Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Între ecuaţii şi evoluţia României postbelice Elevii au susţinut Matematica şi Istoria. Unii au răsuflat uşuraţi, alţii, ba (documente)

ro

07 Jul, 2016 00:00 2952 Marime text


4.554 de candidaţi din Constanţa înscrişi la proba obligatorie a profilului - 3.418 la Matematică şi 1.136 la Istorie - au susţinut, ieri, a treia probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2016. Din cei 4.554 de candidaţi înscrişi, 4.291 au fost prezenţi, iar alţii 262 au absentat.
 
După ce absolvenţii constănţeni au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română, iar marţi, doi absolvenţi şi-au testat cunoştinţele la limba şi literatura maternă, iată că ieri liceenii s-au confruntat cu cea de-a treia probă de foc din cadrul Bacalaureatului 2016. Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut proba obligatorie la disciplina de profil - Matematică, pentru filiera teoretică, profil Real, specializarea Matematică-informatică, filiera vocaţională, profil militar, şi Istorie, pentru filiera teoretică, profil Umanist (toate specializările), filiera vocaţională - profil artistic (toate specializările), profil sportiv (toate specializările, profil pedagogic, profil teologic.
 
Dacă la primele două examene nu s-au înregistrat incidente, la proba de ieri, potrivit ISJ Constanţa, un candidat care susţinea examenul la centrul de la Colegiul Tehnic Energetic a fost eliminat de la proba de Matematică pentru tentativă de fraudă.
 
Ultima probă scrisă a BAC-ului se va desfăşura vineri dimineaţă. Liceenii vor susţine proba la disciplina pe care au ales-o în funcţie de profil şi de specializare.
 
Rezultatele vor fi afişate pe data de 12 iulie, până la ora 16.00, eventualele contestaţii urmând să fie depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 16 iulie.

Subiectele la disciplina Matematică

Absolvenţii de liceu de la filiera teoretică, profilul Real, specializarea Matematică-informatică, filiera vocaţională şi profilul militar au susţinut proba scrisă la disciplina Matematică.
 
La subiectul I, liceenilor li s-a propus spre rezolvare şase itemi ce valorau cinci puncte fiecare.
 
La subiectul II, candidaţii au primit doi itemi: la primul se dădea o matrice, însoţită de trei cerinţe, iar la al doilea, un polinom, de asemenea cu trei cerinţe.
 
La subiectul III, candidaţii au primit două funcţii şi mai multe cerinţe.
 
Fiecare subiect rezolvat corect, integral, este notat cu 30 de puncte. Zece puncte sunt din oficiu. Cele trei subiecte au fost împărţite în câte şase subpuncte, de câte cinci puncte fiecare.

Subiectele la disciplina Istorie 

Elevii de la filiera teoretică, profilul Umanist (toate specializările), filiera vocaţională - profilul Artistic (toate specializările), profilul Sportiv (toate specializările), profilul Pedagogic şi profilul Teologic au susţinut proba scrisă la disciplina Istorie.
 
La subiectul I, elevii au primit două texte: un fragment din cartea „O istorie sinceră a poporului român“, de F. Constantiniu, şi unul din lucrarea „Românii 1774-1866“, de K. Hitchins. Pe baza acestora, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări. Ei au trebuit să menţioneze o constantă în desfăşurarea faptelor istorice la care participa România la începutul secolului al XX-lea, în cadrul relaţiilor internaţionale.
 
La subiectul al doilea, elevii au primit un fragment din cartea „Istoria românilor“, de I.A. Pop, însoţit de mai multe cerinţe, printre care şi următoarea: „Argumentaţi, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii se implică prin acţiuni diplomatice în relaţiile internaţionale din secolul al XV-lea“.
 
La subiectul al treilea, elevii au avut de elaborat un eseu de două pagini despre evoluţia României postbelice, pe baza mai multor cerinţe, printre care şi formularea unui punct de vedere referitor la evoluţia României la sfârşitul secolului al XX-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.

Au scăpat de cea mai grea probă

Unii dintre candidaţii care au susţinut proba la centrele de examen de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ Constanţa şi de la Liceul Teoretic „Ovidius“ Constanţa au predat lucrările după o oră. Totuşi, cei mai mulţi şi-au epuizat şi ultima secundă. Unii susţin că pentru disciplina de profil au avut cele mai mari emoţii, şi de aceea s-au pregătit intensiv. În acelaşi timp, o parte dintre candidaţi au recunoscut că „nu şi-au bătut capul să înveţe“ şi că le-a fost greu să rezolve subiectele propuse.
 

„Pentru Mate am avut cele mai mari emoţii, dar a fost bine. La început, când mi-a venit foaia, credeam că nu voi rezolva nimic, dar am scris tot, în cele din urmă.“
 
„M-am pregătit foarte mult pentru Mate, am făcut şi meditaţii, sper că am rezolvat corect. Aştept baremul.“
 
„Testul a fost uşor, am rezolvat toate subiectele. Comparativ cu anii trecuţi, proba chiar a fost mai simplă. “
 
„Am stat mai puţin de o oră. Nu avea rost să stau, oricum nu ştiam nimic.“
 
„Testul poate nu a fost greu, dar nu mi-am bătut eu capul. N-am învăţat. Nu-mi place Istoria, dar am scris primele două subiecte. Subiectul III doar l-am început. Sper să fie bine.“
 
„Subiectele au fost OK. La subiectul III (Istorie) mi-a picat exact ceea ce am învăţat, evoluţia României postbelice, perioada comunismului o ştiam foarte bine chiar.“
 
„ Am rezolvat toate subiectele. N-a fost foarte greu, dar nici uşor. Pentru cei care învaţă, a fost accesibil.“
 
„Mie îmi place Istoria, a fost cel mai tare BAC.“
 
„A fost greu. N-o am eu cu Mate. Au fost o matrice, ecuaţii, funcţii, radicali…Am scris puţin la subiectul I şi II.“
 
„Pentru cei care au învăţat a fost uşor, pentru cei care nici n-au deschis cărţile, normal că a fost dificil.“

 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza subiectele de la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat naţional, la disciplina Matematică şi la disciplina Istorie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii