Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape șase ani de închisoare pentru un fost primar din județul Constanța. Dosarul, în apel

ro

31 Jul, 2021 00:00 2500 Marime text
 
  • Persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând, printre altele, daune morale în cuantum de 1.000.000 euro.
 

Trimis în judecată de procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, a fost condamnat Tribunalul Constanța, în primă instanță la cinci ani, 11 luni şi trei zile de închisoare (contopire). Tot în acest dosar, Dumitru Caraman, persoană fără calitate specială, apropiată de fostul primar - acuzat de șantaj – a fost achitat.   
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul termen în faza apelului a fost stabilit pentru data de 06 ianuarie 2022.
 
Ioniță este suspectat că, în luna iulie 2017, în calitate de primar al comunei Agigea, ar fi „constrâns o persoană să încheie un contract de vânare – cumpărare, prin amenințarea cu declanșarea procedurilor de anulare a titlului de proprietate și a procesului – verbal de punere în posesie asupra unei suprafețe de teren situate pe raza comunei Agigea, respectiv cu folosirea influenței pentru blocarea demersurilor de întocmire a documentației cadastrale și intabularea dreptului de proprietate, blocându-i astfel posibilitatea de valorificare a terenului pentru care îi fusese reconstituit dreptul de proprietate, în scopul obținerii în mod injust a unui folos patrimonial, constând în folosul infracțiunii de corupție și în diferența dintre valoarea de piață a terenului și cea menționată în antecontract“.
 
Persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând: anularea anteconteracului de vânzare-cumpărare, daune materiale în cuantum de 50.000 euro pentru prejudiciul constând în pierderea șansei reale de a vinde terenul ( sumă majorată ulteior la 1.402.500 euro ) și 4.200.000 euro ( majorată ulterior la 4.205.547 euro ) reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenului din anul 2007 și suma primită prin antecontract, daune morale în cuantum de 1.000.000 euro.
 
Tribunalul Constanța a considerat că pretențiile formulate sunt neîntemeiate, sens în care instanța a respins, în integralitate, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de către partea civilă, inclusiv cererea de anulare a antecontractului de vânzare-cumpărare a terenului în suprafaţă de 9,353 ha extravilan.
 
În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Motivare după achitare!
Mariana Mircea „nu a urmărit și nici nu a acceptat prejudicierea intereselor UAT Cernavodă“ (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii