Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:59 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Five Holding și Sigma Trading, două societăți care duc direct la persoanele fizice Mazăre-Constantinescu-Strutinsky

ro

06 Mar, 2015 00:00 4720 Marime text
Așa cum am arătat în articolele publicate anterior, în spatele majorității firmelor autohtone abonate la banii publici se află societăți cu acționariat anonim din Cipru. Renumitele companii cu sediul în Cipru, numite în engleză: off shore. Încrengătura financiară pornește de la trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky și cel mai probabil se sfârșește tot cu cei trei. Firmele off shore care sunt punctul terminus al banilor publici pe care le-am descoperit în urma investigațiilor sunt: Perceptual Intertrade Ltd - Cipru, Southstone Holdings Ltd - Cipru, Ditline Investment Ltd - Cipru, Masterjob Limited - Cipru, Palladius Limited - Cipru, Socorota Limited - Cipru, Talmage Overseas Limited - Cipru, Wildrige Consulting Ltd - Cipru, Euroglobal See Audit Ltd - Hong Kong, Grand Source Investments - Insulele Bermude: Nord Bridge Group Ltd - Cipru. Episodul de azi are ca subiect compania Ditline Investment Ltd - Cipru, care deține Five Holding SA, acționar în Sigma Trading, societate care îi are ca acționari peroane fizice pe Nicușor Constantinescu și pe Radu Mazăre.
 
Ditline Investment este acționar majoritar în Five Holding SA, societate care deține Brick Mall. Ditline a fost înregistrată la data de 8.05.2006, de avocatul Aristodemos Loisou, din Nicosia, care gestionează firma și în prezent. Compania cipriotă este relativ nouă, dar are la rândul său ca acționar majoritar o altă firmă din Cipru: Dason Trustees Ltd, cu sediul tot în Nicosia, societate care a fost înființată la data de 4.10.1994 și se ocupă cu „activități de consultanță în management și afaceri“. La data de 1.09.2008, Dason Trustees Ltd și-a schimbat denumirea în Proglobal Trustees Ltd. Această încrengătură de firme este creată special pentru a se pierde urma celor care controlează acest lanț financiar. Revenind la Five Holding SA, trebuie amintit că nu este doar proprietarul magazinului Brick, ci că deține și SC Sigma Trading SA, firmă în care au acţiuni primarul Mazăre şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. În concluzie, Five Holding are legături de afaceri directe cu persoanele fizice Radu Mazăre şi Nicușor Constantinescu.

Circuitul contractelor în încrengătura firmelor tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky

Vom enumera câteva dintre lucrările companiei Five Holding SA: spațiile comerciale din Piața Tomis III, lucrări de reabilitare a patru bazine ornamentale cu fântâni arteziene în Mamaia, amenajări pavaje cu prefabricate din beton, marcaje rutiere în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia, antreprenor general al Parcului Acvatic de Distracții Aqua Magic, galeriile comerciale Brick Mall și ansamblul Spectrum Residences. Toate aceste lucrări au legături cu Primăria Constanța, iar Parcul Acvatic Aqua Magic este construit pe un teren care este pus sub sechestru în Dosarul Retrocedărilor, în care sunt inculpați atât Nicușor Constantinescu, cât și Radu Mazăre. Vrând-nevrând, și în cazul Five Holding ajungem la celebrul dosar al retrocedării averii boierului Movilă, episod cu care am început acest serial. Prin Dispoziţia primarului Radu Mazăre nr. 796 din 19 martie 2004 şi prin procesul verbal de predare-primire 44537 din 30 martie 2004, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea şi SC Habitat şi Ambient SA au intrat în posesia unui teren de 1.200 mp situat în staţiunea Mamaia, zona Hotel Lotus. De fapt, un spațiu verde. Trei ani mai târziu, pe 13 iunie 2007, s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare 1061, autentificat de notarul Daniel Bratu, prin care SC Habitat şi Ambient SA, reprezentată legal de Gheorghe Valentin Ionescu, a vândut către SC Five Holding SA, reprezentată legal prin fostul administrator Gheorghe Oancea, un teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, zona Hotel Lotus, bulevardul Mamaia 326, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.200 mp. Mai pe scurt, Habitat şi Ambient a vândut terenul primit din retrocedări. Preţul a fost unul modic: 450.000 de euro, echivalent, la acea dată, a 1.467.270 de lei.

Hotel cu 22 de etaje

Cu aproximativ o lună înainte ca Five Holding să achiziţioneze terenul din Mamaia, consilierii locali votaseră modificarea HCLM 129 din 2001 prin care, probabil, s-a schimbat destinaţia unor terenuri sau au fost modificate anumite reguli de urbanism pentru acea zonă. Proprietar pe parcul dintre hotelurile comuniste, Five Holding a obţinut Certificatul de Urbanism 4307, din 29 octombrie 2007, pentru un hotel de 22 de etaje. Numai că în documentul semnat de primarul Radu Mazăre s-a strecurat o greşeală şi nu s-a specificat nici „folosirea actuală a terenului“, nici „destinaţia terenului, stabilită prin documentaţiile de urbanism aprobate“. Aşa că actul s-a dovedit a fi nefolositor. Cum existau planuri măreţe, la momentul observării neregulilor, Five Holding-ul, prin Oancea, a trimis o solicitare către Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei, înregistrată cu numărul 10806 din 23 ianuarie 2008, prin care cerea „completarea Certificatului de Urbanism al Primăriei Constanţa nr. 4307/29.10.2007 emis de Serviciul Urbanism al Primăriei Constanţa în vederea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru obţinerea Autorizaţiei de Construcţie pentru construire hotel 3S+P+Mez+21 etaje pe terenul situat în Constanţa - staţiunea Mamaia, la următoarele paragrafe din Cap. 2 - regimul economic: folosirea actuală a terenului; destinaţia terenului, stabilită prin documentaţiile de urbanism aprobate“. Cum Primăria condusă de Radu Mazăre este cunoscută pentru operativitate, a doua zi după ce solicitarea Five Holding a fost depusă, s-a emis şi un nou certificat de urbanism, purtând numărul 337 din 24.01.2008. Spaţiile lipsă au fost completate şi ni se spune că terenul are folosinţă de „curţi, construcţii“ şi că destinaţia este de „hotel, conform HCLM 129/2001 modificat prin HCLM 285/18.05.2007, validat la 6.07.2007“. Probabil că, din cauza crizei imobiliare, proiectul nu a mai fost demarat.

Mobitom, o altă piesă în puzzle-ul „sifonării“ banilor publici

Mobitom este fosta fabrică de mobilă dinainte de 1989, societate în ale cărei spații funcționează astăzi Brick Mall. Firma Mobitom SA este deținută majoritar de societatea Five Holding SA, care, la rândul său, apare și în acționariatul Sigma Trading, cu 33,33% părți sociale, alături de Radu Mazăre (15,33%), Nicușor Constantinescu (15,33%), Sorin Strutinsky (15,33%). Nu mai departe de vara anului 2014, pe site-ul electronic de achiziții publice (SEAP) a apărut un anunț din care reieșea că vor fi executate „Lucrări complementare aferente obiectivului de investiţii «Promenada turistică Mamaia»“. Contractul era adjudecat de o asociere din care făcea parte şi Mobitom SA. Tocmai primarul Radu Mazăre anunţase cu un an înainte demararea lucrărilor de reabilitare a promenadei din Mamaia şi promitea că plajele din staţiune vor fi luminate ca în Brazilia. Acesta este doar un exemplu, dar Mobitom a mai avut lucrări de anvergură din bani europeni sau de la buget.

Concluzie

Five Holding, firmă deținută de societatea anonimă din Cipru, Ditline Investment, deține acțiuni în societatea Sigma Trading alături de Mazăre, de Constantinescu și de Strutinsky. Legătura este directă cu cei trei. Five Holding administrează Brick Mall, dar și o altă societate: Mobitom. Aceasta din urmă, ca și Five Holding, a fost abonată la contractele cu administrația locală. Mare parte din profitul Five Holding se duce, prin intermediul Ditline Investment, în bănci din Cipru, de unde este distribuit către anonimi. Cum profitul Five Holding este unul însemnat, de ce ar avea interes Mazăre și Constantinescu să atribuie contracte importante către această societate? Poate pentru că bunăstarea unui asociat ar putea influenţa situaţia financiară a firmei-mamă?
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii