndeplineşte condiţiile de promovare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru postul de lector universitar şi nu se descriu în conţinutul rechizitoriului alte acte ilicite de natură să conducă la ideea că inculpatul a săvârşit acte de complicitate la instigare la abuz în serviciu, adică de comun acord cu (…)-instigator, s-a oferit să-l ajute pe acesta pentru ca rectorul Universităţii „Ovidius“ să-i acorde în mod nelegitim titlul universitar“.
 
„Probele administrate în cauză nu dovedesc o legătură sau înţelegere (…) nici procurorul nu susţine în mod indubitabil, însă consideră în mod nejustificat că, prin singura acţiune a inculpatului (…) s-au realizat atât condiţia de tipicitate a infracţiunii de fals intelectual, cât şi cea de complicitate la instigare la abuz în serviciu ce ar fi avut drept urmare acordarea lui (…) a titlului universitar pentru care şi-a depus candidatura şi acordarea drepturilor salariale aferente“.
 
„Atât timp cât pentru cea de-a doua acuzaţie nu s-au folosit alte argumente şi nu s-a arătat în mod concret în ce ar consta acţiunea de complicitate la instigare la abuz în serviciu ce s-ar fi comis de către inculpat în raport de (…) instigator şi rectorul universităţii, rămas neidentificat, dar căruia i se conferă calitatea de autor al infracţiunii de abuz în serviciu, nu se poate decât considera că, în speţă, nu s-ar putea reţine decât o infracţiune de fals intelectual, în situaţia în care şi aceasta infracţiune întruneşte elementele de tipicitate prevăzute de lege“.
 
„Prin urmare, se va considera că infracţiunea de complicitate la instigare la abuz în serviciu este absorbită în elementul material al infracţiunii de fals intelectual, pentru care se va dispune o soluţie de achitare, întrucât inculpatul nu a comis aceasta faptă, cu forma de vinovăţie cerută de lege, aşa cum s-a argumentat mai sus. Pentru considerentele expuse mai sus, (…) va achita pe inculpatul (…) decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, pentru infracţiunea de fals intelectual, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege“, potrivit motivării.
 
Sursa text: rolii.ro
 
În continuare, instanţa a luat act că Universitatea „Ovidius“ Constanţa nu s-a constituit parte civilă, fiindu-i achitată la data de 4 octombrie 2017 suma de 118.570 de lei, de către Bogdan Florin Chiriluţă.
 
De menţionat că, anterior trimiterii lui Moise în judecată, procurorii Anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Bogdan-Florin Chiriluţă, pentru fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals (două fapte), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.
 
În prezenţa avocatului, Chiriluţă a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani şi trei luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcţie publică.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii