Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea - Achacy Taszycki (XXIX) (galerie foto)

ro

27 Jul, 2016 00:00 2113 Marime text


Nobilul polonez Achacy Taszycki (? - după 1650) l-a însoțit în calitate de secretar pe Woicieh Miaskowicz (Călători XXVIII), în solia acestuia la Constantinopol din anul 1640. Atât pe drumul spre capitala otomană, cât și pe calea de întoarcere, solia a trecut prin Dobrogea otomană.

Jurnalul lui Taszycki în limba polonă a fost păstrat la Biblioteca Jagellonă din Cracovia. Documentul istoric a fost publicat în 1883 în revista „Klosy” din Cracovia de R. Ottman, cu titlul Ziarul călătoriei turcești și actele de la Constantinopol din anul 1640. În România, un studiu asupra jurnalului a fost publicat în 1900, în revista „Arhiva” din Iași, de Em. Grigorovița, care l-a considerat în mod eronat ca autor pe St. Lubienecki, un alt membru al soliei, menționat în text. Apoi greșeala a fost îndreptată în 1930 de Petre P. Panaitescu, în celebra sa lucrare Călători poloni în țările române.

Taszycki îl menționează ca membru al soliei pe translatorul armean Romaskiewicz (Călători XXVI), care fusese trimis în 1639 cu o misiune pregătitoare la Poarta Otomană.
În timpul călătoriei spre Dunăre au fost însoțiți de un căpitan de călărași al domnitorului muntean Matei Basarab (1632-1654). Polonii intenționau să treacă fluviul, ca și Romaskiewicz, tot pe la Silistra, deoarece acest oraș era reședința pașalâcului cu același nume. Această unitate teritorial-administrativă otomană cuprindea și Dobrogea și avea misiunea de a supraveghea Țările Române vasale. La 1 aprilie solia a ajuns pe malul muntean al fluviului și autorul a fost trimis înainte împreună cu Romaskiewicz și cu Bielewicz pisarul (scrib medieval) la pașa de Silistra. Dar Halil-Pașa fusese mazilit de noul sultan Ibrahim (1640-1648) și de la Constantinopol fusese trimis un înlocuitor temporar.

Despre călătoria de întoarcere, când a traversat Dobrogea în iunie de la sud spre nord, Taszycki spune doar că în orașul moldovenesc Galați de pe Dunăre au avut „un popas bun, mai bun decît toate cele turcești”.
De menționat că Silistra a făcut parte din regiunea Cadrilater, care a aparținut României de la al doilea război balcanic din 1913 până la tratatul din 1940, când a fost retrocedat Bulgariei.
 
Galerie foto:
http://historymaps.ro/
 http://www.worldwideromania.com
http://dragusanul.ro
http://www.anticariat-unu.ro
 
Document:
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini depre Țările Române, vol. V, Ed. Științifică, București, 1973.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii