Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:05 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liceul Tehnologic Pontica, din Constanța, sub lupa Curții de Conturi. Concluziile controlului

ro

13 Apr, 2022 10:00 2532 Marime text
Camera de Conturi Constanța
  • Auditul Camerei de Conturi Constanța s-a desfășurat în perioada 4-22 octombrie 2021.
  • Obiectivul a fost „verificarea modului de gestionare și utilizare a mijloacelor materiale și bănești, precum și asigurarea integrității patrimoniului public și privat al UAT“.
  • Auditorii publici externi au formulat o concluzie generală cu rezerve, în contextul „cazurilor de neconformitate (erorilor/abaterilor) (...), gradul de răspândire al acestora fiind redus“.
  • Prof. Dilaila Dilara Cioconea, directorul Liceului Tehnologic Pontica, a precizat, pentru ZIUA de Constanța că o parte dintre aspectele semnalate în raport au fost remediate încă din timpul controlului, iar restul fiind în curs de rezolvare.
  • La rândul său, Violeta Codin, contabilul-șef al instituției de învățământ, a precizat că nu au fost constate fraude sau abateri în timpul controlului, ci anumite cazuri de neconformitate, cele mai multe dintre acestea fiind deja soluționate.
  • Funcția de director al liceului va fi preluată, începând cu data de 18 aprilie 2022, de prof. Aurelia Năstase.
  • Poziția oficială a liceului cu privire la raportul Curții de Conturi ne-a fost pusă la dispoziție de prof. Dilaila Dilara Cioconea, directorul unității până la data de 18 aprilie 2022.
 
Curtea de Conturi a făcut public rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi Constanța la Liceul Tehnologic Pontica din Constanța.
 
Potrivit raportului oficial, auditul s-a desfășurat în perioada 4 – 22 octombrie 2021, având ca obiectiv „verificarea modului de gestionare și utilizare a mijloacelor materiale și bănești, precum și asigurarea integrității patrimoniului public și privat al UAT“.
 
Se arată în raport, legat de obiectivul privind exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, că s-a constatat „neînregistrarea unui activ fix în evidența contabilă, neînregistrarea cronologică și sistematică a operațiunilor pe parcursul producerii evenimentelor cu nerespectarea principiului contabilității de angajamente, lipsa politicii contabile“.
 
Cu privire la „organizarea, implementarea și menținerea sistemelor de management  și control intern (inclsuiv audit intern)“, se menționează „neacordarea vizei de CFP în faza de lichidare pentru toate cheltuielile publice, neadoptarea de proceduri pentru activitatea de CFFP și ALOP, neadoptarea unor decizii prin care să se stabilească cadrul general al proiectelor de operațiuni supuse CFP, documentele justificative și circuitul acestora, nefuncționarea SCIM“.
 
Legat de „modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege“, auditorii au vorbit despre „carențe cu privire la modul de calcul și aprobare a tarifelor practicate de unitatea de învățământ pentru taxa de cămin, taxa de cantină, alte taxe de învățământ, precum și inexistența unor proceduri specifice veniturilor realizate din activitățile specifice, respectiv lipsa unor proceduri“.
 
Nu în ultimul rând, legat de „calitatea gestiunii economico-financiare“, au fost menționate „aspecte cu privire la terenul cu destinație agricolă ce formează baza tehnico-materială și dubla dare/primire în folosință“, „plata nejustificată pentru accize inclusă în facturile emise pentru consumul de gaze naturale utilizate la încălzirea unității de învățământ/liceului, în condițiile în care unitatea beneficiază de scutirea de accize“, dar și „neconstituirea garanțiilor materiale pentru casier“.
 
Pe parcursul misiunii de audit, conducerea instituției a adoptat mai multe măsuri de remediere a unor aspecte.
 
Astfel, potrivit raportului, a fost întocmită nota contabilă prin care s-a înregistrat în evidența contabilă mijlocul fix/tractor, primit prin donație.
 
Totodată, s-a recuperat integral contravaloarea accizei plătite nelegal, iar suma încasată s-a vărsat la trezorerie.
 
„În timpul controlului, entitatea a stabilit prin decizie cuantumul garanției gestionare, a întocmit și semnat contractul de garanție materială cu casierul entității“, potrivit raportului.
 
În ce privește concluzia generală a acțiunii de control, se arată că auditorii publici externi au formulat o concluzie generală cu rezerve, în contextul „cazurilor de neconformitate (erorilor/abaterilor) (...), gradul de răspândire al acestora fiind redus“.

Contactată telefonic, prof. Dilaila Dilara Cioconea, directorul Liceului Tehnologic Pontica, a precizat, pentru ZIUA de Constanța că o parte dintre aspectele semnalate în raport au fost remediate încă din timpul controlului, iar restul fiind în curs de rezolvare.

De asemenea, directorul a precizat că este în funcție începând cu data de 17 ianuarie 2022, neocupând acest post la momentul auditului desfășurat de Camera de Conturi Constanța, audit care, de altfel, a vizat activitatea din anul 2020 a instituției de învățământ.

În acest context, ne-a pus în legătură cu Violeta Codin, contabil-șef al instituției care ne-a explicat, la rândul său, că o parte dintre aspectele semnalte de auditorii Camerei de Conturi Constanța au fost remediate încă din timpul controlului.

„Mai avem de recuperat acciza, suma fiind de circa 400 de lei, suntem în procedura recuperării acesteia. De asemenea, ne-au mai rămas de rezolvat doar aspectele privind alimentele și chiria“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, contabilul-șef al instituției de învățământ.

De precizat, de asemenea, că Violeta Codin a explicat că a venit pe aceată funcție în septembrie 2021, urmând să își încheie activitatea peste câteva luni, la revenirea titlularului pe post.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Liceul Tehnologic „Pontica”, Constanța angajează contabil șef. Cine poate participa la concurs
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii