Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii Colegiului Pedagogic au fost pentru o zi europarlamentari, alături de colegi din alte 21 de țări (galerie foto)

ro

27 Jan, 2020 00:00 2703 Marime text

În toamna anului trecut, Ministerul Educației Naționale lansa un concurs în cadrul Programului Euroscola, ce permite elevilor să dezbată, să voteze și să adopte rezoluții privind probleme reale ale lumii contemporane, chiar din băncile Parlamentului European.
Între cele 60 de unități școlare din România înscrise s-a numărat și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, aflat la cea de-a patra participare (după edițiile din 2015, 2017 și 2018 ale concursului Euroscola, coordonați de prof. drd. Cristina Gâlă), declarat în cele din urmă câștigător alături de alte 10 instituții.


Euroscola reunește în fiecare an elevi liceeni din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au şansa unică de a trăi experiența procesului decizional al Uniunii Europene, într-un Parlament multilingv, al tinerilor. Azi-noapte, cei 24 de elevi coordonați de prof. Cristina Gâlă și prof. Carmen Florescu s-au întors acasă de la Strasbourg.


Prof. drd. Cristina Gâlă: „A fost o experiență extraordinară”


Ziua Euroscola s-a desfășurat pe data de 23 ianuarie, cu un program extrem de intens, ce a debutat la ora 8 cu sosirea participanților în clădirea „Louise Weiss” a Parlamentului European, după care s-a trecut la constituirea grupurilor de lucru multilingve și repartizarea participanților. De precizat că au participat elevi din Belgia, Franța, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, Letonia, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda.


După ce și-au ocupat locurile în sala plenară a Parlamentului European, elevii având ocazia de a se așeza chiar pe locurile parlamentarilor europeni, fiecare instituție de învățământ a avut la dispoziție un minut să se prezinte, după care reprezentanți administrativi ai acestui for le-au prezentat Parlamentul European și Uniunea Europeană.


După masa de prânz a debutat jocul „Eurogame”, prin constituirea unor echipe din câte patru jucători. Elevii au avut de răspuns la câteva întrebări în cele 24 de limbi ale Uniunii Europene, iar cei care au răspuns cel mai corect și rapid s-au calificat în etapa finală, respectiv în grupe de lucru multinaționale. Doi dintre elevi - Briana Zaharia (echipa albilor, cu tricouri și șepci albe inscripționate cu Euroscola) și Ailin Baubec (echipa albaștrilor) au reușit performanța de a ajunge în finala „Eurogame”. De altfel, Ailin Baubec a făcut parte din echipa câștigătoare „Eurogame”.


A urmat reuniunea grupurilor de lucru în sălile comisiilor, prilej cu care tinerii au discutat și au făcut schimburi de puncte de vedere despre prioritățile europene, temele fiind pregătite în prealabil la Colegiu. „Copiii noștri – Erica Dante și Andrei Ivan - au fost îmbrăcați în costume naționale și au prezentat, în limba franceză și în limba engleză, țara, orașul, dar au vorbit și despre valorile Uniunii Europene”, ne-a spus prof. Gâlă. Apoi, echipele și-au desemnat din rândurile lor un purtător de cuvânt și un redactor.


În ultima parte a zilei, în sala plenară a Parlamentului European a avut loc ședința plenară, prilej cu care echipele și-au prezentat rapoartele adoptate în grupurile de lucru, iar la finalul jocului „Eurogame” au fost înmânate premii, dar și diploma „Euroscola”. Lucrând în echipe multinaționale, elevii Colegiului au adresat întrebări europarlamentarilor prezenți la activitate și președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, prin intermediul unei videoconferințe, acesta fiind la Brusseles.
Închiderea ședinței plenare s-a petrecut printr-o defilare a steagurilor țărilor participante. „A fost o experiență extraordinară pentru cei 24 de elevi de la Colegiul Pedagogic participanți”, a conchis prof. Gâlă.


Citește și:

Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu’’ din Constanța participă la concursul "Euroscola"

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii