Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Hakan Calila, Costin Dobrin şi Paul Haidu-Gerea, trei mircişti cu care ne mândrim (galerie foto)

ro

18 Dec, 2015 00:00 5686 Marime text
Trei elevi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ au adăugat în palmaresul unităţii de învăţământ trei premii importante. Este vorba despre mirciştii Hakan Calila, Costin Dobrin şi Paul Haidu-Gerea.
 
Hakan Calila, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, a fost distins cu medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, desfăşurată în Republica Coreea, în această lună. Tânărul a fost pregătit la Fizică, Chimie şi Biologie de profesoarele Adina Dogărescu, Doina Bălaşa şi Adriana PopescuPaul Haidu-Gerea a revenit acasă cu premiul I de la Concursul naţional de chimie „C.D. Neniţescu“, iar Costin Dobrin a prezentat un referat ştiinţific la Parlamentul European.
 
„Acest sfârşit de an şcolar este o perioadă a cadourilor pentru elevii Colegiului «Mircea cel Bătrân» şi corpul profesoral. Sunt «daruri» aduse de elevii unităţii de învăţământ de la prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale. Avem în atenţie trei dintre preformerii care au participat la concursuri şi proiecte internaţionale, în Coreea, la Bruxelles şi la un concurs naţional, organizat de Politehnica Bucureşti. Cel mai important în plan mondial este Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, care, la categoria Juniori, l-a inclus în lotul naţional şi pe elevul nostru Hakan Calila. Tânărul a obţinut medalia de argint. Din delegaţia României a făcut parte şi Adriana Popescu, inspector şcolar la ISJ Constanţa.
 
La Politehnica Bucureşti se desfăşoară cel mai important concurs de chimie, anual, la care participă elevi şi studenţi. La acest concurs a participat şi Paul Gerea, care a obţinut premiul I. Paul este unul dintre cei mai performanţi elevi ai României, la chimie obţinând trei premii internaţionale în acest an. Tot un performer internaţional, distins cu multiple premii, este George Costin Dobrin, care, săptămâna trecută, a prezentat la Bruxelles, în cadrul Comisiei parlamentare pentru Marea Neagră şi Marea Mediterană, un referat ştiinţific pe care l-a realizat în cadrul Institutului de Cercetări Marine din Constanţa, aflat într-un program european de cercetare a Mării Negre şi Mării Mediterane. Sub coordonarea cercetătorului ştiinţific Mariana Golumbeanu, Costin a reuşit să elaboreze proiectul pe care l-a prezentat la Bruxelles“, a declarat directorul colegiului, Vasile Nicoară.
 
„Am susţinut în Parlamentul European o prezentare de zece minute în lima engleză, pe tema eutrofizării (n.r. creşterea masei organice a unei ape stagnante sau cu scurgere lentă prin îmbogăţirea naturală sau artificială cu substanţe nutritive - combinaţii ale fosforului, azotului - în Marea Neagră). Aceasta este o problemă a Mării Negre, cauza principală fiind poluarea. Am salutat ideea organizatorilor de a folosi copii pentru a transmite acest mesaj: ca să avem grijă de mările noastre. A fost o responsabilitate destul de mare să fiu ambasadorul României în această problemă, însă m-am pregătit bine. Cred că rezultatul a fost cel dorit“, ne-a dezvăluit George Costin Dobrin.
 
„Am participat la cea de-a 23 ediţie a Concursului «C.D. Neniţescu», care s-a desfăşurat în luna noiembrie la Universitatea Politehnica Bucureşti. Am obţinut premiul I la secţiunea Chimie organică, la care au concurat 30 de participanţi. A fost un competiţie cu o dificultate ridicată a subiectelor, compuse de profesori universitari. Am participat, în anii anteriori, la acest concurs, obţinând de asemenea premiul I. Încă din clasele mici, am o pasiune pentru ştiinţele exacte, iar chimia mi s-a părut cea mai frumoasă. Concursul a fost greu, dar am învăţat. După ce termin studiile, aş vrea să mă axez pe cercetare şi să devin profesor universitar“, ne-a destăinuit Paul Haidu-Gerea.
 
„A fost o experienţă foarte interesantă în Coreea, unde am participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Am câştigat medalie de argint în urma a trei probe. Faţă de ediţia precedentă, care a avut loc în Argentina, organizarea a fost mai bună, subiectele, mai frumoase, iar competiţia, mai dură. După absolvirea liceului, îmi doresc să urmez o carieră în medicină“, ne-a spus Hakan Calila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii