Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul militar Ioan Roşculeţ, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

ro

10 Mar, 2018 00:00 4774 Marime text
Părintele Ioan Roşculeţ s-a născut pe 25 septembrie 1879, în satul Şapte Sate de lângă Braşov, şi a avut patru copii: Ion, Mircea, Eugenia şi Nicolae. Absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, părintele Roşculeţ a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Sfânul Gheorghe“ din Mangalia, pe 18 iunie 1907.
 
În Primul Război Mondial, a fost repartizat la Spitalul 9 Evacuare din Feteşti, fiind avansat, în ziua de 1 ianuarie 1918, la gradul de căpitan asimilat. La finele războiului, doctorii militari îl caracterizau astfel: „Disciplinat, preot cult şi pătruns de chemarea sa. A ţinut numeroase predici. Totdeauna a fost lângă bolnavi şi răniţi, încurajându-i în suferinţele lor. A îngrijit de cimitirul spitalului din Feteşti, transformându-l într-un locaş demn pentru eroii ce odihnesc în el“, spunea doctorul Papiu, iar doctorul Mayer adaugă: „Îşi îndeplineşte serviciul cu multă conştiinţă, ocupându-se de răniţii şi bolnavii spitalului. Pentru buna sa conduită, îl propun a fi înaintat“.
 
De-a lungul vremii, părintele Roşculeţ a primit mai multe decoraţii: „Crucea Comemorativă a războiului 1916-1918“, „Răsplata muncii pentru Biserică cl. I“, Ordinul „Steaua României“ în grad de cavaler, Ordinul „Coroana României“ în grad de ofiţer, insigna „Cultul Eroilor“, iar în anul 1910 a fost hirotesit iconom-stavrofor. A slujit la parohiile: „Sfântul Gheorghe“ din Mangalia (1907 - 1920), „Sfinţii Împăraţi“ (1920 - 1927) şi „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa (1927 - 1958).

 
Preotul Ioan Roşculeţ este ctitorul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Mangalia, unde a pus piatra de temelie în ziua de 14 septembrie 1914. A murit în anul 1958 şi este înmormântat în Cimitirul Central Constanţa.
 
Mircea Roşculeţ, unul dintre copiii părintelui Ioan Roşculeţ, a deţinut funcţia de ministru al Căilor de Telecomunicaţii.
 
Bibliografie:
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar preot Roşculeţ Ioan
 
Arhivă personală Mirela Diţă, nepoata preotului Ioan Roşculeţ
 
Preot protoiereu Vasile Cîrlan, Ionuţ Druche, Ferestre în pridvor. Istoricul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Mangalia, 1914 - 2014. 100 de ani de la punerea pietrei de temelie, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2014
 
Sursa foto: Mirela Diţă, nepoata preotului Ioan Roşculeţ
 
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Sublocotenentul Areta Teodorescu, eroul din Ialomiţa, îngropat de viu în Dobrogea (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Munteanu Gh 17 Mar, 2018 19:05 Parintele s-a nascut in Satulung ,azi parte a municipiului Sacele,judeul Brasov.