Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Alexandra Cornea şi Maria Cojocaru, pe podiumul concursului „Un condei numit Fair Play“ (galerie foto)

ro

16 Nov, 2015 00:00 3959 Marime text
Două eleve din Constanţa, Alexandra Cornea, clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, şi Maria Cojocaru, clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ovidius“, au urcat pe podiumul concursului de jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play“.
 
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a premiat vineri, 13 octombrie, câştigătorii concursului de jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play“, desfăşurat pe trei secţiuni: poezie, proză şi cronică-reportaj. Gala Concursului a avut loc la Casa Olimpică din Bucureşti, pe trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani. Juriul, prezidat de profesor Mina Maria Rusu, inspector general de limba şi literatura română în cadrul Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a selecţionat 334 de lucrări, din peste 2.500 promovate de la nivel judeţean către faza naţională. Judeţul Constanţa a fost reprezentat la două secţiuni, proză şi cronică-reportaj, la categoria 11-14 ani, prin Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ şi Liceul Teoretic „Ovidius“.
 
Coordonată de profesoara de limba română Silvia Leucă, Alexandra Cornea, elevă în clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, a obţinut menţiune la secţiunea cronică-reportaj, cu lucrarea „Fair-play pe terenul de sport, fair-play şi-n viaţă!“. La rândul său, Maria Cojocaru, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ovidius“, coordonată de profesoara de limba română Alina Trache, a obţinut menţiune la secţiunea proză.
 
Deplasarea la festivitate a fost sprijinită de Andrei Semerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. „Fiind la un liceu cu program sportiv, consider că elevii noştri cunosc cel mai bine ce presupune noţiunea de «fair-play». Alexandra face atletism, este dedicată acestui sport şi ştie că performanţa însemnă disciplină, o conduită impecabilă şi rezultate bune la învăţătură. Astfel, a reuşit să exprime în scris ceea ce simte, ceea ce reprezintă pentru ea principiile şi valorile olimpice, atât în cadrul sportului practicat, cât şi în viaţa de zi cu zi. O încurajez să continue să scrie, să-şi exprime gândurile, să fie un exemplu pentru fiecare elev care se regăseşte la un moment dat în portretul zugrăvit în cronica sa“, a declarat Silvia Leucă, profesor în cadrul LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa.

Un palmares demn de laudă 

Alexandra Cornea nu este la prima victorie. În anul 2013, a câştigat premiul III la acelaşi concurs şi aceeaşi secţiune, iar în clasa a VII-a şi-a adjudecat premiul I. Tânăra practică atletismul la LPS Constanţa cu antrenorul Cătălin Ganera, proba triplusalt.
 
Printre premiile obţinute de Alexandra de-a lungul anilor se numără: premiul I la
Concursul naţional de creaţie literar-plastică „Bine ai venit, frumoasă primăvară“ (desen), Concursul naţional „Magia anotimpurilor“, (creaţie literară), Concursul naţional „Împreună“, Concursul „Hora anotimpurilor“, Concursul regional „Crăciunul Copiilor“, Concursul de creaţie literară şi plastică „Povestea anotimpurilor“.
 
În ceea ce priveşte rezultatele sportive, Alexandra şi-a adjudecat în acest an locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, tetratlon. În anul 2104, eleva şi-a mai adăugat în palmares premiul I la Campionatul Naţional de Atletism. Tot în acest an, Alexandra a obţinut locul IV la Campionatul Naţional Juniori 3 triplusalt (outdoor), locul III la Campionatul Naţional Juniori 3 (indoor) triplusalt, locul I la Olimpiada Naţionala a Sportului Şcolar, atletism, locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar tetratlon, locul IV la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, cros.
 
„Prin participarea la concursul «Un condei numit Fair Play», am încercat să exprim şi în cuvinte ceea ce simt şi gândesc din momentul în care am început să practic atletismul la Clubul LPS «Nicolae Rotaru» Constanţa, sub îndrumarea profesorului Cătălin Ganera. Iar profesorul şi antrenorul meu a continuat lecţia de adevărat olimpism, pe care ne-o predă la fiecare antrenament. Unul dintre cele mai importante câştiguri, pentru mine, încă un copil, este conştientizarea ideilor şi aplicarea practicilor care alcătuiesc conceptul de olimpism, acelea care duc la atitudini, abordări şi manifestări în viaţa de zi cu zi, cea din afara stadionului şi a sălii de sport. Cred în faptul că şcoala şi antrenamentele ne ajută să avem conştiinţa valorilor şi principiilor olimpice şi acest fapt are drept consecinţă şi dezvoltarea spiritului meu civic!“, ne-a declarat Alexandra Cornea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii