Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strutinsky își direcționa „comisioanele“ disimulate în „operaţiuni fictive“ către un off-shore din Cipru

ro

03 Mar, 2015 00:00 4818 Marime text
Radu Mazare, primarul orașului Constanța, Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al CJ Constanța, și Sorin Strutinky, om de afaceri. Cei trei au fost colegi la Universitatea Maritimă Constanța. Ei sunt oamenii care conduc destinele județului Constanța. Toți trei sunt cercetați la acest moment de DNA în mai multe dosare. Sorin Strutinsky este arestat preventiv, iar astăzi a fost trimis în judecată. În mare parte, bugetul orașului și al județului este conectat la un sistem de firme care „suge“ banii prin diverse contracte ce au la bază influența tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Pe de altă parte, Radu Mazăre nu are multe proprietăți în România. În luxoasa casă de pe malul Lacului Tăbăcărie, unde se intră cu barca până în living, Mazăre locuiește cu chirie. Are, în schimb, proprietăți în Madagascar.
 
Ecuația după care trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky stăpânește Constanța este simplă. La prima vedere, se poate spune că cei doi ordonatori de credite, Mazăre și Constantinescu, dirijează fondurile județului și ale orașului Constanța către firme controlate de apropiați. Interfața cu aceștia o reprezintă omul de afaceri Sorin Strutinsky.

„Ecuația“ cuprinde zeci de firme înregistrate în România care converg la câteva firme off-shore al căror acționariat este anonim. În spatele afacerilor tripletei se află următoarele firme off-shore: Cipru - Perceptual Intertrade LTD, Southstone Holdings LTD, Ditline Investment LTD, Masterjob Limited LTD, Palladius Limited, Socorota Limited, Talmage Overseas Limited, Wildrige Consulting LTD, Euroglobal See Audit Ltd; Hong Kong -  Grand Source Investments, Insulele Bermude - Nord Bridge Group LTD. Astăzi, vom lua ca exemplu societatea Talmage Overseas din Cipru.

 City Mall și off-shore-ul

Talmage Overseas se află printre acționarii City Park Management, societatea care administrează mall-ul de pe malul Lacului Tabăcărie. Legătura dintre Radu Mazăre și Elan Schwartzenberg este de notorietate. De altfel, dosarul legat de construirea cartierului locuințelor sociale „Henri Coandă“, în care edilul-şef este acuzat de luare de mită, are legătură cu Avraham Morgenstern, un alt personaj din anturajul lui Elan Schwartzenberg, cunoscut ca inițiatorul construirii City Park. Mall-ul din Parcul Tăbăcărie a fost construit și pe un teren care face obiectul dosarului în care Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt judecați de zece ani pentru retrocedările averii boierului Movilă.

 Talmage Overseas și „comisioanele“ lui Strutinsky converg prin societatea New Home Construct SA

 De asemenea, Talmage Overseas mai este acționar în societatea Mega Development și New Home Construct SA. În ultimul rechizitoriu întocmit de procurorii DNA lui Sorin Strutinsky, societatea New Home Construct SA, ce are acționar majoritar off-shore-ul Talmage Overseass, cu 99,9%, apare ca fiind beneficiară a unor contracte fictive cu societatea denunțătorului său. Mecanismul era următorul: Strutinsky, prin influența sa, cerea denunțătorului său, care avea o societate comercială aflată în relații comerciale cu CN APMC și cu CN Administrația Canalelor Navigabile, 10% din valoarea lucrărilor, pentru ca plățile să fie executate la timp și contractele să se deruleze fără probleme. Acești 10% erau plătiți de denunțator prin firma sa unor societăți indicate de Strutinsky. Cităm: „În perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăți:
 
- 465.184,63 de lei, 430.500 de lei în patrimoniul SC New Home Construct SA;
- 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL;
- 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei, în patrimoniul SC Panel Building System SRL;
-15.476,44 de lei, în patrimoniul SC CDS Project SRL;
- 5.376 de lei, în patrimoniul SC Nefermin SRL.“
 
Potrivit Registrului Comerţului, New Home Construct SA a fost înfiinţată în anul 2004, cu sediul în Bucureşti. Fondatorii societăţii au fost Mihai Sergiu Ceacîreanu, Mihaela Găvan, Camelia Eugenia Bujor, Cătălin Vasile Dumitru, Liviu Dumitraşcu. Ceea ce trebuie menţionat încă de la început este faptul că, prin prisma fostului acţionar, Mihai Sergiu Ceacîreanu, firma apare în renumitul Dosar al Retrocedărilor.

 Contracte cu Spitalul Județean de Urgență Constanța

De asemenea, Talmage Overseas este acționar în Pozitron Medical Investigation SRL. Pentru suma de 115.500.000 de lei (fără TVA), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a concesionat serviciile de imagistică medicală către firma SC Pozitron Medical Investigation SRL. Conform anunţului de atribuire nr. 136061 / 01.05.2013, criteriul ales a fost acela al ofertei avantajoase din punct de vedere economic, tipul procedurii fiind dialogul competitiv. De menţionat este faptul că Pozitron a fost singurul ofertant. Colaborarea dintre Spitalul Judeţean Constanţa şi Pozitron nu constituie o premieră, legăturile dintre cele două entităţi consolidându-se cu succes imediat după ce unitatea medicală a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa (iulie 2010). Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, SC Pozitron Medical Investigation SRL are punct de lucru în incinta Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, în baza contractului de închiriere nr. 24.952 din data de 7.10.2011, emis de Pozitron, încheiat la data de 7.10.2011 până la data de 6.10.2026. De asemenea, Pozitron Medical Investigation deține și clinica Pozimed. Un exemplu de direcționare directă a contractelor către firmele agreate de trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky este și contractul nr. 891/31.01.2013 pentru servicii medicale de medicina muncii pentru salariaţii CN Administraţia Canalelor Navigabile, încheiat chiar cu clinica Pozimed. Așa cum reiese din datele puse la dispoziţie de CN ACN, valoarea contractului a fost de 52.340 de lei. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA este condusă de social-democratul Daniel Georgescu, numit și susținut de trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.

 Concluzie

Trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky a direcționat contracte profitabile și „comisioane“ disimulate în contracte dubioase la prima vedere către societăți comerciale românești care sunt deținute de o companie cu acționariat anonim din Cipru: Talmage Overseas. Avem și două exemple. Primul este Pozitron, care a devenit beneficiara unui contract profitabil cu Spitalul Județean Constanța la scurt timp după ce acesta a intrat în administrarea Consiliului Județean Constanța, în 2010.

 SC Pozitron Medical Investigation SRL, firma care deține clinica Pozimed din Constanța, a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri cu peste 4 milioane de lei mai mare față de anul 2012 și cu un profit, de asemenea, în creștere. După aceeași rețetă, Strutinsky își încasa comisioanele disimulate în contracte aparent discutabile către SC New Home Construct, unde acționar majoritar este tot off shore-ul din Cipru Talmage Overseas. Este clar că profiturile astfel obținute erau transferate în Cipru în conturile Talmage Overseas, de unde erau încasate de anonimi. De ce a direcționat Strutinsky sume importante către acest off-shore? Răspunsul poate fi unul deductibil, dar și ipotetic: poate că „trezorierul“ controlează acest off-shore…. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii