Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul căpitan Nicolae Coadă

ro

28 Apr, 2018 00:00 3938 Marime text

Printre preoţii militari care au participat în luptele Primului Război Mondial s-a numărat şi preotul căpitan Nicolae Coadă, fost slujitor la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae – Coiciu“ din oraşul Constanţa şi fratele preotului Constantin Coadă, fost deţinut politic.
 
Din nefericire, despre viaţa părintelui Nicolae Coadă s-au păstrat foarte puţine date, iar despre activitatea întreprinsă pe front nu avem nicio mărturie până în prezent. Dar, pentru a nu trece cu vederea prea uşor un preot care a slujit atât la altarul Bisericii, cât şi al Patriei, voi prezenta în continuare câteva date biografice ale părintelui Nicolae Coadă.
 
S-a născut pe 12 februarie 1888, în comuna Gălbiori, judeţul Constanţa, din părinţii Gheorghe şi Iana. În octombrie 1910 s-a căsătorit cu Victoria Dorneanu, cu care a avut şase copii. În acelaşi an, 1910, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pantelimonu de Jos, judeţul Constanţa, unde a slujit până în 1914, când a fost transferat ca preot la Parohia Rasova. Aici a stat până în 1916, când, odată cu începerea Primului Război Mondial, a fost mobilizat ca preot-locotenent la Spitalul de boli contagioase nr. 5 şi la Spitalul Mobil nr. 9, din Constanţa.
 
În ziua de 1 ianuarie 1918 a fost avansat la gradul de preot-căpitan. După ce a fost demobilizat, la 11 iulie 1919, a fost transferat la Parohia Hârşova. Pe 1 septembrie 1925 a fost numit preot paroh al nou înfiinţatei Parohii „Sfântul Nicolae – Coiciu“, parohie în care a slujit până la moartea sa, în anul 1960. Funcţia de paroh a deţinut-o între anii 1925 şi 1951. A fost decorat cu „Steaua României“, în grad de ofiţer.
 
A murit pe 5 iunie 1960.
 
Bibliografie
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Coadă Nicolae
 
Sursă Foto: Ionuţ Druche
 
Despre Ionuţ Druche 
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Biserica „Sfântul Gheorghe“, prima clădire din Mangalia bombardată în Primul Război Mondial (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii