Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A dat în judecată CSM pentru a deveni judecător fără a da examen. Ce au decis magistrații constănțeni

ro

16 Mar, 2020 00:00 2754 Marime text

Răsturnare de situație în cazul avocatului dobrogean care vrea să devină judecător fără examen. Magistrații Curții de Apel Constanța au fost nevoiți să suspende dosarul deschis de apărătorul tulcean Consiliului Superior al Magistraturii, din cauză că părțile nu s-au prezentat la proces. Pe toată durata suspendării se poate declara recurs împotriva acestei decizii.
 
Cazul avocatului tulcean a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța la finele anului trecut, după ce cauza a fost declinată de la Curtea de Apel București. Bărbatul a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, pe care a încercat să îl oblige în instanță să îi acorde statutul de judecător fără a susține vreun examen în acest sens. 
 
După cum arătam în edițiile anterioare, avocatul solicita în cererea de chemare în judecată a CSM, citată în hotărârea judecătorilor, document existent pe Jurindex, următoarele: „anularea în parte a Hotărârii nr. (...) emisă de CSM - Secția pentru Judecători, în ceea ce îl privește, respectiv anularea art.1 pct.2; anularea în tot a raportului de evaluare psihocomportamentală întocmit de (...) psiholog specialist, anularea în tot a raportului de evaluare psihocomportamentală - soluționarea contestației la calificativ - întocmit de doamnele psiholog (...)“.
 
Nu în ultimul rând, avocatul mai dorea „obligarea pârâtului (n.r. CSM) să emită o hotărâre prin care să constate că îndeplinește toate condițiile de numire în funcția de judecător fără concurs sau examen, în temeiul dispozițiilor art. 331 din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare“.
 

Lipsa părților a dus la suspendarea procesului

 
Totodată, apărătorul le solicita judecătorilor ca CSM să fie obligat „să propună președintelui României numirea sa în funcție, la o judecătorie de sector din București, prin decret prezidențial“.
 
Toate aceste solicitări erau cuprinse în cererea de chemare în judecată formulată de avocat, document înaintat inițial Curții de Apel București. Totuși, înainte ca magistrații instanței din capitală să vadă cine are dreptate în litigiul dintre avocat și CSM, aceștia și-au dat seama că dosarul trebuia înregistrat la altă instanță, respectiv Curtea de Apel Constanța. Astfel, judecătorii bucureșteni au invocat din oficiu excepția necompetenței teritoriale, pe care au și admis-o, iar dosarul a fost trimis la Constanța.
 
La termenul din luna februarie, Curtea de Apel Constanța îi pusese în vedere avocatului tulcean să timbreze corespunzător legislației în vigoare cererea de chemare în judecată. În aceste condiții, s-a acordat un nou termen, în luna martie, până la care reclamantul trebuia să își îndeplinească sarcina trasată de judecători.
 
La termenul din martie, însă, judecătorii constănțeni au constatat că nu s-a mai prezentat nimeni la proces. Astfel, potrivit minutei instanței, aceasta „suspendă judecata cauzei pentru lipsa părților“. Așa cum am menționat deja, decizia privind suspendarea poate fi atacată în recurs pe toată durata suspendării.
 
Citește și:
 
Un avocat tulcean vrea să devină judecător fără examen ori concurs. Cazul va fi tranșat de Curtea de Apel Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii