Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De vorbă cu „lupii de mare“ Ziua Porţilor Deschise la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“

ro

03 Dec, 2015 00:00 3343 Marime text


Pe parcursul a două zile, constănţenii vor putea vizita Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, având prilejul de a face un tur al celor mai performante simulatoare de navigație. Vizitatorii îşi vor putea imagina viaţa pe mare prin istorisirile marinarilor experimentați, dar și ale cadeților aflaţi la început de drum pe ape. Evenimentul festiv se va desfăşura astăzi şi mâine, la sediul instituţiei, de pe strada Fulgerului nr. 1. Cei care doresc să  cunoască și să relaționeze cu membrii comunității academice din această instituţie sunt așteptați în intervalul orar 9.00 - 17.00.
 
Cei care au învăţat secretele mării la ANMB vor avea parte de clipe emoţionante, deoarece unitatea sărbătoreşte nu mai puţin de 143 de ani de învăţământ de marină. Momentul nu putea fi ratat, de aceea, cu această ocazie, ANMB va fi gazda evenimentului „Zilele Porţilor Deschise”. „Este cunoscut faptul că meseria de marinar este una frumoasă, dar dificilă şi deosebit de complexă. Să descoperi secretele mării, departe de casă şi de cei dragi, nu este pentru oricine. Vreme de 143 de ani, instituţia pe care am deosebita onoare să o conduc a pregătit mii de specialişti în domeniul marinei. În tot acest timp, Academia a trecut inevitabil prin numeroase transformări, dar valorile și principiile pe care și-a construit renumele au rămas neschimbate”, a spus prof. univ. dr. ing. Vergil Chițac, rectorul ANMB.
 
Asociația Civică „Pentru Constanța” susține ANMB în promovarea evenimentului „Zilele Porţilor Deschise”. În acest context, a ales să se alăture instituţiei în organizarea acestei acţiuni, pentru a da ocazia constănţenilor să afle cum se învaţă marinăria. „Considerăm că această acţiune continuă cu succes campania „Iubeşte Marea”, pe care asociaţia noastră a organizat-o în vara acestui an. Constănţenii, în special tinerii, trebuie să înţeleagă importanţa mării în viețile noastre, în viaţa oraşului, să se apropie de ea şi, de ce nu, să urmeze o carieră marinărească”, a declarat Luiza Bota, coordonatorul asociației.

Din istoria Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

În anul 1872, la Galaţi, se înfiinţa Şcoala Flotilei, prin Decizia Ministerului de Război nr. 15 din 17 noiembrie. Pe parcursul a doi ani, în această instituţie s-au pregătit ofiţeri şi subofiţeri care au îndeplinit diferite funcţii de la bordul navelor Marinei Militare, dar şi ale Flotei Comerciale Române. Pentru pregătirea specială de marină a ofiţerilor repartizaţi în flota militară la şcolile militare, la 26 februarie 1896 s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină, ce a funcţionat la Galaţi până în anul 1901, când a fost mutată la Constanţa. La 29 octombrie 1909, Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină a fost organizată pe alte baze, primind denumirea de Şcoala Navală Superioară. Ea a funcţionat la Constanţa până la Primul Război Mondial.
 
Ulterior, secţia de marină a Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină şi-a reluat activitatea la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de Război. Această secţie a fost mutată la Constanţa, reorganizată într-o instituţie de învăţământ superior complexă, cu denumirea de Şcoala Navală. Începând cu anul de învăţământ 1925-1926, în cadrul Şcolii Navale a funcţionat cu unele întreruperi, până în anul 1939-1940, o secţie pentru elevi cu termen redus. Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Şcolii Navale s-a înfiinţat Secţia Marinei de Comerţ.
 
După al Doilea Război Mondial, instituţia şi-a schimbat denumirea în Şcoala Navală şi Şcoala de Maiştri (martie-decembrie 1948), Şcolile Marinei Militare (decembrie 1948-iunie 1950), Şcoala de Ofiţeri de Marină (iunie 1950-1952), Şcoala Militară de Marină (1952-1954), Şcoala Militară Superioară de Marină (1954-1968).  Începând cu 1 ianuarie 1969, s-a schimbat din nou denumirea, în Şcoala de Ofiţeri Activi de Marină „Mircea cel Bătrân“, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofiţeri pentru Marina Militară şi Marina Comercială. La 29 august 1973, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Marină a fuzionat cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituţii de învăţământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”. Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie şi 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecinţelor Revoluţiei din decembrie 1989, înfiinţându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, instituţie militară de învăţământ superior de specialitate.

Tradiţie, profesionalism şi aventură

Acestea sunt doar trei dintre atributele vieţii de student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Pregătirea profesională de excepţie, experienţa, îmbinată cu motivaţia cadrelor didactice, infrastructura modernă, atitudinea pozitivă îndreptată mereu spre viitor sunt elementele esenţiale ce au contribuit la formarea a mii de profesionişti ai mării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii