Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbare din pricina scandalurilor Noul decan interimar de la Teologie şi legăturile lui cu Arhiepiscopia Tomisului (document)

ro

03 Nov, 2016 00:00 5196 Marime text
Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (UOC) va avea un nou decan interimar, după ce fostul conducător al facultăţii, prof. dr. Bogdan Moise, a fost demis de Consiliul de Administraţie al UOC pe 18 octombrie. Este vorba despre arhim. Cosma Costel Mitu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, care a fost propus de Consiliul Facultăţii de Teologie a UOC şi aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior.
 
În ultimele două săptămâni, funcţia de decan interimar al Facultăţii de Teologie a UOC a fost ocupată de prof. univ. dr. Daniela Vitcu (Hanţiu), care este în prezent decan la Facultatea de Arte, după cum au anunţat, la acel moment, reprezentanţii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.
 
Reamintim că propunerea ca interimatul Facultăţii de Teologie să fie asigurat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu (Hanţiu) a fost respinsă de cadrele didactice ale facultăţii, pe motiv că aceasta nu face parte din membrii Bisericii, nerespectând astfel protocolul încheiat între Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei şi Secretariatul de Stat pentru Culte. Potrivit documentului, numirile persoanelor cu atribuţii de conducere a facultăţilor teologice se fac doar cu avizul Arhiepiscopiei sau al Mitropoliei din zonă. Numirea prof. Daniela Vitcu (Hanţiu) a produs nemulţumire în rândul Facultăţii de Teologie, aşa că, probabil, decizia înlocuirii decanului a fost luată tocmai pentru a linişti nemulţumirile din sânul corpului profesoral al facultăţii.
 
„Numirea unui nou decan interimar la Facultatea de Teologie urmăreşte să dea stabilitate şi coeziune în rândul cadrelor didactice, dar şi să deblocheze o serie de activităţi specifice profilului teologic, până la organizarea alegerilor pentru funcţia de decan“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
 
La articolul 15 din protocolul nr. 5120, semnat pe 29.05.2014, se precizează: „Candidatul la o funcţie de conducere (decan şi prodecan) în cadrul facultăţilor de teologie ortodoxă trebuie să prezinte avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului. Refuzul acordării binecuvântării trebuie să fie temeinic motivat şi să aibă avizul Sinodului Mitropolitan“, se arată în document.
 
Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, această prevedere se referă la ocuparea funcţiei de conducere prin concurs public organizat de universitate, nu pentru postul de interimar.
 
Cosma Costel Mitu lucrează la Arhiepiscopia Tomisului, ocupând funcţia de vicar administrativ şi stareţ al Mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei“, din localitatea Ion Corvin, dar este şi conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Teologie, Catedra Sistematică şi Biblică, din cadrul UOC. Potrivit CV-ului, din funcţia de vicar coordonează activitatea tuturor departamentelor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului încă din anul 2005, iar din 2004, acesta conduce Mănăstirea „Peştera Sf. Apostol Andrei“, potrivit cu sfintele canoane, pravila monahală, hotărârile Sfântului Sinod şi îndrumările chiriarhului locului, organizând şi coordonând activităţile administrative şi religioase din cadrul mănăstirii.
 
Anterior acestei perioade, Cosma Costel Mitu a mai ocupat funcţia de stareţ între anii 2001 şi 2004, fiind angajat al Arhiepiscopiei Tomisului.
În cadrul Facultăţii de Teologie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, ocupă postul de conferenţiar doctor în cadrul Catedrei Sistematică şi Biblică, desfăşurându-şi activitatea didactică la cursul Morală, spiritualitate şi formare duhovnicească.
 
Conform CV-ului publicat pe site-ul UOC, Cosma Costel Mitu a absolvit Universitatea „Ovidius”, obţinând în 2004 diplomă de licenţă în Teologie Ortodoxă, iar în 2005, diplomă de master în Drept Canonic şi Studii Europene, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a UOC. În 2008 a primit titlul de doctor în Teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ a UOC. În februarie 2009, a urmat un curs intensiv de limbă ebraică la Universitatea din Tel Aviv.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta CV-ul noului decan al Facultăţii de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, conf. univ. dr. Cosma Costel Mitu. 
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • crestin 03 Nov, 2016 15:59 Daca ierarhul Teodosie, ar vinde tot ce are si ar impartzi banii rezultatzi din vanzarea averii acumulate, ar bucura oamenii nevoiasi, familiile tinere si mature nevoiase, ierarhul Teodosie ar fi apreciat, iubit de toata lumea si de Dzeu rasplatit cu mantuirea si totodata ar fi un exemplu de luat de altzi ierarhi, mitropolitzi, PFP Daniel Ciobotea, de muuultzimea preotzilor si politicienilor care poseda averi imense, nu spun la voia intamplarii, exemplu avem chiar in BIBLIE, pe ZAHEU VAMESUL, care a obtzinut mantuirea prin faptul ca, a recunoscut faptele sale, in fatza MANTUITORULUI HRISTOS, angajandu-se si totodata a pus in practica ce a promis, a dat statului, cu cat la pagubit, alta parte a dat-o, celor pe care i-a suparat pagubit si o mica parte din bani au ramas lui si familiei sale pentru cele necesare traiului ! Doamne ajuta, pe ierarhul Teodosie si pe totzi ceilaltzi amintitzi mai sus, ca sa faca ce trebuie pentru mantuirea sufletului, ca numai asa se vor pune treburile in ordinea lor fireasca, cestineasca !