Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegația Rețelei Universitaților de la Marea Neagră, condusă de Eden Mamut, vizita oficiala în Azerbaidjan

ro

19 Dec, 2014 10:02 2327 Marime text
În perioada 16 — 18 decembrie, delegația Retelei Universitaților de la Marea Neagră formată din dl. acad. Jorgaq Kacani, presedinte si dl. prof. Eden Mamut, secretar general, a efectuat o vizita oficiala în Azerbaidjan. Scopul vizitei l-a constituit evaluarea stadiului actual al proiectelor derulate în parteneriat cu universitatile din Azerbaidjan si participarea la evenimentele organizate cu prilejul celebrarii a 95 de ani de la înfiintarea Universitatii de Stat din Baku.

Proiectele care se afla în derulare si care au facut obiectul analizei se refera la Programul de masterat în Domeniul Resurselor Energetice Regenerabile, platforma marina de cercetare interdisciplinara si cooperare inter-universitara din Marea Caspica si poligonul de cercetare, instruire si inovare în domeniul energiei solare din Nakchgivan.

La sedintele de analiza au participat reprezentantii institutiilor implicate din Azerbaijan cum ar fi Universitatea de Stat din Baku, Universitatea Tehnica din Azerbaidjan, Institutul pentru Înalte Studii în domeniul petrolului din Baku, Universitatea de Stat din Nakchgivan si Academia Nationala de Stiinte din Azerbaidjan. La întâlniri au participat si reprezentatntii Ministerului Educatiei din Azerbaidjan si ai Agentiei pentru Surse Energetice Regenerabile.

Partenerii din Azerbaidjan si-au exprimat interesul deosebit pentru proiectele mentionate, au fost evaluate demersurile efectuate pâna în prezent si s-au stabilit activitatile ce urmeaza a fi derulate în perioada urmatoare.

La ceremoniile organizate cu prilejul celebrarii a 95 de ani de activitate a Universitatii de Stat din Baku, dl. acad. Jorgaq Kacani a prezentat înalta sa consideratie pentru realizarile de exceptie ale corpului de profesori si a studentilor acestei prestigioase institutii de învatamânt. Înfiintata în 1919, la numai un an de la înfiintarea primului stat azer, dupa destramarea Imperiului Tarist, pentru si sprijini cu specialisti dezvoltarea acestei natiuni, Universitatea de Stat din Baku, a devenit peste ani o institutie de învatamânt superior de referinta din zona Caucazului si viitoarea Uniune Sovietica. În prezent, Universitatea ofera programe în domenii de vârf în limbile azera, rusa si engleza.

În discursul rostit de dl. prof. Mamut, au fost evocate relatiile de exceptie între poporul român si azer care au o lunga istorie si în ultimele decenii au cunoscut o dezvoltarea pe multiple planuri. De exemplu, în 2004, cu prilejul vizitei dlui Presedinte Ilham Aliyev în România a fost semnat si un acord în vederea colaborarii în domeniul nanotehnologiilor si în baza acelui acord s-au înfiintat colective de cercetare în România si Azerbaidjan care au dezvoltat cercetari în comun cu realizari de exceptie. Dl. prof. Mamut a subliniat ca, în prezent, apar noi provocari în regiune. Astfel, problema conflictelor înghetate tinde sa devina o norma, cu agravari fara precedent cum este situatia din Crimeea si din estul Ucrainei. Situatia tinde sa conduca la fracturarea si divizarea regiunii cu pericolul iminent al unor confruntari armate si al unei curse a înarmarii fara precedent. Consecintele sunt deja evidente cu mii de morti în confruntarile din Ucraina sau presiuni incredibile asupra populatiei, cu 'liste negre' în care apar chiar si academicieni si rectori cum ar fi acad. Bagrov, rectorul Universitatii Taurida din Simferopol sau prof. Fevzi Yakubov, rectorul Universitatii Tehnice si Pedagogice din Crimea. Din aceste mortive, domnia sa a lansat un apel catre rectorii universitatilor prezenti la eveniment, catre comunitatea academica din zona Marii Negre pentru a porni un demers concertat catre promovarea colaborarii si pacii în regiune.

În marja lucrarilor conferintei, delegatia RUMN a avut o întrevedere cu delegatia Asociatiei Universitatilor din zona Eurasiatica, condusa de dl. acad. Viktor Sadovnici, rectorul Universitatii de Stat din Moscova 'M.V. Lomonosov'. Între cele doua organizatii exista o colaborare mai veche si cu acest prilej au fost evaluate posibilitatile de a extinde colaborarea. Astfel, partile au convenit asupra unui plan de activitati care sa contribuie la reansarea cooperarii între universitatile din regiune. În luna aprilie 2015, se intentioneaza organizarea la Belgrad, a unui Forum dedicat cooperarii si dezvoltarii durabile în zona Marii Negre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii