Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţiune respinsă de Tribunal, dar admisă la Curte Afacerist constănţean, obligat să achite TVA de peste 1,36 de milioane de lei

ro

30 Dec, 2019 00:00 19380 Marime text

Lovitură de teatru din partea judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, într-un dosar civil în care Fiscul încerca să recupereze un prejudiciu de peste un milion de lei de la un afacerist constănţean. După ce Tribunalul Constanţa a apreciat că acţiunea Fiscului era prescrisă, judecătorii instanţei de apel, respectiv Curtea de Apel Constanţa, au schimbat total prima sentinţă. Astfel, omul de afaceri a fost obligat să achite către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 1.366.130 de lei, cu titlul de TVA şi alte 28.000 de lei impozit pe profit. Sentinţa poate fi atacată în recurs.


Auzim deseori cum românii se plâng că persoanele dovedite a fi comis infracţiuni economice rămân cu banii neatinşi, deşi fuseseră obţinuţi ilicit. Iată însă că la Constanţa lucrurile nu stau mereu aşa. De curând, reprezentanţii Fiscului constănţean au obţinut câştig de cauză asupra unui afacerist, obligându-l pe acesta la plata unui TVA-record, de peste 1,36 milioane de lei. Iar aceasta, în condiţiile în care omul de afaceri fusese iniţial condamnat pe parcursul procesului penal pentru complicitate la evaziune fiscală, doar că, până la soluţionarea definitivă a procesului, faptele s-au prescris.


Mai mult decât atât, chiar şi în procesul civil pentru recuperarea prejudiciului, cazul era cât pe ce să fie pierdut de reprezentanţii Fiscului, după ce judecătorii primei instanţe au stabilit că acţiunea ar fi fost introdusă prea târziu. Judecătorii Curţii de Apel însă au apreciat că încercarea Fiscului de a recupera prejudiciul este întemeiată şi respectă prevederile legale în vigoare, astfel că au admis-o. De menţionat însă că procesul nu este încă soluţionat definitiv, ci chiar şi hotărârea Curţii de Apel Constanţa mai poate fi atacată în recurs.
 

Acuzat de evaziune fiscală


Pe scurt, lucrurile stau în felul următor: în anul 2015, afaceristul a fost trimis în judecată de procurorii Pachetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care l-au acuzat de evaziune fiscală. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, însă, instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a acuzaţiilor aduse acestuia de către procurori din evaziune fiscală în complicitate la evaziune fiscală.


În primă instanţă, constănţeanul a fost condamnat la şase ani şi şase luni de detenţie şi la achitarea sumei de 1.878.798 de lei către Statul Român, cu titlul de despăgubiri civile.
Până la soluţionarea definitivă a procesului penal însă, faptele s-au prescris. Judecătorii care au analizat dosarul în faza de apel au admis apelul declarat de omul de afaceri şi au decis încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pe motiv că s-a împlinit termenul de prescripţie pentru faptele imputate.
 

Prejudiciul, recuperat pe cale separată


Pe cale separată, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au deschis un proces civil, în care le-au cerut judecătorilor să îl oblige pe afacerist să achite prejudiciul creat. Și acest dosar a fost analizat de Tribunal şi de Curtea de Apel, însă de secţiile civile ale acestor instanţe, spre deosebire de procesul anterior.


La Tribunal, judecătorii Secţiei Civile au admis excepţia invocată de omul de afaceri prin avocatul său, excepţie potrivit căreia expirase termenul până la care Fiscul putea cere prin instanţă achitarea prejudiciului. Pe cale de consecinţă, acţiunea intentată de ANAF a fost respinsă, pe motiv că ar fi fost invocată după intervenirea prescripţiei dreptului material la acţiune.


Lucrurile s-au schimbat însă radical la Curtea de Apel Constanţa, unde, în urmă cu doar câteva zile, judecătorii Secţiei civile au admis apelul declarat de ANAF. Astfel, potrivit minutei, instanţa „anulează sentinţa apelată şi, evocând fondul, admite în parte acţiunea şi obligă pârâtul la plata sumei de 1.366.130 de lei cu titlu de TVA şi 28.000 de lei cu titlu de impozit pe profit, cu accesorii bugetare până la data plăţii inclusiv. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate“. Hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată şi ea, la rândul său, în recurs, dosarul urmând în această situaţie să ajungă pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Citeşte şi:

Păţania unui afacerist constănţean
Nu-şi mai găseşte un asociat, iar administratorul a plecat din ţară


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii