Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. univ. dr. Nicolae Popa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța

ro

15 Oct, 2021 14:21 1987 Marime text
  • Prof. univ. dr. Nicolae Popa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța
  • Ceremonia a avut loc în Sala Senatului din Campusul universitar, în cadrul Conferinței naționale „Mecanismul Statului de Drept-2020 al UE Raportul dintre dreptul UE și dreptul național al Statelor membre, cu referire specială la România”. SUPREMAȚIE VS. SUVERANITATE, organizată de FDSA. 
 
La propunerea Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA), Senatul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a acordat joi, 14 octombrie 2021, titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Nicolae Popa, jurist român, judecător la Curtea Constituțională a României (1996-2004) şi președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (2004-2009), pentru contribuţia adusă științei dreptului, dar și practicii constituționale sau judiciare, pe parcursul carierei universitare și de magistrat.
Ceremonia a avut loc în Sala Senatului din Campusul universitar, în cadrul Conferinței naționale „Mecanismul Statului de Drept-2020 al UE Raportul dintre dreptul UE și dreptul național al Statelor membre, cu referire specială la România”. SUPREMAȚIE VS. SUVERANITATE, organizată de FDSA. 

Potrivit reprezentanților Universității Ovidius Constanța, pentru reliefarea personalităţii profesionale, culturale şi ştiinţifice a prof. univ. dr. Nicolae Popa, în cadrul festivității a fost prezentat din partea Comisiei de acordare a titlului de Doctor Honris Causa aportul său în domeniile de expertiză, precum:
- sistemul constituțional (prof. univ. dr. DHC, Valer Dorneanu - Președintele Curții Constituționale a României);
- judiciar (prof. univ. dr. DHC, Marin Voicu - primul judecător al României la CEDO, fost Președinte al Curții de Apel Constanța și fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României);
- universitar (prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - Rectorul Universității „Nicolae Titulescu”, București).

Prof. univ. dr. Nicolae Popa s-a născut pe 1 septembrie 1939 în Govora Sat, Comuna Mihăiești, județul Vâlcea și a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1960. În anul 1973 a urmat cursurile Seminarului de drept şi instituţii legale americane de la Salzburg, Austria, iar în 1975 a absolvit cursurile şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Bucureşti. De-a lungul carierei profesionale a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii  Libere Internaţionale a Moldovei, Chișinău (2003), Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia (2006 ) și Universitatea din Craiova (2011).
Prof. univ. dr. Nicolae Popa a devenit cadru didactic universitar al Facultății de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1960 și a activat neîntrerupt în învățământul superior juridic, parcurgând toate etapele ierarhiei universitare.

Cu o bogată experienţă didactică și academică, prof. univ. dr. Nicolae Popa a predat cursuri precum: Teoria generală a dreptului, Sociologie juridică, Filosofia dreptului și Drept civil, a devenit conducător de doctorat în domeniul drept (1993) și a deținut funcții importante în cadrul facultăților de profil juridic la care a predat: prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (1987-1993); decan al Facultăţii de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București (1996-2005); membru în Consiliile profesorale ale Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Facultăţii de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.

În anul 2012 a devenit profesor emerit al Universității „Nicolae Titulescu” din București, apoi a dobândit statutul de membru titular al Academiei de Științe Juridice, în 2016.
În cadrul remarcabilei activități profesionale, prof. univ. dr. Nicolae Popa a deținut importante funcţii publice precum: consilier prezidenţial pentru probleme legislative şi juridice, Preşedinţia României (1993-1996); judecător la Curtea Constituţională a României (1996-2004); preşedintele Curţii Constituţionale a României (2001-2004); preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României (2004-2009); redactor-şef al Revistei de Drept Public (1995-prezent).

Prof. univ. dr. Nicolae Popa este autorul a peste 80 de studii, articole și cursuri în domeniul Teoriei dreptului și al Sociologiei juridice, și a mai mult de 20 de monografii.   
De-a lungul carierei, prof. univ. dr. Nicolae Popa a participat la manifestări științifice pe teme de teoria dreptului și justiție constituțională, în țară și în străinătate (Paris, Karlsruhe, Strasbourg, Bruxelles, Moscova, Varşovia, Praga, Antalia, Erevan, Washington, Madrid, Lisabona).

În semn de recunoaștere a activității desfășurate, prof. univ. dr. Nicolae Popa a fost recompensat cu importante premii și distincții: Laureat al Premiului „Simion Bărnuțiu” al Academiei Române (1975 şi, respectiv, 2004); Premiul „Istrate Micescu” al Uniunii Juriştilor din România, pentru lucrarea „Filosofia dreptului. Marile curente”, 2002; „Titlul de excelenţă” şi „Diploma de excelenţă” acordate de Asociaţia Naţională a Tinerilor Jurişti din România, 2003; Nominalizat în Enciclopedia Marilor Personalităţi – vol. V, Contemporanii (K-Z) – Ed. Geneze, 2003, pp. 235-8; „Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în domeniul științelor juridice” acordat de Uniunea Juriștilor din România în cadrul Galei Premiilor Științifice ale UJR pe anul 2019; „DIPLOMA DE APRECIERE pentru ținută științifică superioară”, distincție decernată de Societatea de Științe Juridice în cadrul Galei JURIDICE 2019; Decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce (2000).

Sursa fopto: Universitatea Ovidius Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii