Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baza aeromedicală a SMURD a fost inaugurată! Urmează construirea spitalului regional de urgenţă? (galerie foto)

ro

18 Oct, 2016 00:00 3171 Marime text
După mai mulţi ani în care s-a lucrat pentru ridicarea celei mai moderne baze aeromedicale SMURD din România, luni, la Constanţa, în prezenţa mai multor oficialităţi din Constanţa şi de la Bucureşti a avut loc şi inaugurarea acestei baze ridicate pe strada Viilor nr. 1. La inaugurare a luat parte şi secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, alături de prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, preşedintele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Cristina Schipor, precum şi alte oficialităţi judeţene şi angajaţi SMURD. Raed Arafat a explicat că această construcţie a fost realizată în baza unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii, prin DSP Constanţa, care a cedat terenul pe care s-a construit platforma de aterizare pentru elicoptere şi hangarul în care va fi adăpostit elicopterul SMURD şi unde se va asigura permanenţa pentru piloţi şi o echipă de medici care va fi pregătită pentru intervenţie.

„Vorbim de o investiţie care cuprinde platforma de aterizare, hangarul şi anexele care se ridică la 950.000 de euro, din care 350.000 de euro asiguraţi de OMV Petrom, 350.000 de Exxon Mobile şi restul, fiind investiţia Fundaţiei pentru SMURD, adică a populaţiei, din fondurile strânse prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit. Aici a venit şi SC RAJA SA Constanţa care ne-a sprijinit cu tot ce era necesar pentru utilităţile care se impun pentru a lucra în condiţii decente. Această bază va face activitatea de salvare mai sigură şi mai uşoară. În primul rând, elicopterele nu pot să stea afară, mai ales pe perioada iernii. Un elicopter care stă în hangar are probleme mai puţine, are nevoie de mai puţine reparaţii, deci este mai sigur. În al doilea rând, acum vor putea interveni la operaţiuni de noapte, pe care până acum nu le puteam face, pentru că pe platforma de lângă spital, unde aterizăm acum nu avem autorizaţie pentru aterizare noaptea. Cu această bază vom putea face misiuni de noapte, fiind condiţiile mai sigure“, a declarat Raed Arafat.

Terenul pe care a fost construită baza aeromedicală SMURD a fost oferit de Ministerul Sănătăţii către DSP în vederea realizării mult aşteptatului spital regional de urgenţă. Directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor, a dat asigurări că realizarea bazei SMURD nu va împiedica în viitor dezvoltarea proiectului pentru construirea mult promisei unităţi medicale. La rândul său, preşedintele CJC, Horia Ţutuianu a promis că până la sfârşitul anului să se rezolve şi problema drumului de acces care traversează serele producătorilor de legume, pentru ca accesul spre bază să se realizeze direct, fără a se mai ocoli serele, ca în prezent.

În acelaşi cadru, a fost semnat şi protocolul de predare primire a noului elicopter livrat de compania de asigurări, documentul fiind semnat de reprezentanţii CJC şi Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, care va înlocui elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol şi va deservi regiunea de Sud-Est a României. De la primirea elicopterului la CJC, echipele SMURD au intervenit la peste 800 de cazuri, cele mai multe de importanţă primară, atât în judeţul Constanţa cât şi în alte judeţe limitrofe.
Proiectantul obiectivului este SC ABC Development Aviation SRL, iar constructorul a fost societatea Petroserv SA.

Citeşte şi:

EXCLUSIV! Cum arată cea mai modernă bază aeromedicală SMURD, care se va inaugura la Constanţa! (galerie foto+video)

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii