Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulţi ani, ANMB! 143 de ani de învăţământ de marină (galerie foto)

ro

16 Nov, 2015 00:00 5379 Marime text
Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ sărbătoreşte 143 de ani de învăţământ de marină în ţara noastră. Cu această ocazie, instituţia de învăţământ superior organizează o serie de manifestări tematice.
 
„Pentru noi a devenit o tradiţie ca, an de an, să evocăm printr-o serie de acţiuni data de 17 noiembrie 1872, când a luat fiinţă la Galaţi prima instituţie de învăţământ a Marinei Militare - Şcoala Specială pentru Subofiţerii şi Ofiţerii din Corpul Flotilei. Începând cu acest an, în preajma aniversării noastre, mai exact pe 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei. Din acest motiv, activităţile vor debuta pe 16 noiembrie, cu două manifestări culturale dedicate evenimentului dobrogean: vom avea o expoziţie de carte - «Dobrogea în surse literare şi istorice» şi un simpozion cu temă istorică «Dobrogea, leagăn al dezvoltării maritime româneşti».
 
Evenimentele vor continua cu o prelegere a profesorului Mohsen Razzaghi de la Universitatea Mississippi din SUA şi cu o zi dedicată programului Erasmus+. Astfel, pe 19 noiembrie, vom avea conferinţa Programele Erasmus+ şi Emilyo în Academia Navală «Mircea cel Bătrân» şi workshop-ul «Programele de cadeţie - cerinţe şi oportunităţi», la care îi avem invitaţi pe reprezentanţi ai companiilor de shipping si crewing. Evenimentele se vor încheia vineri, 20 noiembrie, cu şedinţa solemnă a Senatului Universitar în Mobilitate Escuela Naval Militar - Spania, în cadrul căreia se va acorda titlul de Profesor Onorific rectorului Academiei Navale «N.Y. Vaptsarov» din Varna, Bulgaria“, a declarat contraamiral de flotilă prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

Povestea şcolii de marinărie

ANMB îşi are sorgintea în Şcoala Flotilei, înfiinţată prin Decizia Ministerului de Război nr. 15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galaţi. Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituţie s-au pregătit ofiţeri şi subofiţeri care au îndeplinit diferite funcţii de la bordul navelor Marinei Militare, dar şi ale Flotei Comerciale Române. De pe site-ul www.anmb.ro aflăm că, ulterior, învăţământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri conform organizărilor şi reorganizărilor învăţământului militar.
 
După 1878, o parte a ofiţerilor de marină au provenit de la şcolile armatei de uscat, îndeosebi de la Şcoala Militară de Artilerie, Geniu şi Marină. Pentru pregătirea specială de marină a ofiţerilor repartizaţi în flota militară la şcolile militare, la 26 februarie 1896 s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină, ce a funcţionat la Galaţi până în 1901, când a fost mutată la Constanţa. La 29 octombrie 1909, Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină a fost organizată pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic şi practic, primind denumirea de Şcoala Navală Superioară. Ea a funcţionat la Constanţa până la Primul Război Mondial.
 
După război, secţia de marină a Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină şi-a reluat activitatea la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de război. Această secţie a fost mutată la Constanţa, reorganizată într-o instituţie de învăţământ superior complexă, cu denumirea de Şcoala Navală. Începând cu anul de învăţământ 1925-1926, în cadrul Şcolii Navale a funcţionat cu unele întreruperi, până în anul 1939-1940, o secţie pentru elevi cu termen redus (T.R.). Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Şcolii Navale s-a înfiinţat Secţia Marinei de Comerţ. După al Doilea Război Mondial, instituţia şi-a schimbat denumirea în Şcoala Navală şi Şcoala de Maiştri (martie - decembrie 1948), Şcolile Marinei Militare (decembrie 1948 - iunie 1950), Şcoala de Ofiţeri de Marină (iunie 1950 - 1952), Şcoala Militară de Marină (1952 - 1954), Şcoala Militară Superioară de Marină (1954-1968).
 
La 1 septembrie 1959, reînnodând o tradiţie, s-a reînfiinţat Secţia Marinei Comerciale. Începând cu 1 ianuarie 1969, s-a schimbat din nou denumirea în Şcoala de Ofiţeri Activi de Marină „Mircea cel Bătrân“, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofiţeri pentru Marină Militară şi Marină Comercială.

Mesaj aniversar

La 29 august 1973, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972. Noua instituţie de învăţământ superior a primit numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“. Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie şi 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecinţelor Revoluţiei din decembrie 1989, înfiinţându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, instituţie militară de învăţământ superior de specialitate.
 
„Îndelungata tradiţie educaţională ne onorează, dar în acelaşi timp generează responsabilitatea de a o îmbogăţi şi de a o transmite mai departe. În planurile de dezvoltare instituţională elaborate în ultimii ani, am acordat o importanţă deosebită internaţionalizării şi cooperării cu mediul economic. Cu ocazia omagierii a 143 de ani de învăţământ românesc de marină, doresc să le transmit mulţumiri tuturor celor care au contribuit la ceea ce reprezintă Academia Navală astăzi, iar cititorilor dumneavoastră le doresc multă sănătate şi le adresez tradiţionalul «La mulţi ani!» cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei“, a mai spus contraamiral de flotilă prof. univ. dr .ing. Vergil Chiţac, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.
 
Sursa: Voceaconstantei.ro


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • musonul 16 Nov, 2015 20:05 Se spune ca niciodata o institutie de invatamant superior nu este mai presus de dascalii ei! Se cuvine asadar sa le multumim tuturor celor care au slefuit caractere de-a lungul celor peste 140 de ani si care au mentinut aprinsa flacara traditiei marinaresti din tara noastra! ...si ar mai fi ceva...trebuie felicitati toti absolventii dar mai ales actualii studenti. Dragii mei, ati facut una dintre cele mai bune alegeri din viata voastra, ati ales TRADITIE, DEMNITATE SI ONOARE, ati optat pentru CALITATE si PROFESIONALISM! Felicitari! LA MULTI ANI!