Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Umorul desăvârşit al preşedintelui american Ronald Reagan, regăsit în citatele sale

ro

02 Jul, 2015 00:00 2815 Marime text
Cel de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite, Ronald Reagan, s-a bucurat de o mare popularitate şi apreciere în rândul americanilor. „Marele comunicator”, cum i se mai spunea lui Reagan, a pus mereu în valoare calităţile poporului pe care l-a condus. A rămas cunoscut pentru cea mai mare reducere de impozite din istoria Statelor Unite.
 
Licenţiat în Ştiinţe Sociale, Reagan a intrat activ în politică în anul 1954, iar 12 ani mai târziu, a obţinut funcţia de guvernator al Californiei. În 1980, este candidatul partidului republican în cursa pentru Casa Albă. Câştigă împotriva preşedintelui democrat Jimmy Carter. După ce a preluat mandatul în ianuarie 1981, 69 de zile mai târziu a fost împuşcat. Va rămâne pentru tot restul vieţii cu un hemotorax stâng. Prezenţa lui de spirit în timpul atentatului a făcut ca popularitatea lui să crească foarte mult într-un timp record.
 
Ronald Reagan a susţinut un discurs, devenit ulterior celebru, la Berlin, în dreptul Porţii Brandenburg. Adresat lui Mihail Gorbaciov, discursul a avut loc în contextul în care Europa şi lumea întreagă erau divizate, de ceea ce Churchill numise „Cortina de fier”, şi anume „Zidul Berlinului”. În faţa unei audienţe de 45.000 de oameni, Reagan şi-a început discursul: „Salutăm schimbarea şi deschiderea; pentru că noi credem că libertatea şi securitatea merg mână în mână, că avansarea pe direcţia libertăţilor nu poate decât să întărească pacea mondială. Există un singur semn inconfundabil pe care sovieticii îl pot face, acesta fiind avansarea pe direcţia libertăţii şi a păcii. Domnule Secretar Gorbaciov, dacă sunteţi în căutarea păcii, dacă sunteţi în căutarea prosperităţii pentru Uniunea Sovietică şi pentru Europa de Est, dacă doriţi liberalizare, veniţi la această poartă, domnule Gorbaciov, deschideţi această poartă. Domnule Gorbaciov, domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”
 
Discursul a fost simplu, pe înţelesul tuturor, dar în acelaşi timp, a avut profunzime şi un grad ridicat de emoţie, care a stârnit imediat reacţia publicului. Doi ani mai târziu, a început distrugerea „Zidului Berlinului”, iar Reagan, datorită discursului său, a fost chemat pentru a aplica câteva lovituri simbolice de ciocan zidului.
 
Din momentul în care se anunţă că suferă de Alzheimer, nu mai apare în spaţiul public. A încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani.
 
Recunoscut pentru înţelepciunea sa, Reagan a avut şi un desăvârşit simţ al umorului, motiv pentru care multe dintre citatele sale au devenit celebre. Merită reamintite cele mai importante dintre ele:
 
„Sunt şi avantaje în a fi ales preşedinte: chiar a doua zi, notele mele din liceu au fost declarate secrete.”
 
„Guvernul este ca un copil: un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt și cu niciun simț al responsabilității la celălalt capăt.”
 
„Recesiune este atunci când vecinul tău îşi pierde slujba. Depresie este când o pierzi pe a ta.”
 
„Cum ar putea un preşedinte să nu fie actor?, răspunsul la întrebarea «Cum poate un actor să devină preşedinte?».”
 
„Punctul de vedere al Guvernului în ceea ce priveşte economia poate fi rezumat în câteva cuvinte: dacă funcţionează, se impozitează, dacă în continuare merge, se reglementează şi dacă nu mai funcţionează, se subvenţionează!”
 
„S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.”
 
Sursa foto: www.huffingtonpost.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii