Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Le-a făcut pârtie în 2014 Cum a radiat rectorul Rugină sancţiunile disciplinare pentru Gheorghe Ţarălungă, Gabriela Lilios şi decanul Laura Bucur (documente)

ro

11 Mar, 2017 00:00 6458 Marime text
În vremea mandatului fostului rector, Dănuţ Tiberius Epure, mai multe cadre universitare au primit diverse sancţiuni şi avertismente şi au făcut obiectul unor decizii ale Comisiei de Etică a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (UOC).
Deja nu mai este un secret că „denunţătorul“ din dosarul lui Epure a fost chiar Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“, condamnat în instanţa de fond la opt ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită.
 
La rândul său, Gabriela Lilios, cadru universitar al Facultăţii de Farmacie a Universităţii „Ovidius“ Constanţa, este trimisă în judecată sub aspectul infracţiunii de influenţare a declaraţiilor şi de instigare la favorizarea făptuitorului, din luna noiembrie 2016. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada octombrie 2015 - iunie 2016, inculpata Lilios Gabriela, cadru universitar în cadrul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa, prin corupere, atât direct, cât şi printr-un intermediar, a determinat o persoană să facă afirmaţii mincinoase, contrare adevărului, cu ocazia audierii sale în calitate de martor în dosarul privindu-i pe inculpaţii Ţarălungă Gheorghe şi Faloutsos Evangelos (comunicat nr. 358/VIII/3 din 25 februarie 2015), aflat pe rolul Tribunalului Constanţa“.
Cei doi s-au numărat printre susţinătorii candidaturii lui Sorin Rugină la funcţia de rector al UOC.
 
Cu toate că acesta din urmă afirma, în timpul campaniei electorale, „sunt liber faţă de grupurile de interese din interiorul şi exteriorul universităţii“, timpul a dovedit că o parte dintre oamenii din echipa sa au probleme penale serioase, iar prin acţiunile lor, şi-au adus contribuţia la decredibilizarea imaginii instituţiei de învăţământ superior.
 
Este şi cazul „cuplului penal“ Ţarălungă - Lilios, care în 2014, după ce Rugină a câştigat primul mandat de rector, a beneficiat de ştergerea unor sancţiuni, cum vom arăta în continuare (vezi secţiunea „Documente“). Alături de cei doi apare şi numele Laurei Bucur, în 2014 conferenţiar la Facultatea de Farmacie, actualmente decan al acestei facultăţi.

În 2014, Corpul de Control al MEN, descindere la „Ovidius“. Rezultatul - supraveghere specială

 
Începutul mandatului de rector nu a fost unul deloc uşor pentru Sorin Rugină. Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dinamitat, practic, universitatea, în vara anului 2014. În septembrie, după ce raportul Corpului de Control a fost finalizat, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică de la acel moment, Mihnea Costoiu, declara: „Începând din această toamnă, Universitatea de stat «Ovidius» din Constanţa intră în supravegherea specială a Ministerului Educaţiei Naţionale“.
 
Referindu-se la disfuncţionalităţile organizatorice şi de management educaţional constatate la Universitatea „Ovidius“, ministrul delegat a menţionat că acestea s-au manifestat încă din perioada 2010-2011, anterior scandalului de corupţie în urma căruia a fost demis rectorul Dănuţ Epure.
 
Corpul de Control sesizase o serie de probleme grave legate de managementul universităţii, organizare, derularea procedurilor de admitere şi finalizare a studiilor, înmatricularea studenţilor, probleme destul de complicate în organizarea universităţii, în metodologiile de lucru, în modul în care erau organizaţi, probleme serioase legate de planurile de învăţământ, de modificarea lor după ce au fost aprobate, de management. Cele mai mari probleme vizau Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Ţarălungă, „garantul anticorupţiei“, în contre cu profii de la Farmacie

În iulie 2014, după ce Corpul de Control terminase verificările, iar prof. univ. dr. Gheorghe Ţarălungă fusese cooptat în Comisia tehnică de alegeri, ca „garant al anticorupţiei“ din UOC (ce glumă bună, domnule rector!), acesta trimite conducerii UOC un raport în care face referire la „nepotriviri între metodologia proprie şi informaţiile afişate pe site-ul facultăţii la secţiunea «regulament admitere»“ (vezi secţiunea „Documente“).
 
Ulterior documentului trimis de Ţarălungă, cadrele didactice titulare de la Facultatea de Farmacie se adresează rectorului şi îi transmit acestuia că „planul de învăţământ 2009-2014 a fost schimbat ilegal şi abuziv, la toţi anii, ceea ce a dus la modificarea amplă a numărului de ore la anumite discipline. Evident, cer revenirea la vechiul plan, care a stat la baza acreditării facultăţii, şi tocmai pe dos, cum „ordonase“ Ţarălungă.
 
Şi contrele au continuat până la momentul reţinerii lui Ţarălungă, în ianuarie 2015.

Ţarălungă, Lilios şi Bucur, albiţi de Rugină

 
Pe 12 mai 2013, Sorin Rugină era ales rector al Universităţii „Ovidius“ şi cu sprijinul lui Ţarălungă, Lilios şi compania. Ocupat până peste cap cu evaluarea situaţiei instituţiei de învăţământ şi cu punerea în aplicare a direcţiilor trasate de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, rectorul găseşte totuşi timp să-şi „albească“ colaboratorii, ca o recompensă pentru susţinerea în alegeri.
 
Este şi cazul Laurei Bucur, conferenţiar la Facultatea de Farmacie, actualul decan, care pe atunci candida pentru această funcţie. Printr-o solicitare (vezi secţiunea „Documente“), aceasta solicită rectorului, pe 27.10.2014, să-i confirme radierea sancţiunii „avertisment scris“ dată de Comisia de Etică universitară prin hotărârea nr. 11/2/28.05.2013 şi pusă în aplicare de Direcţia Resurse Umane şi Financiare prin decizia rectorului UOC nr. 280/25.06.2013, exact în mandatul lui Epure. Laura Bucur avea nevoie de radierea sancţiunii pentru a putea candida pentru funcţia de decan al Facultăţii de Farmacie.
 
În aceeaşi zi depun solicitări de confirmare a radierilor unor sancţiuni „avertisment scris“ şi Gheorghe Ţarălungă şi Gabriela Lilios. Ca şi Laura Bucur, aceştia fuseseră sancţionaţi de fostul rectul Epure (vezi secţiunea „Documente“). La acel moment, de „albirea“ cu pricina avea nevoie şi Lilios, în calitate de candidat la funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, deoarece Carta UOC prevedea că „nu pot candida cadrele didactice care au fost sancţionate disciplinar sau pentru încălcarea normelor etice şi care nu au beneficiat de ridicarea sau radierea sancţiunii, precum şi cele care au cazier judiciar“.
 
Ţarălungă trimite şi el o solicitare, prin care vrea să i se confirme radierea sancţiunilor primite de la Comisia de Etică universitară şi puse în aplicare de Direcţia Resurse Umane şi Financiare prin deciziile rectorului Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Astăzi, atât Lilios, cât şi Ţarălungă, aşa cum menţionam mai sus, sunt în atenţia justiţiei pentru fapte de natură penală extrem de grave. Oare au meritat cei doi clemenţă în 2014, domnule rector Rugină?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii