Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitare după condamnare, la Constanța Verdict final în cazul bărbatului care a înjurat și scuipat o femeie ce îi blocase locul de parcare

ro

17 Mar, 2021 00:00 4586 Marime text
  • Un bărbat din Medgidia, condamnat inițial pentru amenințare, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Constanța.
  • Acesta fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia sub acuzația de amenințare, după ce i-ar fi adresat injurii, ar fi scuipat-o și ar fi amenințat-o cu moartea pe șoferița care îi blocase accesul la parcare.
  • Judecătoria Medgidia îl condamnase la plata unei amenzi penale de 2.400 de lei și la plata unor daune morale de 500 de lei.
  • Curtea de Apel Constanța a admis apelul acuzatului și a decis achitarea definitivă acestuia.
Găsit vinovat, în primă instanță, de comiterea infracțiunii de amenințare pentru un loc de parcare, un bărbat din Medgidia a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Constanța, în baza unei soluții pronunțate luni, 15 martie 2021.
 
După ce bărbatul fusese condamnat inițial la plata unei amenzi penale de 2.400 de lei, magistrații instanței de apel, în completul C3 A, format din judecătorii Adriana Ispas și Marius Cristian Epure, au decis că acesta este nevinovat.
 
Acesta fusese trimis în judecată de procurori sub acuzația de amenințare, după ce i-ar fi adresat injurii, ar fi scuipat-o și ar fi amenințat-o cu moartea pe șoferița care îi blocase accesul la parcare.
 
Luni, 15 martie 2021, bărbatul din Medgidia a fost achitat de Curtea de Apel în baza articolului 16, alineat 1, litera c) din Codul de procedură penală, potrivit căruia „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea“.
 
În edițiile anterioare prezentam pe larg povestea cazului înregistrat la instanță sub indicativul 3205/256/2020.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Medgidia, magistrații acestei instanțe pronunțând o soluție de condamnare.
 

Amendă penală

 
Astfel, bărbatul a fost condamnat inițial la plata unei amenzi penale de 2.400 de lei, pentru amenințare, iar persoanei pe care a amenințat-o urma să îi achite daune morale de 500 de lei.
 Curtea de Apel Constanța a schimbat această hotărâre, după ce a admis apelul bărbatului acuzat și a decis achitarea acestuia.
 
Totodată, instanța a respins apelul declarat de partea civilă.
 
În Hotărârea nr. 2287/2020 pronunțată pe 4 noiembrie 2020 de Judecătoria Medgidia și citată pe Jurindex, se arată că inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare.
 
„Prin actul de sesizare a instanței, procurorul a reținut faptul că la data de (...), în jurul orelor 12.00-13.00, inculpatul i-a adresat amenințări persoanei vătămate B. B. (că îi rupe capul, îi scoate dinții și că are noroc că nu este noapte că nu știe ce i-ar fi făcut), apoi a scuipat-o, în același timp deschizând de câteva ori portiera autoturismului, cu intenția de a coborî, provocându-i o stare de temere“, potrivit www.rolii.ro.
 

Conflict legat de parcare

 
La rândul lor, magistrații Judecătoriei Medgidia, după audierea martorilor, a acuzatului și analizarea tuturor dovezilor de la dosar, au ajuns la concluzia că:
 
„La data de (...), în jurul orelor 12:00/13:00, pe fondul unui conflict verbal legat de obstrucționarea ieșirii din parcare, inculpatul M. C.S., care se afla la volanul autoturismului său, i-a adresat injurii și amenințări cu moartea, respectiv exercitarea de violențe persoanei vătămate B. B. B., după ce acesta își parcase autoturismul și se îndrepta către scara blocului în care locuiește“, se arată în hotărârea instanței.
 
Totodată, judecătorii au mai consemnat faptul că „în fața organelor de urmărire penală, inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere, iar în fața instanței a adoptat o atitudine nuanțată (deși a negat adresarea vreunor amenințări, a admis faptul că a o fost angrenat într-o ceartă cu persoana vătămată, căreia i-a atras atenția cu privire la blocarea posibilității de parcare)“.
 
„Coroborând aceste depoziții cu propriile declarații nuanțate ale inculpatului, dând sens și dispozițiilor art.5 din C.proc.pen. privind aflarea adevărului (normă cu valoare de principiu în procesul penal), instanța urmează a concluziona că există suficiente probe directe și indirecte, legal administrate, care coroborate converg spre convingerea că inculpatul se face vinovat de comiterea faptei“, se arată în Hotărârea nr. 2287/2020 a Judecătoriei Medgidia.
 

Prima decizie

 
Astfel, bărbatul din Medgidia a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 2.400 de lei, suma reprezentând echivalentul a 120 de zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare.
 
De asemenea, șoferului i-a fost atrasă atenția „asupra înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii în cazul neexecutării cu rea-credință a pedepsei amenzii“.
 
Totodată, judecătorii au mai stabilit ca bărbatul să îi achite femeii pe care ar fi amenințat-o suma de 500 de lei, cu titlul de daune morale.
 
Nemulțumit de pedeapsă, bărbatul a atacat-o la Curtea de Apel, instanță care i-a dat dreptate.
 

Minuta hotărârii de achitare

 
În minuta Hotărârii nr. 271/2021 a Curții de Apel se arată  că instanța, „în baza art.421 pct.1. lit.b) cod procedură penală, respinge apelul formulat de partea civilă (...) ca nefondat“.
 
Totodată, „în baza art.421 alin.(1) pct.2 lit.a) cod procedură penală, admite apelul formulat de inc. (...), desfiinţează hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: În baza art.396 alin.(5) cod procedură penală în ref. la art.17 alin.(2) cod procedură penală şi art.16 alin.(1) lit.c) cod procedură penală, achită pe inculpat pentru infracţiunii de «ameninţare» prev. de art.206 alin.(1) cod penal“.
 
Se mai arată în minuta hotărârii că instanța „înlătură dispoziţiile referitoare la condamnarea inculpatului şi obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe dacă nu sunt contrare prezentei decizii. 3.În baza art.275 alin.(2) cod procedură penală, respingând apelul, obligă pe apelanta parte civilă la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Respinge cererea apelantei privind obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de judecată din apel“.
 
Așa cum am precizat, hotărârea Curții de Apel este definitivă.
 
Citește și:

Închisoare cu amânare!:
Accident grav pe plaja Modern! Copil lovit de un BMW condus de un șofer băut. Explicațiile judecătorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii