Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale a venit din nou la Universitatea „Ovidius“

ro

09 Mar, 2017 00:00 5796 Marime text
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a „vizitat“ recent Universitatea „Ovidius“ din Constanţa (UOC), în urma unor sesizări înregistrate la nivelul MEN. Verificările au fost motivate de câteva situaţii semnalate în cadrul Facultăţii de Teologie, respectiv la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii.
 
Din informaţiile noastre, verificările din cadrul Facultăţii de Teologie au vizat în special admiterea din luna septembrie a anului trecut, anulată din cauza încălcării metodologiei de examinare. De altfel, în urma scandalului, la vremea respectivă, decanul Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, prof. univ. dr. Bogdan Moise, a fost demis. Totodată, potrivit unei decizii din luna octombrie a Senatului universitar, Facultatea de Teologie a fost obligată să anuleze rezultatele admiterii din 22 septembrie și să reorganizeze sesiunea de admitere.

În şedinţa din 29 septembrie 2016, Senatul Universităţii „Ovidius“ a aprobat un plan de măsuri ca urmare a nerespectării procedurii proprii de admitere de către Facultatea de Teologie. Membrii Senatului au decis atunci: anularea rezultatelor admiterii, sesiunea septembrie 2016, din cadrul Facultăţii de Teologie; demiterea comisiei de admitere din cadrul Facultăţii de Teologie şi numirea unei noi comisii; demiterea comisiei de interviu şi a celei de aptitudini, sesiunea 2016, şi numirea unor noi comisii; reverificarea, sub coordonarea Comisiilor Centrale de Admitere ale UOC, a tuturor dosarelor depuse de candidaţi, conform calendarului pentru sesiunea septembrie 2016; modificarea calendarului de admitere pentru sesiunea septembrie 2016; prorogarea validării concursului de admitere din cadrul Universităţii „Ovidius“; declanşarea unei analize interne privind desfăşurarea concursului de admitere la Facultatea de Teologie.
 
Tot în 29 septembrie, Senatul a adoptat Hotărârea 1.003, prin care admiterea era reorganizată pe 30 septembrie, precum și alte câteva hotărâri prin care stabilea comisiile de examinare și structurile care se ocupă de admitere.

De asemenea, în urma vizitei comisiei Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Universitar, o specializare a Facultății de Teologie - Teologie Ortodoxă Pastorală - a primit unul dintre cele mai mici calificative, „grad de încredere limitat“, urmând să primească o nouă vizită de evaluare după doi ani.
 
Revenind la cel mai recent control efectuat la UOC, actualul decan interimar, Cosma Costel Mitu, nu a vrut să comenteze. Deoarece, aşa cum ne-au precizat sursele noastre, una dintre sesizările care au adus Corpul de Control la Constanţa ar fi fost făcută chiar de ÎPS Teodosie, am solicitat un punct de vedere şi de la acesta. „Nu ştiu nimic, întrebaţi la cei care au făcut verificările“, a spus arhiepiscopul Tomisului.
 
Surse din cadrul UOC susţin că un alt element vizat de controlul MEN ar fi situaţia arhidiaconului Bogdan Chiriluţă, aflat încă în atenţia Comisiei de Etică pentru un presupus plagiat şi o fraudă la examenul de ocupare a unui post de conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din Constanța. Totodată, la dosarul unor candidaţi au fost descoperite chitanţe de mână, despre care nu se cunoaşte dacă erau înregistrate în contabilitate.
 
Sursele noastre ne-au indicat posibile fapte penale descoperite de verificările Corpului de Control, în urma cărora va fi sesizat Parchetul. În ceea ce priveşte controlul de la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, se pare că sesizările au vizat ocuparea unor posturi universitare fără îndeplinirea unor criterii.
 
Oficial, purtătorul de cuvânt al Universităţii „Ovidius“, Valentin Vanghelescu, ne-a confirmat prezenţa Corpului de Control, cu precizarea că nu se cunoaşte în acest moment un termen până la care va fi prezentat un raport.
Vom reveni.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii