Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii sunt îndemnaţi la proteste din prima zi de şcoală. #doliupentrueducaţie

ro

09 Sep, 2019 00:00 2451 Marime text
Începând de astăzi, timp de 15 săptămâni neîntrerupte nici măcar de vreo sărbătoare legală, elevii constănţeni vor lua loc în bănci şi vor parcurge un semestru cu un evident debut greu, după lunile de vacanţă mare.
 
Ca rezultat al reacţiei părinţilor, afirma fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a decis ca anul şcolar 2019-2020 să marcheze o premieră, şi anume aceea de a nu mai fi „divizat“ de vacanţe. Aşadar, cele 35 de săptămâni din structura anului şcolar cuprind semestrul I (9 septembrie  - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020) şi vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
 
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 - 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
 

#doliupentrueducaţie

 
Ieri, pe pagina de Facebook a Consiliului Naţional al Elevilor a fost postat un mesaj-îndemn la revoltă împotriva măsurii de a fi repartizaţi în şcoli profesionale elevii cu medii sub 5 la Evaluarea Naţională.
 
„Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă toţi elevii din România să protesteze în data de 9 septembrie, în timpul desfăşurării festivităţilor de deschidere a anului şcolar, purtând #doliupentrueducaţie. Cea mai recentă măsură apărută în sfera educaţiei, prin care elevii care obţin medii sub 5 la Evaluarea Naţională sunt repartizaţi direct în şcolile profesionale, este motivul principal care ne determină să ieşim la protest în curtea şcolii.
Considerăm că propunerea venită din partea Ministerului Educaţiei Naţionale anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte relevanţa învăţământului profesional şi distrage atenţia de la cauzele reale pentru care unii elevi nu au performanţe la examenul de final de gimnaziu: subfinanţarea sectorului educaţional, ineficienţa actului de predare-învăţare, lipsa de incluziune din mediul şcolar.
 
Alătură-te protestului nostru, iar luni, când păşeşti pe poarta şcolii, poartă o banderolă la braţ sau alt simbol de culoare neagră!“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii