Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius” din Constanța Profesorii și studenții Facultății de Istorie vor oferi lecții online elevilor români din Marea Britanie și Spania

ro

10 Nov, 2020 15:15 2544 Marime text

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP) a Universităţii „Ovidiusˮ din Constanţa a semnat un protocol de colaborare cu Școlile românești „Nicolae Iorga‟  din Liverpool  & Wirral, Manchester, Birmingham (UK) și din Castellón (Spania), ce are drept scop promovarea istoriei naționale în rândul comunităților românilor de pretutindeni şi încurajarea eforturilor lor de a păstra legătura cu limba și cultura română.
 
În același timp, pentru studenții FISP este o oportunitate de a-şi exersa abilitățile de predare/învățare şi comunicare, iar elevii Şcolilor româneşti „Nicolae Iorga” vor fi familiarizaţi cu principalele obiective istorice ale Constanţei şi Dobrogei, cu patrimoniul lor istoric cultural şi natural.
 
Lecţiile de istorie naţională şi locală vor fi oferite de către studenţii şi cadrele didactice ale FISP, pe bază de voluntariat, elevilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, iar întâlnirile se vor desfășura online, o dată la două săptămâni, şi vor adapta teme de istorie pe înţelesul participanţilor.
Lecţia inaugurală intitulată „Câţiva paşi prin Constanţa britanică‟ va fi susținută, sâmbătă, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, de prof.univ.dr. Florin Anghel. Aceasta va aborda o prezentare interactivă a principalelor obiective istorice şi culturale legate de prezenţa britanică la Constanţa la mijlocul secolului al XIX-lea, înaintea intrării Dobrogei în cadrul statului român.
Cea de-a doua întâlnire, supranumită „Gânditorul de la Hamangia şi lumea lui‟, va fi prezentată de Adrian Irimia, student în anul III la programul de studii Istorie, pornind de la statueta descoperită la Cernavodă, unică în lume și inclusă în patrimoniul UNESCO.
Proiectul este coordonat de asist. univ. dr. Georgiana Țăranu și se va desfășura pe tot parcursul anului universitar.
Şcolile româneşti „Nicolae Iorga” sunt inițiative private ale unor membri ai comunităților de români de peste granițe, care funcționează sub formă de întâlniri de weekend și grupează în jur de 15-20 de elevi, fiecare. Prima dintre ele a apărut în Liverpool, celelalte școli fiind fondate pe modelul acesteia și preluând același nume, „Nicolae Iorga‟,  tocmai din dorința de a avea o voce unitară și un impact mai puternic.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii