Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Richard Nixon şi scandalul care a zguduit America anilor ‘70

ro

04 Jul, 2015 11:07 4302 Marime text
Născut într-o fermă din oraşul Yorba Linda, Richard Nixon a fost unul dintre cei mai influenţi preşedinţi americani, dar şi unul dintre cei mai căzuţi în dizgraţie.
 
Numele lui este legat de un uriaş scandal politic din Statele Unite, care a culminat cu demisia lui Nixon, al 37-lea preşedinte american. Totul a început cu decizia lui de a instala microfoane în clădirea Watergate, pentru a-şi spiona adversarii din Partidul Democrat. Însă cei care aveau misiunea de a planta microfoanele au fost prinşi. După investigaţie, poliţia realizează că aceştia nu erau nişte simpli spărgători, fiind demonstrată legătura lor cu Casa Albă.
 
După un val de demisii ale unor persoane din conducerea Comitetului pentru Realegerea preşedintelui Nixon, Bob Woodward şi Carl Bernstein, reporteri la The Washington Post, încep să investigheze spargerea de la Watergate. În scurt timp, ei concluzionează că spargerea a fost un ordin politic. Cu toate acestea, Nixon câştigă alegerile din noiembrie 1973.
 
După câteva luni, începe procesul celor implicaţi în scandalul Watergate. Pe parcursul audierilor televizate, apar informaţii legate de bani negri folosiţi în campanie, de ascultarea telefoanelor şi de activităţi secrete ale Comitetului pentru Realegerea Preşedintelui. Vicepreşedintele Statelor Unite, în contextul acestor evenimente, demisionează, sub acuzaţia de luare de mită.
 
După câteva luni, demisionează şi Nixon, deşi tot timpul şi-a susţinut nevinovăţia. Pe 9 august 1974, Gerald Ford depune jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Nixon este graţiat o lună mai târziu.
 
Watergate a dus la promulgarea unor legi ce au schimbat din temelii regulile finanţării campaniilor electorale americane, iar reporterii Bob Woodward şi Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfăşurată.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii