Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Patru eleve de la Colegiul „Regina Maria“, pe podiumul concursului Play Energy (galerie foto)

ro

22 Sep, 2014 00:00 6992 Marime text
Andra Colidiuc, Bianca Milea, Silvia Popovici şi Luana Profor, eleve în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, coordonate de profesorul Ioana Rîcă, au elaborat proiectul „Tărâmul Energiei Verzi. Energie verde de la natură și prin voința ta!“, cu care au participat la concursul „Play Energy“. În cadrul competiţiei, şi-au adjudecat locul I la etapa regională şi locul II la etapa naţională.
 
„Anul trecut, la acelaşi concurs, am câștigat premiul al III-lea la etapa regională şi premiul al II-lea la etapa naţională. Anul acesta, am obţinut premiul I la etapa regională și din nou premiul al II-lea la etapa naţională. Pe 3 octombrie, mergem la festivitatea de premiere, de la Bucureşti. Concursul este foarte generos. Are mai multe secţiuni orientative şi se pot realiza o mulţime de lucruri frumoase şi interesante. Domeniul energiei verzi constituie cu adevărat o provocare fascinantă. De asemenea, pot participa toate cadrele didactice, indiferent de specialitate. Ar fi interesant ca organizatorii să facă o statistică privind şcoala de unde provin copiii câştigători, câte ore de fizică au pe săptămână, specialitatea profesorilor coordonatori. De pildă, eu sunt profesor de religie ortodoxă, iar copiii mei au o singură oră de fizică pe săptămână. La proiect s-a lucrat frumos şi cu mult drag! Mă bucur că sunt diriginta unor copii minunați și că împreună putem depăşi limitele şcolii, putem visa la o lume mai curată, mai frumoasă, mai bună şi sperăm să aducem mai multă lumină şi bucurie în jurul nostru. Avem un loc liber în echipă. Aparține acelei fetițe excepționale, Flavia Melina Zăhărneanu, care, pe 7 martie, a plecat la Domnul în mod fulgerător. Era înainte ca noi să purcedem la realizarea proiectului, când el exista doar în gândurile și în visurile noastre. Mărturisesc că atunci am vrut să renunţăm la tot, căci fără ea nimic nu mai avea sens. Ulterior, am hotărât să continuăm. Și pentru ea. Căci ea era o fetiță luptătoare şi o învingătoare“, ne-a spus profesorul coordonator Ioana Rîcă.

 Parc de distracţii care produce şi consumă energie verde


 Proiectul elevelor constănţene a constat în realizarea machetei unui parc de distracţii numit „Tărâmul Energiei Verzi“. Amenajat în curtea unui centru de plasament, parcul produce și consumă numai energie verde. Astfel, copiii din centru şi cei care vin în parc au ocazia să interacţioneze, să se împrietenească, să-şi formeze o nouă viziune despre lumea înconjurătoare şi să-şi împărtăşească bucuria jocului într-un adevărat tărâm al energiei verzi. Sursele principale pentru producerea curentului electric necesar funcţionării centrului şi a parcului de distracţii sunt: panourile fotovoltaice şi turbinele eoliene şi mini-hidrocentrala amplasată pe cursul râului. Întregul ansamblu este prevăzut cu un acumulator care poate stoca surplusul de energie electrică și-l poate alimenta în cazul nefuncționării unei surse. Fiecare jucărie din parc este adaptată pentru a produce eficient electricitate: caruselul este dotat cu panouri fotovoltaice şi o mică turbină eoliană, iar maşinuţele tamponate funcţionează pe baza principiului câmpului electromagnetic. Curentul electric este obţinut cu ajutorul panourilor fotovoltaice amplasate pe acoperişul construcţiei care adăposteşte pista cu maşinuţe electrice. Acestea sunt de două tipuri: maşinuţă-buburuză şi maşinuţă-floare. Inedit este faptul că, din punct de vedere funcţional, ele sunt autonome: maşinuţele-buburuză sunt alimentate de aripioarele acestora, prevăzute cu panouri fotovoltaice, și de cele două antene cu mini-eoliene, iar maşinuţele-floare au petalele prevăzute cu panouri fotovoltaice. Bicicletele produc curent electric prin sistemul dinamului, care este condus prin cablu către acumulatorii întregului ansamblu. Şi tiroliana produce curent electric pe baza principiului dinamului. Roata verde îşi poate produce singură curentul electric necesar, pe baza principiului dinamului şi a mini-eolienelor amplasate pe partea laterală. Ca și în cazul roții, modul de funcţionare a rollercoaster-ului este foarte simplu: pornirea este asigurată de acumulatorul ansamblului, după care îşi poate produce singur curentul pe baza principiului dinamului şi a mini-eolienelor amplasate pe partea laterală a trenuleţului.

 Experienţă unică


 „Pot spune că experiența Play Energy a fost cu adevărat unică! Este prima dată când particip și nu m-am simțit niciodată mai bine alături de colegele mele. Am învățat atât de multe despre munca în echipă, că fiecare părere este genială și că, puse cap la cap, toate micile idei născocite formează ceva cu adevărat interesant. Toate am lucrat cu plăcere. Nu am fi reușit fără gingășia cu care a lucrat Silvia, fără talentul Andrei, fără capacitatea organizatorică a Biancăi sau fără răbdarea și minunații biscuiți ai doamnei diriginte. Aștept cu nerăbdare ziua de 3 octombrie!“, ne-a spus Luana Profor. „Pentru mine, concursul Play Energy a însemnat o invitaţie la explorarea tărâmului energiei, un bun prilej de a găsi noi modalități de utilizare a surselor nepoluante descoperite, dar prea puţin utilizate. Concursul mi-a oferit ocazia să descopăr că atât eu, cât și colegele mele de echipă avem idei frumoase pe care le putem împleti într-un proiect ce ar putea aduce energia mai aproape de copii. Mi-a făcut mare plăcere să-mi închipui că, într-o zi, aș putea să fac o schimbare, să îmbunătățesc puțin viața tuturor“, ne-a dezvăluit Bianca Milea. „Cu prilejul concursului, am reușit să înțeleg mai bine lumea din jurul meu și modul în care ne poate ajuta fără să o rănim“, a afirmat şi Andra Colidiuc. „Play Energy a însemnat bucuria de-a câştiga prin creativitate şi muncă. Cel mai mult însă a însemnat lucrul în echipă. Domnişoara dirigintă, Luana, Andra şi Bianca mi-au fost alături, cu talentul şi inteligenţa lor, pe drumul pe care am ieşit învingătoare. Şi pentru ca este al doilea an de când fac parte dintr-o echipă câştigătoare, alături de oameni minunaţi, am un îndemn pentru toţi - Play Energy“, a spus, la rândul său, Silvia Popovici.

Play Energy reprezintă un program educaţional internaţional al Grupului Enel, ce vizează informarea şi conştientizarea tinerei generaţii cu privire la domeniul complex al energiei. Tema concursului din acest an a fost „O călătorie în universul energiei“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • monica 24 Sep, 2014 14:18 https://www.youtube.com/watch?v=0dUY1a289F0&list=WL&index=64 http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/invatamant/sa-cunoastem-si-sa-recunoastem-valorile-patru-eleve-de-la-colegiul-regina-maria-pe-podiumul-concursului-512514.html seamană cam prea mult.... :(