Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerist de Slobozia, prezent în dosarul „Panama Papers“, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul

ro

26 Jun, 2021 00:00 3390 Marime text
 
  • Villy Sorin Oprea, un apropiat al Elenei Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
 
Începe procesul omului de afaceri Villy Sorin Oprea, din Slobozia, trimis în judecată la Constanța pentru complicitate la înșelăciune, (două acte materiale), înșelăciune (trei acte materiale) și uz de fals (șase acte materiale). Tot în acest dosar Valentin Brănescu a fost trimis în judecată pentru înșelăciune (două acte materiale) și Vasile Știrbescu pentru complicitate la înșelăciune (două acte materiale).
 
Judecătoria Constanţa a constatat legalitatea sesizării instanței și a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-i pe cei trei inculpaţi.
 

Primul termen, într-o zi de 13 

 
În cauză a fost stabilit și primul termen de judecată, respectiv 13 octombrie 2021.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanţa, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul a fost instrumentat de Giorgiana Violeta Apostol, prim-procuror adjunct din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Conform datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, părțile civile în prezenta cauză sunt: Banca Comercială Română SA, SC Pro Meat Distrib SRL - prin administrator Mocanu Ginel și Valentin Brănescu.
 

Date din anchetă

 
Pe scurt, omul de afaceri Villy Sorin Oprea este suspectat că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, împreună cu Vasile Știrbescu, ar fi încercat să determine una dintre părțile civile să accepte încheierea unui contract de cesiune creanță prin care a fost cesionată o creanță în sumă de 150.773,59 lei deținută în sarcina (...) „în acest sens fiind emise un număr de 15 bilete la ordin de debitorul cedat, cu scadență cuprinsă între 14.11.2017-18.12.2017, cunoscând că nu vor onora plata şi efectuând mai multe transferuri bancare în aşa fel încât să nu existe disponibil în cont în momentul introducerii la plată a biletelor la ordin“.
 
De asemenea, în sarcina lui Oprea s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată, „cele două acte materiale aferente atât infracţiunii în forma autoratului, cât şi în forma complicităţii raportându-se la cele două bilete la ordin emise de (...) activitatea ulterioară de cesionare a creanţei şi emitere a unui număr de 15 bilete la ordin de către (...) subsumându-se şi susţinând acţiunea iniţială de inducere în eroare“, potrivit rechizitoriului.
 
 
La rândul său, Valentin Brănescu este suspectat că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi emis două bilete la ordin, în valoare de 50.000 lei, scadent la data de 10.10.2017 și în valoare de 57.589,1 lei, scadent la data de 17.10.2017, ambele fiind refuzate la plată, cunoscând că nu vor fi decontate.
 
Asta în timp ce Vasile Știrbescu este bănuit că ar fi avalizat şi semnat biletele la ordin în valoare de 50.000 lei, scadent la data de 10.10.2017 și în valoare de 57.589,1 lei, scadent la data de 17.10.2017.
 

Bilete la ordin

 
„Apoi, împreună cu inculpatul Oprea Villy Sorin, a determinat-o pe partea civilă Pro Meat Distrib SRL, reprezentată prin administrator Mocanu Ginel, să accepte încheierea unui contract de cesiune creanță prin care (...) a cesionat către (...) o creanță în sumă de 150.773,59 lei deținută în sarcina (...) în acest sens fiind emise un număr de 15 bilete la ordin de debitorul cedat, cu scadență cuprinsă între 14.11.2017-18.12.2017, cunoscând că nu vor onora plata şi efectuând mai multe
transferuri bancare în aşa fel încât să nu existe disponibil în cont în momentul introducerii la plată a biletelor la ordin“, conform actului de sesizare a instanței.
 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.
 
Amintim că potrivit RECOM, acesta fiind consultat în aprilie 2021, aproape de mediatizarea cazului, numele omul de afaceri Villy Sorin Oprea, de 39 de ani, din Slobozia, figurează în 15 societăți comerciale, 11 fiind radiate, două în faliment (Basta Consult SRL și Turbo Oil SRL) și alte două în funcțiune: Agora Capital SRL și RT Agro Industries SRL.
 
Mai departe, Valentin Brănescu figurează, potrivit RECOM, în SC Black Pearl SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, Aleea Căprioarei. Firma (aflată în insolvență) este condusă de offshore-ul britanic Delamore S.O Agro Ltd, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 2.91%. Potrivit independentonline.ro (Ialomița) ar fi reprezentată în România de Villy Sorinel Oprea.
 
Valentin Brănescu, din Vâlcea, deține în SC Black Pearl SRL o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 97.09%. Firma are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat“.
 

Un apropiat al Elenei Udrea

 
De-a lungul timpului, despre Villy Sorin Oprea, de fel din Slobozia, s-a spus că este un apropiat al Elenei Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului. Mai mult, numele omul de afaceri Villy Sorin Oprea a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
 

Scurgere masivă de informații confidențiale

 
Potrivit datelor oficiale, Panama Papers este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015.
 
Atunci, aproximativ 11,5 milioane de documente (e-mailuri, scrisori, telefaxuri, certificate de întemeiere de firme, contracte de credit, facturi, extrase de cont, fotografii), în total aproximativ 2,6 TB de date, au fost transmise de către un informator anonim (whistleblower) ziarului german Süddeutsche Zeitung, care le-a pus la dispoziție orgnizației internaționale de jurnalism de investigație ICIJ (fondat de către Center for Public Integrity.
 
Conform riseproject.ro/panamapapers, în 2011, Villy-Sorinel Oprea, împreună un cu alt om de afaceri român, Cosmin Dumbravă, a înregistrat compania Standard Oil Business LTD din Insulele Virgine Britanice.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și

Procurorii din Constanța acuză - evaziune fiscală la Maredi Kids SRL!
 
Percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizați, suspecți de evaziune fiscală și contrabandă cu țigări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii