Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Maritimă din Constanța, 30 de ani de la înființare

ro

04 Feb, 2020 10:53 4128 Marime text
Universitatea Maritimă din Constanța aniversează în perioada 6-7 februarie 30 de ani de la înființare. Cu această ocazie, comunitatea academică, studenții, angajații, precum și colaboratorii interni și externi ai instituției sunt așteptați să sărbătorească Zilele Universității, eveniment ce va debuta cu o ceremonie oficială joi, 6 februarie, începând cu ora 16.00, la sediul universității, în Aula Gavrilă Rican.
 
Universitatea Maritimă din Constanța a luat naștere în februarie 1990 prin eforturile colective ale studenților și profesorilor care, nemulțumiți și dezamăgiți de un sistem de învățământ militarizat, au mizat pe crearea unei universități maritime competitive, care să le faciliteze un parcurs universitar și profesional satisfăcător.

O direcție prioritară de dezvoltare a constituit-o adaptarea permanentă la cerințele pieței muncii prin diversificarea specializărilor și armonizarea ofertei educaționale cu standardele naționale și internaționale ale învățământului superior de marină. Astfel, dacă nou înființatul Institut de Marină Civilă avea în 1990 două facultăți cu 3 specializări – Navigație, Electromecanică și Electrotehnică – astăzi, universitatea oferă 11 programe de studii de licență, dintre care 2 în limba engleză, și 16 programe de master, dintre care 4 programe în limba engleză. La acestea se adaugă un program de studii de doctorat în domeniul ingineriei mecanice. În urma verificării din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Universitatea Maritimă din Constanța a obținut calificativul “grad de încredere ridicat”.
 
O altă direcție de dezvoltare a vizat extinderea și îmbunătățirea bazei materiale prin crearea și dotarea laboratoarelor și simulatoarelor cu echipamente de ultimă generație, achiziționate de la producători cu renume în domeniu. Prin baza materială pusă la dispoziția studenților Universitatea Maritimă din Constanța ocupă, în prezent, o poziție de vârf în ierarhia universităților de marină din lume.
 
Însăși natura activității sale îi imprimă Universității Maritime din Constanța un puternic caracter internațional. Înțelegând că internaționalizarea reprezintă un vector important în creșterea calității învățământului superior, universitatea a devenit un membru activ și implicat într-o serie de asociații relevante la nivel internațional. Amintim aici Asociația Internațională a Universităților de Marină (IAMU), în care UMC activează din anul 2000 și care reunește în prezent 66 de instituții. IAMU este vocea cea mai autorizată în promovarea unui învățământ de calitate și standardizarea curriculumului și a modalității de certificare a absolvenților la nivel mondial. Universitatea Maritimă din Constanța a deținut președinția acestei asociații în perioada 2012-2013.
 
Realizările din acești 30 de ani, cu care ne mândrim în prezent, ne motivează să continuăm să ne autoperfecționăm, să ne adaptăm permanent la schimbările industriei și să furnizăm educație de calitate astfel încât studenții și absolvenții noștri, principalii beneficiari ai activității noastre, să rămână competitivi pe piața globală a muncii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii