Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cheia filierei cipriote a trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, avocați de succes din insulă

ro

22 Apr, 2015 00:00 5896 Marime text
Ecuația după care tripleta Mazăre-Constantinescu-Strutinsky a luat în stăpânire Constanța este simplă, la prima vedere. Cei doi ordonatori de credite de la Primărie și de Consiliul Județean, Mazăre și, respectiv, Constantinescu ar fi dirijat fondurile județului către firmele controlate de Strutinsky, iar acesta, mai departe, către firme din paradisuri fiscale sau conturi din țări cu legislație fiscală și impozite mici. „Ecuația“ s-a complicat pentru anchetatori atunci când s-a pornit pe urma banilor și a comisioanelor disimulate în contracte fictive. „Rețeta“ Mazăre-Constantinescu-Strutinsky cuprinde zeci de firme înregistrate în România care au la rândul lor în acționariat câteva firme off shore cu acționariat anonim. Acuzele aduse de DNA primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, și lui Sorin Strutinsky privesc mita primită aparent de aceștia pentru alocarea și plata preferențială a contractelor venite de la instituțiile publice. Procurorii au stabilit cum funcționează acest presupus mecanism al șpăgii. Unul dintre primele exemple este cel al Cartierului „Henri Coandă“ din Constanța, care a fost atribuit firmei SC Shapir Structures SRL, reprezentată de Avraham Morgenstern. Procurorii au mers pe traseul banilor și au atras atenția asupra acestui mecanism menit să ascundă destinatarul final al banilor „sifonați“ din bugetul Constanței: Radu Mazăre. Un alt exemplu este cel al afacerii „Pavilionul național“, unde artizan ar fi fost Valeriu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre. Ambele afaceri au legătură cu doi avocați ciprioți. Credem că s-ar impune o comisie rogatorie care să stabilească cine sunt beneficiarii banilor care se scurgeau prin firmele off shore din Cipru.
 
Morgenstern este judecat în stare de arest preventiv pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat de procurorii Anticorupţie fiind estimat la peste zece milioane de euro. Magistraţii susţin că israelianul nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa, instituții din subordinea lui Radu Mazăre. Mai mult decât atât, Morgenstern nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea contractelor, şi ar fi înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. „Aceste activităţi au fost realizate“, susţin cei de la DNA, „cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“.

La prima vedere, Morgenstern şi-a transferat prin firmele off shore, în perioada 2009-2011, Larton Consultants Cipru - suma totală de 32.465.159 de lei, şi, respectiv, în perioada 2011-2014, Comrad Leasing Cipru - în sumă totală de 32.638.530 de lei.

„Comision de succes“ fictiv

Același Avraham Morgenstern este acuzat, într-un alt dosar, că i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro. Banii erau o recompensă pentru că Mazăre i-a facilitat câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social „Henri Coandă“, în valoare de circa 10 milioane de euro. Banii au ajuns într-un cont al lui Mazăre pe traseul Shapir Structures - Larton Consultants - Melici Management, off shore controlat de afaceristul Elan Schwartzenberg. Potrivit anchetei DNA, Shapir Structures a plătit în contul Larton Consultants suma de 175.000 de euro, care a reprezentat un „comision de succes“ pentru proiectul: „Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare aferent obiectivului de investiţii - Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - campus social Henri Coandă“. Procurorii susţin că după analiza documentelor de participare la licitaţie a Shapir Structures nu reiese că vreun reprezentant al Larton Consultants ar fi avut vreo implicare în acest proiect. De altfel, la biroul lui Morgenstern, mascaţii au descoperit ştampilele celor două off shore-uri cipriote, Larton Consultants și Melici Management.

Povestea Shapir 

Shapir Structures SRL a fost înfiinţată în anul 2000 și are ca unic asociat un off shore din Cipru, SC Larton Consultant Limited din Nicosia (cu sucursala în Limassol). Reprezentantul Shaphir Structures este Avraham Morgenstern, omul lui Elan Swartzenberg. Curios este că, în luna februarie 2014, cu două luni înainte de audierile lui Avraham Morgenstern și Radu Mazăre la DNA, Shapir Structures SRL i-a primit ca administratori în firma Shapir pe cetățenii ciprioți CHRIS GEORGHIADES și THOMAS CHRISTODOULOU. Până aici, nimic spectaculos. Însă, făcând o mică retrospectivă asupra perioadei august 2012 - ianuarie 2013, reiese faptul că cei doi cetățeni ciprioți sunt foarte prezenți în firmele off shore care sunt implicate în afacerile trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.

Avocații ciprioți, prezenți și în afacerea „Pavilionul Național - RIFA“

Cei doi ciprioți aduși în Shapir, Chris Georghiades și Thomas Christodoulou, sunt avocați de renume ai firmei cipriote Chrysses Demetriades, casa de avocatură prin intermediul căreia cetățenii germani Albrecht Gundermann, Stefan Schmidt-Ammon, Bernard Heiss, Kirch Thomas, Kofler Georg, Bernt Gienskey şi Jörg Molzahn au încercat preluarea pavilionului român și înființarea unui registru naval privat, controlat de o companie off shore din Cipru. Nemții ar fi fost susținuți de Valeriu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în guvernul Ponta 1 și fost consilier al primarului Radu Ștefan Mazăre. Ei au reușit să încheie un contract cu Autoritatea Navală Română prin care să-i preia acesteia mare parte din atribuțiuni, cu toate că legislația română nu permite acest lucru. Compania nemților din România se numește Romanian International Flag Administration SA, prescurtat - RIFA SA, și își are originile tot în Cipru via Germania. De fapt, nemții au înființat și o societate în Germania, care era controlată de un off shore din Cipru și care avea și o sucursală în România. Contractul cu RIFA SA conținea niște condiții păguboase pentru statul român și avea ca obiect înscrierea sub pavilion românesc a unor nave deținute de armatori nemți la niște taxe de zeci de ori mai scăzute decât în restul țărilor europene. Toate aceste taxe intrau în primii ani de contract direct în conturile RIFA SA. Firma din Cipru a nemților a fost înființată tot de cei doi avocați ciprioți, Chris Gheorghiades și Thomas Demetriades, care sunt prezenți ca administratori la începutul lui 2014 în Shapir. Chris Georghiades a reprezentat prin participație directă și administrare Casa de avocatură Chrysses Demetriades în cadrul firmei CyproServus Co. Limited din Cipru. Coincidență sau nu, CyproServus are sediul la aceeași adresa cu cel al sucursalei SC Larton Consultant Limited din Limassol, off shore ale cărui ștampile au fost găsite la sediul firmei Shapir din România. Ca să revenim, menționăm că CyproServus a fost nominalizată pentru înființarea RIFA LTD - RIFA DEUTSCHLAND GMBH. 

Afacerea „Pavilionul“ a făcut obiectul unei anchete DNA clasate în urma decesului lui Eugen Olteanu, directorul interimar al Autorității Navale Române care a semnat contractul cu Romanian Internatioanal Flag Administration SA România. Reamintim, de asemenea, ca Valentin Preda a fost susținătorul acestei afaceri păguboase pentru statul român care a eșuat după ce conducerea ANR a declinat contractul cu RIFA. Preda a fost cercetat de DNA alături de Emil Dan Manolachi, fost ofiţer de poliție judiciară în cadrul DNA. Polițistul i-ar fi transmis informații secrete din dosarele DNA lui Preda, iar beneficiarii se pare că erau membrii trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. În prezent, Valentin Preda este trimis în judecată și pentru luare de mită în același dosar. 

Concluzie

Revenind la filiera cipriotă, se pare că avocații Chris Georghiades și Chrisses Demetriades au implicare în administrarea firmelor cu acționariat anonim din Cipru care conduc la afaceri cu instituțiile statului român, cum ar fi Primăria Constanța (contractul cu Shapir) sau Autoritatea Navală Română (contractul cu RIFA). În aceste afaceri sunt implicați oameni de încredere ai primarului, cum ar fi Valeriu Preda sau Avraham Morgenstern - omul lui Elan Swartzenberg, acesta din urmă prieten declarat al lui Radu Mazăre. După toate aceste coincidențe, se poate pune întrebarea: pot fi cei doi avocați ciprioți interpușii tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky în relațiile de afaceri cu Avraham Morgenstern și Albrecht Gundermann?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Albrecht Gundermann 20 Jun, 2016 17:24 Why don't you just asked me?