Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aveţi credite? Un bărbat din Medgidia, victorie importantă împotriva băncii de la care împrumutase bani

ro

26 Jan, 2018 10:19 6817 Marime text
O nouă victorie înregistrată de un cetăţean care şi-a chemat în instanţă unitatea bancară de la care a luat un împrumut.  
 
Judecătoria Medgidia a constatat „caracterul abuziv al clauzei înscrise la art.4.1.din Contractul de credit de consum nr.(…) din 05.12.2007 privind comisionul de administrare lunara a creditului de 0,4% aplicat la valoarea soldului creditului încheiat cu parata.
 
„Constată caracterul abuziv al clauzei înscrise la art.2.6 din Actul adiţional nr. (…) din 18.08.2011 - condiţii speciale de creditare - privind dobânda penalizatoare de 20% pe an şi care se calculează pentru fiecare zi de întârziere. Constată caracterul abuziv al clauzei înscrise la art. 2.7.3. din Actul adiţional nr.(…) din 18.08.2011 - condiţii speciale de creditare - privind comisionul de administrare lunara de 0,30%. Constată caracterul abuziv al clauzei înscrise la art.2.7. din Actul adiţional nr.1(…)din 12.09.2013 - conditii speciale de creditare - privind dobânda penalizatoare de 20% pe an care se calculează pentru perioada de dobândă variabilă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere. Constată caracterul abuziv al clauzei înscrise la art.2.8.3. din Actul adiţional nr.(…) din 12.09.2013 - condiţii speciale de creditare - privind comisionul de administrare lunara de 0,41%. Constată nulitatea absolută a acestor clauze“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Banca a fost obligată să restituie reclamantului sumele încasate cu titlu de comision de administrare a creditului şi cele achitate cu titlu de dobândă penalizatoare. Tot instanţa a stabilit rata de schimb CHF/Ron de la data acordării creditului, respectiv de la data 05.12.2007.
 
„Dispune calcularea plăţii ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului de credit pe întreaga perioada de valabilitate a contractului. Obligă pârâtele să restituie reclamantului sumele achitate ca urmare a majorării indicelui CHF/Libor, calculate pentru perioada 05.12.2007 până la zi. Obligă pârâtele să restituie dobânda legala de la data achitării fiecărei rate pânâ la restituirea efectivă; Obligă părâtele la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 800 lei, reprezentând onorariu expert“ se mai arată în decizia magistraţilor.
 
Hotărârea nu este definitivă.   

Alina Hanu, avocat în Baroul Constanţa, spune cum ne putem feri de aceste practici: „În primul rând, atunci când se semnează un contract, acesta trebuie citit cu atenţie şi dacă există clauze care creează o disproporţie între drepturi şi obligaţii, un dezechilibru între părţi, atunci trebuie încercat să se negocieze, să se ia o decizie informată, să încerce să ceară şi să obţină alternative, chiar şi de la alţi furnizori de servicii“.
 
„Ca o măsură de precauţie, se poate cere o copie a contractului acasă şi se poate reveni după ce contractul a fost analizat. Se poate consulta un specialist în domeniul juridic, un avocat, înainte de semnare. Pentru contractele foarte importante, se poate apela la avocat chiar şi pentru asistenţă juridică, aceste practici fiind mai des întâlnite în alte ţări decât la noi“, mai adaugă Alina Hanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 26 Jan, 2018 14:29 Dacă decizia nu este "definitivă" si va fi atacată, se considera victorie? Concret: care sunt sansele ca aceasta decizie sa ramana definitivă?!