Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Prof. univ. dr. Stoica Lascu le-a vorbit elevilor Școlii „Jean Bart” despre importanța, în istorie, a preoților și a învățătorilor

ro

11 Dec, 2019 00:00 2456 Marime text

Ieri, elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” au avut șansa de a sta față-n față cu unul dintre cei mai importanți istorici ai Dobrogei, în persoana prof. univ. dr. Stoica Lascu.
 
După cum este cunoscut, anul spre sfârşitul căruia ne îndreptăm a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Într-o suită de manifestări organizate în cele două judeţe dobrogene sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, ieri profesorul Stoica a susținut conferinţa cu titlul „Preoţii şi învăţătorii – stâlpi ai spiritualităţii şi dăinuirii, ai modernizării satului românesc”.
 
Cuvântul de deschidere a aparținut prof. Maria Loredana Busuioc, director al școlii-gazdă, iar moderatorul întâlnirii a fost prof. de religie ortodoxă, Mariana Momciu.    
 
Despre tema conferinței, prof. univ. dr. Stoica Lascu afirma: „Iniţiativa luată de mai marii păstori şi îndrumători spirituali ai dreptcredincioşilor români constituie nu doar o binemeritată circumstanţiere a rolului pe care l-au avut de-a lungul istoriei neamului nostru preoţii, învăţătorii şi gospodarii satelor în întreţinerea simţămintelor naţionale şi în eforturile conjugate de modernizare a lumii rurale, ci şi un cât se poate de oportun prilej de a conştientiza tinerelor generaţii aceste permanenţe ale dăinuirii noastre. Mai ales astăzi, într-o lume a intenţiilor nivelatoare, globaliste, de conştiinţe şi credinţe, prin explicite asalturi la adresa tradiţiilor naţionale. De aceea, anul acesta a fost cât se poate de potrivit în a se da curs, mai ales prin intermediul şcolilor – nu am cunoştinţă, însă, din păcate, de multe exemple în acest sens în spaţiul României de la Mare –, a activităţilor organizate de profesorii de Istorie, de Religie şi de Educaţie Civică puse sub semnul omagierii stâlpilor lumii rurale româneşti – preotul, învăţătorul, gospodarii satelor”.
 
Sursa foto 1: Stoica Lascu 
Sursa foto galerie: bibliotecar Caba Ramona
 
Citește și:
 
Suită de activităţi Simpozion dedicat sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi Zilei Naţionale a României, la Liceul Tehnologic „Ion Podaru“ din Ovidiu

140 de ani de la fondarea Societăţii de Cultură Macedo-Române. Sărbătoare la Muzeul „Gheorghe Celea“, din comuna Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii