Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape un an de activitate pentru Secţia Specială Cine lucrează la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

ro

10 Oct, 2019 00:00 1938 Marime text
Privită cu teamă de unii ori abia aşteptată de alţii, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, denumită generic şi Secţia Specială, mai are puţin şi împlineşte un an de activitate efectivă. Cu toate acestea, până la acest moment, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a putut întruni încă pentru a valida rezultatele concursului pentru conducerea secţiei. De altfel, încă nu se ştie data la care se va putea face această validare.
 
În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă date complete despre una dintre cele mai controversate unităţi de anchetă din ţară.
Astfel, deşi schema oficială prevede un număr de 15 procurori care să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, la momentul de faţă sunt ocupate doar cinci posturi. Din cei cinci magistraţi activi, doi sunt constănţeni.
 
Conform datelor oficiale, procurorii ce îşi desfăşoară în prezent activitatea la Secţia Specială sunt magistratul constănţean Adina Florea, magistratul Zarafina Puiu, tot din Constanţa, procurorul Sorin Eugen Iaşinovschi, de la Parchetul Curţii de Apel Suceava, procurorul Mihaiela Moraru-Iorga, de la DNA, dar şi magistratul Nicolae Marin, fost şef al Serviciului Teritorial Piteşti al DNA.
 
În prezent, conducerea Secţiei Speciale este asigurată de magistratul Nicolae Marin, care a fost numit procuror-şef adjunct secţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de trei ani, începând cu 4 iunie 2019.
 
În acest sens, este de menţionat faptul că în această vară s-a desfăşurat concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Speciale, concurs în urma căruia magistratul constănţean Adina Florea a primit cel mai mare punctaj dintre toţi concurenţii. Cu toate acestea, numirea în funcţie nu s-a făcut, ca urmare a faptului că Plenul CSM nu s-a mai putut întruni între timp pentru această numire.
 
De asemenea, tot în această vară s-a desfăşurat şi concursul pentru ocuparea unor funcţii de execuţie în cadrul Secţiei Speciale, concurs câştigat, de altfel, tot de către un procuror constănţean. Magistratul Silviu Vasile Ciocoiu, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, a fost declarat admis, însă numirea lui pe funcţie este, de asemenea, întârziată, dat fiind că nu se poate întruni Plenul CSM.
 
În ce priveşte activitatea Secţiei, mai este de spus că alţi 13 ofiţeri de poliţie judiciară veniţi de la diferite structuri din ţară îşi desfăşoară activitatea la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
 
În primele două luni de la operaţionalizarea Secţiei, arată datele oficiale, pe rolul acesteia fuseseră înregistrate peste 1.400 de cauze, dintre care aproape 200 de dosare noi, alte peste 1.200 fiind transmise de către unităţile de parchet din ţară. Din cele 1.200 de dosare venite de la structurile din ţară, aproape 350 veneau de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii