Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI şi averea lui Alexandru Mazăre. Judecătorul care a primit dosarul a formulat cerere de abţinere

ro

31 Mar, 2017 00:00 2505 Marime text
Magistraţii constănţeni au luat prima decizie în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate contestă o decizie a Comisiei de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, hotărâre ce îl vizează pe Alexandru Mazăre, ex-senator în Parlamentul României şi fratele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
Primul magistrat din Curtea de Apel Constanţa învestit cu soluţionarea cauzei a formulat o cerere de abţinere, solicitarea fiind admisă de un alt coleg magistrat, respectiv Andreea Bianca Andruş, tot din Curtea de Apel Constanţa.
 
Drept urmare, dosarul va fi trimis către un alt judecător, în vederea soluţionării.
 
Aşa cum arătam într-o ediţie anterioară, se poate ca acţiunea promovată de ANI la Curtea de Apel Constanţa să aibă legătură cu un comunicat al inspectorilor de Integritate din 18 februarie 2016, când Agenţia Naţională de Integritate a anunţat „constarea existenţei unei diferenţe nejustificate în cuantum de aproximativ 210.775 de euro, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de către Mazăre Alexandru, senator în Parlamentul României“.
 
„Diferenţa identificată de către inspectorii de integritate a rezultat din constituirea, de către persoana evaluată, a unor depozite bancare în cuantum de 160.775 de euro la o unitate bancară de pe teritoriul statului Israel, precum şi din achiziţionarea unui imobil pentru care a fost achitat preţul de 50.000 de euro. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Mazăre Alexandru, în perioada exercitării mandatului de senator“, au mai arătat cei de la ANI în luna februarie 2016.
 
„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mazăre Alexandru nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere“, conform inspectorilor de Integritate.
 
Nu este de omis faptul că Andreea Bianca Andruş, judecător al Curţii de Apel Constanţa, este magistratul care a soluţionat, în primă instanţă, dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicită ca Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, fratele lui Alexandru Mazăre, să fie controlat la avere! Zilele trecute, magistratul a admis excepţia prescrierii dreptului la acţiune şi a respins cererea de chemare în judecată, ca prescrisă. Decizia judecătoarei Andreea Bianca Andruş nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Dosarul lui Radu Mazăre a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa la data de 14 decembrie 2016. După numai câteva zile, magistratul învestit cu soluţionarea cauzei a formulat o cerere de abţinere, solicitare acceptată, pe data de 21 decembrie 2016, de judecătoarea Andreea Bianca Andruş, din Curtea de Apel Constanţa.
 
În locul magistratului care a formulat cererea de abţinere a intrat judecătorul Claudiu Răpeanu, din Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, din Curtea de Apel Constanţa. Şi acesta a formulat o cerere de abţinere, solicitare acceptată pe data de 17 ianuarie 2017. În acest context, Claudiu Răpeanu a fost înlocuit de un alt magistrat, respectiv judecătoarea Andreea Bianca Andruş, care a respins acţiunea ANI.
 
Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi fratele său, Alexandru Mazăre, sunt judecaţi în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a afaceristului Elan Schwartzenberg.

Citeşte şi:

ANI mai are o cale de atac!
Comisia de verificare a averilor s-a pronunţat asupra banilor lui Radu Mazăre!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii