Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia Tribunalului Constanţa, atacată cu recurs Asociaţia Elevilor din Constanţa continuă demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

ro

05 Apr, 2019 00:00 1759 Marime text
Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa s-au adresat Curţii de Apel Constanţa, atacând cu recurs decizia Tribunalului Constanţa. Pe data de 3.04.2019, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 5125/118/2018, Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, materia - contencios administrativ şi fiscal, obiectul - obligare emitere act administrativ, stadiul procesual - recurs. Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa au calitatea de recurenţi, iar Consiliul Judeţean Constanţa - calitatea de pârât. Mai exact, este vorba despre acordarea reducerilor de 50% la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi.
 
Reamintim că, pe data de 20.02.2019, Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în dosarul 5125/118/2018, care fusese depus pe rol pe data de 23.08.2018. În dosar, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa sunt reclamanţi, iar Consiliul Judeţean Constanţa are calitatea de pârât. În şedinţa din data de 20.02.2019, magistraţii au respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi au respins cererea ca nefondată. Obiectul dosarului nr 5125/118/2018, care fusese depus pe rol pe data de 23.08.2018, a fost „obligarea emiterii actului administrativ“.
 
Astfel, ca urmare a respingerii cererii AEC de către Tribunalul Constanţa, Asociaţia a atacat cu recurs după comunicarea motivării. „În data de 23 august 2018, AEC a acţionat în instanţă Consiliul Judeţean Constanţa pentru nerespectarea drepturilor elevilor şi studenţilor la reduceri de 50%, respectiv gratuitate la transportul local în comun judeţean, conform art. 84, alin. (1) şi (2) din Legea 1/2011. În timpul procesului, argumentele reprezentanţilor autorităţii judeţene s-au constituit pe baza unui act normativ secundar, Hotărârea Guvernului nr. 309/1996 privind normele de aplicare ale Legii 84/1995 în ceea ce priveşte acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, conform căruia elevii ar avea dreptul la decontare, nu la abonament redus.. Atragem atenţia că, odată cu abrogarea Legii nr. 84/1995 de către Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, hotărârea dată în aplicarea ei îşi încetează producerea de efecte juridice, chiar dacă nu a fost abrogată în mod expres, aceasta fiind în vigoare doar pe durata vieţii actului normativ a cărui aplicare o reglementează. Totodată, Consiliul Judeţean Constanţa a încercat să paseze responsabilitatea acordării subvenţiilor către consiliile locale, afirmând că este de competenţa acestora, deşi nu aceste autorităţi au competenţă asupra transportului judeţean, între localităţi, ci consiliile judeţene care stabilesc şi regulamentul de transport în trafic judeţean. Instanţa a respins prin hotărârea sa excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Consiliului Judeţean Constanţa, ceea ce afirmă clar că argumentele reprezentanţilor autorităţilor locale nu au fost valide, ei negând responsabilitatea de a acorda reduceri, în timp ce instanţa o admite. Astfel, instanţa de fond neagă existenţa dreptului subiectiv civil, decizie pe care o vom ataca cu recurs la Curtea de Apel Constanţa îndată ce motivarea va fi comunicată. Pe această cale, îi asigurăm pe elevii constănţeni că demersul nu se încheie aici, iar pe plan jurisdicţional vom utiliza toate instrumentele pe care legea le pune la dispoziţie în aşa fel încât să se facă lumină, iar elevilor să le fie respectat dreptul la transport redus între localităţile judeţului“, au promis în luna februarie reprezentaţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Magistraţii s-au pronunţat în dosarul în care Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a îndreptat împotriva CJC. Sunt vizate facilităţile pentru transport

Asociaţia Elevilor din Constanţa va continua demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii