Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum preferați? Mai mult sau mai des?

ro

21 Dec, 2016 00:00 2537 Marime text
Nu vă speriați, e vorba de diete sau, mai degrabă, despre un stil de viață sănătos. Nu cred în diete, dar cred într-o viață echilibrată și sănătoasă.
 
Mulți experți în ale slăbitului spun că e mai bine să mănânci mai puțin și mai des, cinci-șase mese pe zi, cât mai variat, pentru a da un șut kilogramelor în plus și pentru a scutura metabolismul din lenea în care tot tu l-ai aruncat. Alți experți însă îi contrazic pe primii și spun că trei mese pe zi sunt calea către o dietă mult mai disciplinată. Cine are dreptate?
 
Adevărul se află pe undeva la mijloc. Ce merge pentru unii nu merge pentru alții, asta pentru că suntem construiți diferit și avem un stil de viață diferit. Dacă ai, de pildă, o slujbă solicitantă, nu poți mânca de cinci ori pe zi, dar există riscul să ronțăi tot felul snacksuri, covrigi, plăcinte etc. între mese care nu fac bine deloc dietei tale, ori, mai rău, să te înfometezi toată ziua, iar seara, când ajungi acasă, să iei singura masă a zilei. Adică mult și repede. Și-apoi, să te întinzi pe canapea și să butonezi telecomanda până adormi. Ei bine, în acest caz, organismul tău e deja obosit și nu va mai arde grăsimile, căci are nevoie de odihnă. Bineînțeles, acestea se depun imediat în acele părți ale corpului predispuse la îngrășare.

Puțin și des.

Se pare că mâncatul la intervale regulate de timp transmite corpului tău semnale că nu e nevoit să stocheze caloriile, ci să le ardă. Atunci când sari peste o masă, metabolismul trece pe pilot automat de supraviețuire. Aceasta înseamnă că metabolismul își încetinește funcțiile, astfel încât energia să fie conservată, dar, în același timp, cu energia se conservă și grăsimile necesare, care se transformă în celulita atât de neplăcută. Pe când mâncatul regulat, dar în porții mici și variate, te ajută să-ți ții nu numai metabolismul sub control, ci și apetitul și nivelul de zahăr din sânge.

Mult, dar rar.

Totuși, să mănânci puțin și des ar putea fi dezastruos pentru unii, mai ales pentru cei gurmanzi care folosesc acest gen de dietă ca scuză pentru a mânca și mai mult. E foarte greu să controlezi porțiile. Să te gândești de cinci-șase ori pe zi ce trebuie să mănânci la cinci-șase mese înseamnă, de fapt, să te gândești toată ziua numai la mâncare. Or, atunci când începi un program de slăbire, singurul lucru care te-ar putea ajuta să slăbești cu adevărat este să faci orice altceva decât să te gândești la ce mănânci.
 
În plus de asta, multor femei le este dificil să descifreze corect semnalele organismului (uneori setea trece drept foame, așa că vei fi surprinsă să constați că atunci când crezi că ți-e foame, dacă bei un pahar de apă, foamea dispare). Majoritatea nutriționiștilor cred că cele trei mese pe zi sunt suficiente pentru o femeie ocupată (și ce femeie nu e ocupată în ziua de azi?) Iar mămicile, se știe, sunt cele mai ocupate ființe de pe planetă.
 
Trei mese pe zi reprezintă o cale convenabilă și echilibrată pentru revenirea la greutatea pe care ai avut-o înainte de a fi mămică sau la greutatea dorită. Dacă totuși simți că mănânci prea mult și nu scazi în greutate, renunță la masa de seară sau înlocuiește-o cu un iaurt sau un pahar de lapte. Sau, și mai bine, cu două mere. Sau două felii de pepene. Oricum, cât mai multe fructe. Asta te va ajuta să-ți reduci apetitul și să te vitaminizezi cum trebuie. Așa am procedat eu, ca să nu mai stau să calculez câte calorii are masa mea de seară, am preferat s-o înlocuiesc cu fructe sau ceaiuri sau un iaurt mic de băut.

Ascultă-ți corpul! 

Cu tot programul de dietă ținut ca la carte, există un alt factor la care trebuie să fii mereu atentă, și anume corpul tău. Prețuiește-l și ascultă-i nevoile, în definitiv, e casa în care locuiește sufletul tău. Cu cât îl iubești mai mult, cu atât sufletul tău se va simți mai bine acolo, iar asta se va reflecta în acțiunile tale zilnice. Ai observat că oamenii cu o sănătate de fier și cu o alură plăcută nu sunt niciodată morocănoși?
 
Să presupunem că nu poți renunța la cină și că rămâi la programul de trei mese pe zi. Asta înseamnă că metabolismul tău are destul timp între mese să digere mâncarea până la următoarea masă, lucru care îți poate cauza foame, lucru care te poate împinge să mănânci mai mult. O dietă sănătoasă pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase este rezultatul unei serii de decizii echilibrate și al unei bune planificări. Oricât de simplu ar fi acest sfat, din proprie experiență știu că e foarte greu de urmat. Deciziile tale depind de abilitatea de a recunoaște când ți-e foame și când nu. Cu alte cuvinte, ai grijă ca tentațiile culinare să nu stea în calea siluetei dorite.

Micul dejun - stâlpul de rezistență al dietelor 

Indiferent de dieta adoptată, micul dejun rămâne cea mai importantă masă a zilei pentru toți cei care vor să-și mențină o greutate sănătoasă. Cei care sunt adepții micului dejun au mai multe șanse să rămână sănătoși decât cei care nu servesc așa ceva. Cei din urmă, adică cei care sar peste micul dejun, au tendința de a ciuguli mai multe snacksuri sărace în carbohidrați.
 
Peste noapte, organismul tău arde grăsimile în timp ce tu dormi, deci își face treaba. Asta înseamnă că este esențial ca dimineața să-l alimentezi cu un mic dejun bogat în vitamine și nutrienți care să-ți dea energia necesară să începi ziua. Dacă trupului tău îi lipsesc nutrienții, el își amintește mereu că are o carență și va începe să înmagazineze grăsime ca să o folosească în timp.
 
De asemenea, dacă sari peste cea mai importantă masă a zilei, acest lucru poate avea efecte negative în atitudinea ta față de cei din jur, fără ca măcar să conștientizezi asta. Nu mai punem la socoteală că toate studiile arată că dacă ratezi regulat micul dejun ai cu 450% șanse mai mari s-o iei pe drumul supraponderalilor.

Energie pierdută/energie esențială

La fel, indiferent de dieta pe care o urmezi, indiferent de câte mese iei pe zi, există un singur factor comun în toate programele de slăbit, și anume monitorizarea strictă a energiei pe care o introduci în corp prin mâncare, dar și a energiei pe care o arzi prin mișcare. O balanță sănătoasă între aceste două energii este esențială pentru pierderea greutății. Dacă energia pe care o consumi este mai mare decât energia pe care o pierzi, este imposibil să slăbești.
 
În schimb, atenție mare! Consumarea a cât mai puține calorii îți poate încetini metabolismul, poate duce la malnutriție, iar ca rezultat, ai parte de oboseală, schimbări atitudinale și un sistem imunitar foarte scăzut.

Opt pahare de apă pe zi = hidratare și energizare

Un alt factor important care poate încetini sau accelera arderea grăsimilor este APA. 75% dintre noi nu bem destulă apă. Recunosc că fac parte din statistica asta. Sau, mă rog, făceam. Poate părea incredibil, dar mi-am pus alarma din două în două ore ca să mă anunțe că trebuie să-mi umplu paharul cu apă și să beau cele cel puțin opt pahare de apă pe zi necesare organismului meu. După o lună de astfel de alarme, rezultatele sunt vizibile. Am impresia că toate organele mele interioare sunt mult mai fericite acum, că le-am dat necesarul de apă, și asta se reflectă în tenul meu, care acum o lună era uscat spre sensibil, iar acum devine normal. Ce-am mai observat este că nu mai am starea aceea de somnolență și lene, ci sunt mult mai activă și energică. Așa că… nu ignorați apa și nu trișați înlocuind-o cu sucuri și cafele.

Să mănânci sănătos înseamnă să fii bine organizat 

Nu contează dacă dieta ta conține cinci-șase mese mici pe zi sau trei mai consistente, este esențial să calculezi corect energia și conținutul nutrițional al fiecărei mese și să te asiguri că mănânci ce e mai bine pentru organismul tău. Dar dacă vrei rezultate pe termen lung, trebuie să fii dispusă să faci mai multe schimbări în stilul tău de viață și să le devii fidelă. Întreabă-te de ce nu poți avea un program echilibrat sau de ce tot sari micul dejun, de ce mănânci în fugă, sau de ce preferi fast food în loc de mâncare gătită, de ce n-ai timp pentru sănătatea ta, dar îți faci timp pentru fleacurile altora, de ce ți-e greu să te uiți în oglindă când ai putea să fii zveltă și minunată toată viața ta? Sunt sigură că știi răspunsurile. Acum pune mâna și treci la treabă.
 
Sursa fotowww.silviacasabianca.com
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii