Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Olimpic din Constanţa, coordonator de proiecte internaţionale (galerie foto)

ro

01 Mar, 2016 10:19 2575 Marime text
Proiectul internaţional “Tineri de pretutindeni” este la a doua ediţie în Constanţa. În perioada 27 februarie – 2 martie 2016, 16 tineri din cadrul Colegiului Internaţional UWC Adriatic, din Italia, au poposit în Constanţa, într-un schimb internaţional de tineri. Sunt veniţi din: Olanda, India, Lituania, Estonia, Italia, Iordania, El Salvador, Polonia, Jamaica, Norvegia, Mexic, Macedonia, Elveţia, România şi cazaţi la tineri voluntari din Asociaţia Together Everyone Achieves More.

Proiectul se derulează fără fonduri europene, prin participarea şi susţinerea câtorva instiţutii din Constanţa: Direcţia pentru Sport şi Tineret, Consiliul Judeţean, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Gradiniţa nr.22, Şcoala Gimnazială nr.12 B.P.Hasdeu, Biblioteca Colorata (din Tomis).

Activităţile din proiect sunt: culturale, sportive, educative, ludice.

Iniţiatorul acestui proiect este Vladimir – Ioan Vîntu, plecat din Constanţa, cu bursă, la studii în străinatate. Olimpic în anii trecuţi la matematică şi iubitor al voluntariatului, tânărul îşi aduce colegii acasă, pentru a împărtăşi cu ei realitatea românească.

“Avem o ţară extraordinar de frumoasă, cu oameni minunaţi şi ospitalieri. Avem ce arăta şi împărtăşi lumii şi dacă acest proiect înseamnă să schimbăm perspectiva despre România a 15 tineri înseamnă că noi toţi avem un mare câştig”, ne-a declarat tânărul. Se întoarce cu mare bucurie acasă, declară că este mâdru că este român şi că peste tot pe unde va poposi în aceasta lume, va susţine realitatea românească, aceea pe care noi o uităm adesea sau o ignorăm.

Care sunt diferenţele de învătământ şi de ce ai plecat din România?

Studiez la un Colegiu Internaţional. Sunt 15 astfel de colegii în lume, în state diferite. Programa de învăţământ este una internaţională, nu urmează programa statului în care este locaţia colegiului. Studiem 6 materii timp de doi ani; le-am ales după anumite criterii impuse de sistem. Eu studiez literatura, engleza, italiana, economia, fizica şi matematica. La finalul celor doi ani voi susţine bacalaureatul internaţional, care presupune atat examene orale, scrise, cât şi lucrări de cercetare pentru toate materiile. În ţară studiam pe profilul meu real, la liceu şi materii care nu aveau ce cauta în curriculă, cum ar fi muzica şi desenul. Dar nu doar aceste aspecte deficitare ale sistemului m-au determinat să aleg să-mi termin studiile liceale în afara ţării. Obiectivele de educaţie sunt altele, profesorii noştrii au toţi o altfel de atitudine faţă de noi. Studiez în limba engleză şi am profesori din toată lumea. Colegii mei sunt din 85 de ţări, iar experienţa pe care o trăiesc, de la 16 ani la United World College of the Adriatic este unică, şi cred că este visul oricărui adolescent.

Câte ore de studiu aveţi zilnic?

Organizarea este diferită de sistemul de învăţământ românesc. În medie avem 5-6 ore de studiu, la care se adaugă obligatoriu activităţile sportive, creative şi sociale (de voluntariat), pentru care nu primim note, dar pe care le facem, pentru buna noastră dezvoltare. La începutul fiecarui an ne putem alege ce sport vrem să facem – putem alege aproape  orice (fotbal, karate, navigaţie, activităţi montane, etc). Seriozitatea, responsabilitatea şi implicarea, cred că sunt cuvintele cheie ale creşterii noastre. Ne şi distrăm, sigur – suntem toţi adolescenţi, dar regulile colegiului sunt stricte (fără droguri şi tutun).
De câte ori vii acasă şi de ce ai ales să iniţiezi acest proiect?

Acasă vin în cele două vacanţe, de iarnă şi de vară. La UWC există săptămâna proiectelor şi elevii sunt cei care iniţiează proiecte şi le coordonează, nu profesorii. De ce am ales acest proiect? Sincer? Primul meu gând, cand am fost anul I a fost că pot să vin acasă. Mai apoi m-am gândit că experienţa voluntarilor şi a elevilor din Constanţa, precum şi a colegilor mei (care nu au văzut România), va fi unică. Ca şi anul trecut, tinerii sunt veniţi de pe 4 continente (anul trecut a fost şi o fată din Australia). Povestea despre ţara lor şi despre sistemele de acolo este reală, nu din cărţi sau internet. Dialogul intercultural este impresionant.

Ce transmiţi tinerilor de vârsta ta?

Îi invit să-şi caute drumul şi să înţeleagă că timpul în viaţa este limitat. Dacă îl pierzi, nu îl mai poţi înlocui. Este important să visezi şi să ai grijă de pasiunile tale; să înveţi şi să iubeşti tot ce este în jurul tău, să te implici şi să te simţi OM.

Mulţumim!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii