Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI vrea ca Radu Mazăre să fie controlat la avere. Judecătorii din Constanţa au luat prima decizie definitivă în dosar

ro

28 Dec, 2016 00:00 5829 Marime text
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au luat prima decizie definitivă în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate cere ca Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, să fie controlat la avere!
 
Iniţial, cauză fusese trimisă spre soluţionare unui magistrat, însă acesta a refuzat să judece dosarul.
 
Mai precis, magistratul a formulat o cerere de abţinere, solicitare acceptată de judecătoarea Andreea Bianca Andruş, din Curtea de Apel Constanţa
 
Decizia este definitivă.
 
Astfel, în locul judecătorului care s-a abţinut va veni un alt magistrat.
 
De menţionat că magistratul care a admis cererea de abţinere, Andreea Bianca Andruş, este judecătorul care a luat o decizie istorică pentru România! Mai precis, ea a anulat, pe când era la Tribunalul Constanţa, contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc, pentru o perioadă de 30 de ani, în favoarea unui offshore din Cipru, RIFA Holdings Limited (fosta Ilvana Holdings Limited).
 
EXCLUSIVITATE
Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc a fost anulat de Tribunalul Constanţa

 
Revenind la dosarul ANI – Mazăre, amintim că, la jumătatea acestei luni, pe rolul Curţii de Apel Constanţa, a fost înregistrat un dosar în care unde ANI are calitatea de reclamant, iar de partea cealaltă, Comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, au calitatea de pârât.
 
Până la acest moment nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 
La solicitarea cotidianului, ZIUA de Constanţa, reprezentanţii ANI spun că „obiectul dosarului îl reprezintă acţiunea formulată în contencios administrativ de către Agenţia Naţională de Integritate pentru anularea actului administrativ reprezentat de Ordonanţa din data de 29 septembrie 2015 emisă de Comisia de Cercetare a Averilor constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, şi repunerea pe rol a procedurii de control al averii persoanei cercetate Mazăre Radu Ştefan“.
 
Concret, „prin raportul de evaluare nr. 24343/G/II din 17 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor constituită în baza Legii nr. 115/1996 din cadrul Curţii de Apel Constanţa pentru confiscarea diferenţei semnificative în cuantum de 137.570 de euro şi 143.818 lei, sume care nu au putut fi justificate de domnul Mazăre Radu Ştefan, fost primar al municipiului Constanţa“, se mai arată în informarea ANI.
 
„În urma desfăşurării activităţii administrative specifice, Comisia a dispus, în temeiul art. 413 alin. 1, pct. 2, Cod procedură civilă, suspendarea controlului până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 2/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi, în temeiul art. 104, alin. 1, lit. c din Legea nr. 115/1996, a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie în vederea efectuării de cercetări penale cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către persoana cercetată Mazăre Radu Ştefan a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 din Codul penal, având în vedere omisiunea menţionării în declaraţiile de avere aferente anilor 2008 - 2010 a sumelor de bani deţinute în conturile bancare deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel“, conform ANI.
 
Împotriva acestei soluţii, reprezentanţii ANI au formulat plângere prealabilă, care a fost respinsă prin Ordonanţa nr. 1 din 22.01.2016 a Comisiei de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.
 
Având în vedere soluţia Comisiei de Cercetare a Averilor, Agenţia Naţională de Integritate a formulat acţiune în instanţă, în temeiul prevederilor din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitând instanţei anularea ordonanţei din data de 29 septembrie 2015 şi repunerea cauzei pe rolul comisiei, în vederea efectuării acţiunii de control cu privire la averea lui Radu Ştefan Mazăre.
 
Potrivit surselor noastre, dosarul penal nr. 2/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este cel cunoscut generic cu numele „Henri Coandă“, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
Citeşte şi 
 
ANI cere ca Radu Mazăre să fie controlat la avere! Dosarul, la Curtea de Apel Constanţa (rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii